5 tipp, amivel könnyen korszerűsíthetőek az öreg nyaralók is

5 tipp, amivel könnyen korszerűsíthetőek az öreg nyaralók is

Szerencsések vagyunk, ha rendelkezünk nyaralóval. Manapság egyre több indokunk lehet elvonulni a nagyvárosból, a zakatoló tempóból, az esetleges vírusveszélyek, vagy az évek óta növekvő nyári átlaghőmérséklet elől. Ha gyerekeink vannak, akkor számukra is szép élményeket biztosíthatunk a víkendházunkban. De az, hogy van egy nyaralónk, nem jelenti azt, hogy nyugodtan hátradőlhetünk, hiszen számtalan munka adódhat vele.

Érdemes a komolyabb bajokat elkerülve a szükséges korszerűsítéseket időben megtenni. Ha belevágunk a felújításba, nem csak az ott töltött időnket tehetjük kellemesebbé – ennél sokkal többet nyerhetünk vele. A cikkünkben megmutatjuk, hogyan és miért érdemes korszerűsíteni az öreg nyaralónkat.

Miért érdemes újítgatni a nyaralót?

Egy öreg nyaraló sok kellemetlen élményt is okozhat nekünk. Télen besüvít a hideg, nyikorognak a padlódeszkák, esetleg egy-egy erősebb viharban akár még a ház külső része is megrongálódhat. Ha egy új háztartási gépet üzemelnénk be, nem biztos, hogy a villamoshálózat bírja a terhelést. Egy felújított nyaraló több biztonságot, kiszámíthatóságot, kényelmesebb és kellemesebb időtöltést biztosíthat, hiszen nem kell a hirtelen előbukkanó problémákkal foglalkoznunk, amikor kikapcsolódni, pihenni szeretnénk.

Sokan hajlamosak örökké halogatni a felújítást, gondolván, hogy még egy pár évet kibír majd az épület. Fontos tudni, hogy hiába tűnik elfogadhatónak az épület állapota, sok probléma láthatatlan lehet. Minél többet öregszik a nyaraló, annál több probléma halmozódik össze és annál nagyobb pénz- és időbefektetés szükséges a felújításhoz. Egy hosszú távon elhanyagolt nyaraló felújításában például biztosan emelkednek a villanyszerelés árak is. De ha okosan és időben megtervezzük a költségeket és a finanszírozást, a befektetés hosszabb távon értékállóvá teszi a nyaralónkat.

Így, egy praktikusan felújított nyaraló esetében gyorsabban megtérülhetnek a kiadásaink, hiszen amikor nem töltjük az időnket az ingatlanban, könnyen kiadhatjuk. De ha később eladáson gondolkodunk, akkor is sokat nyerhetünk a befektetett munkán.

Öreg nyaralók korszerűsítése

Hőszigetelés

A nyaraló hőszigetelése kulcsfontosságú. Ezen áll vagy bukik a ház energiaellátása, a belső térben töltött időnk komfortérzete. A rossz hőszigetelés ezenkívül egyéb problémákat is okozhat, mint például a falak penészesedése vagy az építőanyagok romlása. Érdemes alaposan megvizsgálni a ház nyílászáróit és szellőzését! Nem érdemes ezen spórolni, mert ha nem jó minőségű anyagot választunk csak rövid távon járunk jól!

Fűtés és hűtés

Ha teljes évben használjuk, vagy ki akarjuk adni a nyaralót, akkor gondolkodnunk kell a fűtési és hűtési rendszer felújításáról. Sokszor arra is adódik lehetőség, hogy a már meglévő fűtőberendezéseket javítsuk meg. Ha pedig ez nem lehetséges, akkor érdemes átgondolni a ház funkcióit, tájolását, és a jelenlegi lehetőségek szerinti legjobb megoldásokat választani. A hűtés akár egy feljavított nyílászáró-, szellőző-, illetve árnyékolórendszerrel is javítható.

Padlófelújítás

Ha már a legégetőbb felújításokat elvégezzük, akkor biztosan több időt fogjuk használni megfiatalodott nyaralónkat. Nem érdemes kihagyni a padló felújítását sem, hiszen a hőszigetelési rendszer és a fűtéskorszerűsítéssel egyidőben elvégezve ez egy egyszerűbb feladat. Egy lecserélt padlóval szebb és komfortosabb lesz a ház. Ha emellett a hő-és hangszigetelésre is figyelünk, akkor az ingatlan értéke is növekedni fog.

Festés

Általában ez az a felújítási munka, amivel gyorsan, látványos eredményeket lehet elérni egy öreg nyaraló esetében. Ne féljünk szabadra engedni a fantáziánkat, egy halvány földszín vagy a tenger árnyalatai sokat dobhatnak a ház hangulatán és hamar otthon érezhetjük magunkat!

Villanyszerelés

Ha régi a nyaralónk, akkor érdemes figyelmet fordítani a villamoshálózat ellenőrzésére és felújítására is. Több mint valószínű, hogy az öreg falak elavult, korszerűtlen vezetékeket rejtenek. Ahhoz, hogy minden költségünket előre meg tudjuk tervezni, érdemes körülnézni a piacon és tájékozódni a villanyszerelés árakról. Ne feledjük, egy ajánlat nem ajánlat! Ha van ismerős, akik újítottak fel nyaralót, érdemes kikérdeznünk.

Szakember vagy kétkezi munka?

Bármennyire is lelkesek vagyunk és bármennyire is szeretnénk olcsón kijönni a felújításból, biztos, hogy nem érdemes mindent magunkra vállalni. Egyrészt azért, mert vannak olyan szakmunkák, amik veszélyesek, és nem megfelelő tapasztalattal sokféle balesetet okozhatnak. Másrészt amit egy szaki elvégez egy óra alatt, azt mi csak gondoljuk, hogy ugyanennyi idő alatt elvégezzük majd. Sokszor háromszor, négyszer több időbe telik egy nem hozzáértőnek ugyanaz a munka elvégzése. Ráadásul ha teljes munkaidőben dolgozunk, igen hosszúra nyúlhat a felújítás időszaka.

Megfelelő szakemberek segítségével továbbá elkerülhető az a sok félresikerült munka is, aminek a javítását már a szakember is lehet, hogy drágábban vállalja. Maradjunk a realitás talaján, és csak azt a munkát vállaljuk el, amiben biztosan vagyunk, hogy veszélytelenül, magabiztosan el tudjuk végezni!

Reméljük, hogy ezzel a cikkel meghoztuk a kedvet az öreg nyaraló felújításához, és a tippjeinkkel hamarosan értékállóbbá és kényelmesebbé válhat az ingatlan!

Kapcsolódó

Ezek a praktikus kiegészítők segítenek belakni a fürdőszobát

Ha most lett kész a lakás, vagy a fürdőszoba felújítása és szeretnéd néhány kiegészítővel még kén
Elolvasom

Újra hőségriadó van kilátásban

Pénteken derült, napos, csapadékmentes időben lesz részünk. Helyenként élénk lehet a délies szél. A csúcshő
Elolvasom

Szobanövényeket minden helyiségbe! Íme, 3+1 növény, ami hasznodra lesz

Szinte nincs is olyan otthon, ahol ne találkoznánk legalább egy szobanövénnyel, nem véletlenül. A virágok
Elolvasom