Hogyan tervezd meg a kültéri világítást?

Hogyan tervezd meg a kültéri világítást?

A családi házak kültéri világítása majdnem éppen olyan fontos, mint a belső terek fényei. Esztétikai szerepük is van, hiszen egy jól elhelyezett, megfelelő fényerejű lámpa kiemeli az épület előnyös tulajdonságait. Azonban a praktikum fölébe kerekedik a megjelenésnek. Ezt kell a tervezésnél is szem előtt tartani. A megálmodott helyre elsősorban tulajdonságai miatt válassz lámpát, azután jöhet a dizájn kiválasztása. Mutatjuk, mire figyelj a kültéri világítás megtervezése során.

Miért fontos az IP védelem?

A lámpákat különböző kategóriákba sorolják aszerint, hogy milyen mértékben képesek ellenállni a nedvességnek, a pornak és ezzel együtt a különböző időjárási viszonyoknak. Egy ingatlanon belül jellemzően a fürdőszoba a kényes terület. Kültéren viszont a teljes homlokzat ki van téve az időjárás elemeinek, ezért alapos tervezést igényel, hogy milyen paraméterekkel rendelkező világítótest pontosan hova is kerüljön. 

A ViaLuce Fénystúdiónál kapható kültéri lámpák mind kinézetben, mind biztonság tekintetében megállják a helyüket. A leírásokban szereplő IP-védettségi fokozatok alapján könnyen eldöntheted, hogy megfelel-e arra a célra az adott lámpa, amire te használni szeretnéd.

  • IP 44: Ha ilyen besorolást látsz, akkor ez fröccsenő víz elleni védelmet jelent.
  • IP 54: Por és fröccsenő víz ellen nyújt védelmet.
  • IP 65: Vízsugár is érheti a lámpát.
  • IP 68: Tartós víz alá merítés, valamint por esetén ajánlott.

Homlokzaton elhelyezett fali lámpák

A ház oldalára szerelt világítótestek nem csak az esőnek, hónak, szélnek vagy az erős napsugárzásnak vannak kitéve. Az utcafronton vagy egy erdő közeli helyen magasabb portartalom lehet a levegőben, ami megtelepedik a lámpabúrán, nem kívánt esetben pedig képes bejutni az alá is. Ezek csökkenthetik a lámpa teljesítményét és élettartamát, ezért érdemes mindenképpen legalább IP 54-es védelemmel ellátott lámpákat választani. Tervezés során mindig az ingatlan elhelyezkedését mérlegelve kell eldöntened, hogy elegendő-e az IP 44-es védelem, vagy inkább a magasabbal rendelkező típusokból választasz.

Kandeláberek, leszúrható világítótestek

Jellemzően járdaszegély mentén találkozni ezekkel a lámpatestekkel. Kitűnően lehet velük hangsúlyozni a kert impozánsabb részeit, illetve segítségükkel megfelelő fényviszonyokat teremtve, biztonságossá teheted kerti ösvényeidet is. Ha olyan helyen telepítenéd őket, ahol rendszeresen locsolsz vagy érheti őket vízsugár, akkor legalább IP 65 vagy afölötti ellenállósággal bíró terméket vásárolj. 

Mennyezeti lámpák kültéren

Vannak olyan helyiségek, ahol mennyezeti lámpákra van szükség. Ilyen például egy terasz, fedett kocsibeálló, garázs. Ezek részben vagy teljesen fedett helyiségek, ahol nincsenek kitéve annak, hogy víz érje őket. Az IP 44-es kategóriából bátran választhatsz ezekre a területekre lámpát. 

A megfelelő biztonság és összhang érdekében érdemes már a tervezéskor szakemberhez fordulni segítségért. A ViaLuce Fénystúdió munkatársai leveszik a válladról ezt a terhet, és segítenek megtalálni az ideális fényforrásokat kültérre, beltérre egyaránt.

Kapcsolódó

3+1 tipp az első közös nyaraláshoz a kisbabáddal

A napsütéses órák számának növekedésével könnyű azon kapni magunkat, hogy fejben már a családi nyaralás ré
Elolvasom

5 tipp arra, hogy jobban aludj a nyári hőségben

A nyári hőség gyakran megnehezíti a pihentető alvást. A forró éjszakákon forgolódva sokan találkoznak azzal
Elolvasom

Csokoládé – édes élvezet vagy mérgező kísértés?

A csokoládé vitathatatlanul a világ egyik legnépszerűbb édessége, de vajon mennyire egészséges? Számos mít
Elolvasom