Milyen gyakran érdemes újra kifesteni a nyaralót?

Milyen gyakran érdemes újra kifesteni a nyaralót?

Igazán felemelő érzés a saját nyaralónkban tölteni a nyár legforróbb napjait elvonulva a város felforrósodott épületeitől, zajától, terhelt levegőjétől. Egyszóval: a hétvégi házunk igazi feltöltődést és kikapcsolódást nyújthat. Az azonban, hogy mennyire tudunk kikapcsolni és élvezni az itt eltöltött időt, nagyban függ a ház komfortjától, a berendezésétől és sok egyéb más dologtól is – mint például a nyaraló állapota.

Mire figyeljünk, ha a nyaralónkról van szó?

A nyaraló komfortjának egyik alapja a megfelelő hőszigetelés, amellyel télen és nyáron egyaránt optimális hőmérséklet és energiafelhasználás alakítható ki az épületben. Minél jobb a hőszigetelési és árnyékolási rendszerünk, annél hatékonyabban tudjuk nyáron az éjszakai hőmérsékletet megtartani nappal a ház belsejében. Amennyiben ez a módszer nem tudja biztosítani számunkra a megfelelő hőmérsékletet, akkor érdemes beépíteni légkondicionáló rendszert is a nyaralónkba. A téli komfort kialakításához is érdemes korszerűsítenünk a ház hőszigetelési rendszerét. Ennek hiányában télen kiszökik a meleg, párásodhatnak a falak és sok energia elvész az épületben.

Ha már a hőszigetelés megfelel, érdemes figyelmet szentelnünk a levegő minőségére is. Ennek egyik legfontosabb alapja a rendszeres tisztasági festés és a megfelelő beltéri falfesték alkalmazása. A falakon időven szennyeződések, por és baktériumok telepednek meg, rontva a nyaraló levegőjének minőségét.

Milyen gyakran érdemes festeni?

Az, hogy évente vagy akár ötévente esünk neki a ház falainak, számtalan tényezőtől függhet. Hogy könnyebben meghatározhassuk, a mi nyaralónknak milyen igényei vannak, vegyük végig az alábbi kérdéseket!

Milyen gyakran tartózkodunk a nyaralóban?

A falak állapota nagyban függ attól, milyen gyakran használjuk az ingatlant. Csak nyáron töltjük az időnket benne, vagy télen is gyakran ott tartózkodunk? Ha csak évente pár hónapot használjuk, vagy évente folyamatosan, teljesen más ütemben koszolódik be a fal és más gyakorisággal van szükség a festésre.

Kiadásra használjuk-e az ingatlant?

Azt is figyelembe kell vennünk, hogy csak saját használatban van-e a nyaraló, vagy ki is adjuk. Ha olykor vendégek is megszállnak benne, gyakrabban indokolt a festés, hiszen ilyenkor nemcsak a saját magunk egészsége miatt fontos a festés. Ha pedig hosszabb távon gondolkodunk, akkor az ingatlanunk piaci értéke miatt is érdemes gyakrabban átkenni a falakat. Egy frissen festett nyaraló vonzóbb és hamarabb elkél.

 

Gyerekek tartózkodnak-e a házban?

Biztosan léteznek nagyon szigorúan nevelt gyerekek, akik semmilyen veszélyt nem jelentenek a ház és a falak tisztaságára. De azért bízunk benne, hogy ha a nyaralóban töltik az idejüket a gyerekeink, a rokonok gyerekei vagy a bérlőké, akkor ők szabadon játszhatnak a rosszabb időben a nyaralóban számukra kialakított helyiségekben. A gyerekek önkéntelenül is okozhatnak elszíneződést, foltokat a falakon, ahogyan játék közben megtapogatják azt, vagy játékaikkal megkarcolják. Emiatt gyakrabban szükség lehet a szobák újrafestésére. Ha belevágunk, válasszunk könnyen tisztítható beltéri festéket.

Vannak-e háziállataink?

Ha háziállatokat is viszünk magunkkal a nyaralóba, akik rendszeresen sétálnak az erdőben és a vízparton, akkor ők is összekoszolhatják a felületeket és gyakrabban lehet szükség azok frissítésére vagy javítására.

Milyen helyiségeink vannak?

A nyaraló különböző helyiségei különböző funkciókat látnak el, és különböző mértékben vannak a falak kitéve az elhasználódásnak. A konyha, a fürdőszoba és a gyerekszoba sokkal hamarabb szorul rá a festésre, mint egy dolgozószoba, vagy hálószoba. Érdemes sorra venni a helyiségeket és minden helyiségbe a megfelelő beltéri falfestéket választani.

Mivel fessünk?

A piacon ma már a bőség zavara áll fenn, ezért érdemes előre gondolkodni.  

Kerámiafestékek

Ha párás helyiségről van szó, akkor járunk jól, ha kerámiatartalmú festéket használunk. Ebben az anyaghoz olyan pici kerámiagömböket adnak hozzá, amelyek képesek eloszlatni a hőt a falon és azt visszatolják a helyiségbe. Ezenkívül ennek a festéknek portaszító hatása is van, segítve a kosz távol tartását a szobából, ráadásul könnyen tisztítható.

Vízbázisú festékek

Az egyik legkörnyezettudatosabb választás a vízbázisú festék, ami egyben biztonságos választás is. Szerencsére alacsony áron hozzáférhető és egyaránt választható matt és fényes verzióban. Sokrétű felhasználásuk lehetséges, például kiválóan alkalmasak minták felfestésére is. Olyan helyiségbe nem ajánlott használni, ahol a felület közvetlenül vízzel érintkezik.

Latexalapú festékek

A latexalapú festékek a pára és a víz ellen létrehoznak egy vékony réteget, így nagyon időtállóak. Ezenkívül páraáteresztő tulajdonsággal is rendelkeznek, és könnyű tisztítani az ezzel bevont falakat. Még a vizes súrolás sem fog ki rajta! Fürdőszobákba erősen ajánlott festéktípus, mert magas gyantatartalma van.

Akrilfestékek

Ha csak a csempéket szeretnénk felújítani a fürdőszobában, akkor válasszuk az akrilfestékeket! Hosszú ideig tartós lesz, sőt még a rendszeres tisztításnak, párának is ellenáll! Az akrilfesték önmagában a fürdő falaira is felhasználható, jóval olcsóbb megoldás mint a csempék lecserélése. Könnyű vele dolgozni, de két-három rétegben érdemes felvinni, ha tartósabb eredményt akarunk elérni.

Ha a megfelelő beltéri falfestéket választjuk, akkor hosszú távon tartós eredményt érhetünk el, ezzel is csökkentve az újrafestés gyakoriságát a nyaralónkban. Tervezzünk és valósítsuk meg az elképzeléseinket!

Kapcsolódó

Indul az őszi pergetőszezon a Balatonon

Ha szeptember vége, október eleje, akkor bizony indul, mégpedig ezerrel a pergetőszezon. Október közepére
Elolvasom

Visszatér a 20 fok és a jó idő

Pénteken sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk. A szél veszít erejéből, csak zivatarok környezetében t
Elolvasom

7 tipp balatoni szállásfoglaláshoz

Bár a szezonnak már vége, ez nem jelenti azt, hogy ne mehetnénk le egy hosszú hétvégére vagy akár egy egyhe
Elolvasom