Hogyan válasszunk pincészetet, ha borkóstolásra vágyunk?

Hogyan válasszunk pincészetet, ha borkóstolásra vágyunk?

Kis hazánkban abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy számtalan lehetőség közül választhatunk, ha szeretnénk részt venni egy borkóstolón. Mindegy, hogy egy baráti, munkahelyi vagy páros programról van szó, a borkóstolás mindig jó ötletnek bizonyulhat – persze leginkább akkor, ha tudjuk, hogy merre induljunk. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy melyik pincészetet célozzuk meg. Nézzük, mi minden alapján tudunk eredményesen dönteni!

Borrégiók és borvidékek

Magyarország történelmét tekintve is bortermesztő vidék, így nem csoda, hogy hat borrégióval rendelkezünk, amelyen belül huszonkét borvidék található. A borvidékek között megkülönböztetjük a Balatoni, a Duna, a Felső-Pannon, a Pannon, a Felső-Magyarország, illetve a Tokaj borrégiókat. Ezek olyan egymással szomszédos vidékekből állnak össze, amelyek valamilyen módon – földrajzilag, természeti adottságaik vagy hagyományaik miatt – összekapcsolhatók. A fent említett régiókon belül tehát borvidékeket is megkülönböztetünk, az egyedüli kivétel a Tokaji. Ennek különlegessége, hogy egyedi adottságai miatt ez egyetlen önálló borvidékből áll.

Áttérve a borvidékekre: az országban 22 ilyen van, a legtöbbet a Balaton régió foglalja magába. Ezeket most nem soroljuk fel egyesével, ám azt érdemes tudni, hogy az egyes vidékek a hasonló bortermelési hagyományok, szőlőfajták és művelési technikák mentén alakulnak ki, de az éghajlati és domborzati adottságok is számítanak.

Most, hogy nagyjából képben vagyunk hazánk bor-adottságaival, máris áttérhetünk arra, hogy hogyan válasszuk ki a rengeteg lehetőség közül a számunkra leginkább megfelelő pincészeteket.

Hogyan válasszunk pincészetet?

A következőkben néhány olyan szempontot hozunk, amelyeket végiggondolva alaposan leszűkíthetjük a huszonkét borvidék több száz pincészetét, és végül megtalálhatjuk az igazit!

Mi a program?

Mielőtt bepakolnánk, már csak a csomagolás szempontjából is fontos eldönteni, hogy pontosan milyen programokra készülünk. Elhatározhatjuk, hogy csak és kizárólag a borozásnak szenteljük az időnket, ilyenkor érdemes olyan helyszínt választani, ami hemzseg a pincészetekben. Ilyen például a Mátrában található vidék vagy Tokaj is. Azonban ha mást is tervezünk, például városnézést, akkor keressünk olyan helyszínt, ami egy szép nagyvárosunk közelében van – Eger vagy Pécs például szuper választás lehet.

Természeti kincsek

Ha nemcsak városnézésben gondolkodunk, hanem le is mozognánk a borozás és zsíroskenyér-majszolás során felszedett plusz kalóriákat, akkor nézzünk körbe a természeti kincsek között is! Azoknak, akik szívesen úsznak, SUP-oznak vagy végeznek bármilyen vízi sportot, a Balaton környéke igazi felüdülés lesz. Azok számára pedig, akik hegymenetre vágynak, a Bükk pincészetei is remek lehetőségeket kínálnak jó néhány túraútvonal formájában.

Szállás-kérdés

Amennyiben nem a lakóhelyünk környékén keresgélünk, mert egy kicsit jobban meg szeretnénk ismerni az országunkat is, akkor a szálláslehetőségeken is jó elgondolkodni. Végül is, senkitől nem várhajtuk el, hogy vezessen egy bortúrán, nemde?! Szerencsére ma már egyre több olyan helyszín van országszerte, ahol az isteni borok mellett szállást is találhatunk. Ezek közül jó pár fekszik a magyar tenger partjain – mind az északin, mind a délin találunk ilyet. Azt megígérhetjük, hogy kevés ahhoz fogható élmény van, mint egy mesés szőlőültetvény látványára kelni, majd elkölteni egy hangulatos reggelit ezt bámulva!

Családbarát hangulat

Bár a borkóstolás önmagában nem egy klasszikus nagycsaládos program, az is abszolút megoldható lehet, hogy a legkisebbek is élvezzék a programon eltöltött időt. A Budapest-közeli Etyeken például találhatunk állatsimogatót, de időzíthetjük a túránkat valamilyen esemény idejére is, legyen az egy zenés, gyermekbarát fesztivál vagy valamilyen kicsiknek szóló előadás a borászatok környezetében.

A legfontosabb…

Ha már bortúra, akkor nem mehetünk el szó nélkül az isteni nedűk mellett sem: olyan pincészetet vagy vidéket válasszunk, aminek a borait alapvetően szeretjük. Ehhez persze nem árt ismernünk a saját ízlésünket. Azt a legtöbben tudják, hogy a fehér, a vörös vagy a rozé felé húz a szívük, de ennél egy kicsit bonyolultabb a képlet, ugyanis a legtöbb borászat kínálatában megtaláljuk ezt a három alaptípust. Ha tanácstalanok vagyunk, akkor jó ötlet lehet megnézni a kedvenc boraink címkéjét! Azon ugyanis általában a borvidék van feltüntetve, ez pedig jó kiindulóalapot szolgáltathat.

Ha sokan indulunk útnak, akkor ez nem biztos, hogy működik. Ilyen esetekben érdemes lehet a többi szempontot szem előtt tartani. De az járható út, ha egy olyan borvidék pincészeteibe látogatunk el, ami alapvetően nem megosztó és a legtöbben szeretik. Sokan kedvelik például a Tokaji borrégió nedűit – nem véletlenül világhírűek!

Ezek alapján már biztosan jól tudunk dönteni és egy felejthetetlen élményt szerezhetünk, miközben egy kicsit jobban megismerjük a minket körülvevő csodás országot.

Kapcsolódó

Rick Astley ismét érkezik a Paloznaki Jazzpiknikre

Többek között a Thievery Corporation, a Dirty Loops, az Incognito és Nik West is tiszteletét teszi a követk
Elolvasom

Tovább hevül az ünnepi láz a héten

A karácsonyváró hangulat tovább fokozódik, ami tisztán észrevehető a hét programkínálatán is. Idén motorral
Elolvasom

A Pannon Egyetem lesz a 2023-as EFOTT fesztivál házigazdája

A Pannon Egyetem lesz a 2023-as EFOTT házigazdája. Mivel az egyetem székhelye, Veszprém Európa Kulturális
Elolvasom