Ibizai chillout hangulatot hoz Magyarországra a balatoni webrádió

Ibizai chillout hangulatot hoz Magyarországra a balatoni webrádió

Zenei ízlések ide vagy oda, ha a Balatonról van szó valahol mindenki azt a megnyugtató életérzést keresi a sima víztükör mögött lebukó napban vagy éppen a lágy hullámzást nézve, amit a magyar tenger a legegyszerűbb valójában adni tud nekünk. Ezt az érzés fogta meg a chillout és lounge stíluson keresztül a Balatonica webrádió, amely egy az egyben egy szívből jövő zenei projektként indult, mára pedig együttműködő partnere a DJ az Öbölben rendezvénynek és olyan neves előadókat hoz el hazánkba, mint az Ibizáról ismert Marga Sol.

Szalontai László, a Balatonica megálmodója hosszú éveken át tanult zenét, ám az élet más területre és szakmába sodorta, de az mindig az élete fontos része volt valamilyen formában.

A klasszikus zenétől az elektronikusig szinte mindent hallgatok, de legközelebb mégis a chillout vonal áll hozzám, mivel pozitív energiákat, életörömöt és alkotni akarást ad a rohanó mindennapjaimban.

A rádió ötlete 2017-ben született meg abból a gondolatból, hogyan lehetne másoknak is kinyitni egy olyan ajtót, amin belépve az élet szép és örömteli pillanataira koncentrálunk és abból erőt merítve a nehezebb napokat is képesek legyünk könnyedén venni.

Nem is hisszük, hogy a zene mennyire fontos az életünkben, még azoknak is, akik azt gondolják, hogy nem. Emlékeket, élményeket kötünk hozzájuk és ha évekkel vagy évtizedekkel később meghalljuk azt a bizonyos zenét, megjelennek azok az élmények is, amikre lehet, hogy a zene nélkül már nem is emlékeznénk. Ezért is vált félig-meddig a szlogenünké az „engedd, hogy mi szolgáltassuk a filmzenét életed felemelő pillanataihoz” mondat.
A Balaton egy magyar ember számára megtestesíti a nyarat a határtalan szabadságot és még számtalan felemelő érzést. Mi a rádióban a legnagyobb inspirációt a Balatonból merítjük. Imádjuk a folyton változó színét, az illatát, a különleges mikroklímáját, a vitorlásokat és a sok mosolygós embert, akik körülötte élnek, vagy nyaralni érkeztek oda. Ebből a pozitív hangulatból szeretnénk továbbadni a hallgatóknak is, hogy a balatoni életérzés akkor is elérhető legyen, miközben a metrón utazik, az irodában ül vagy, ha egy kellemes kerthelyiségben a barátokkal találkozik.

Összesen négyen dolgoznak a Balatonica projekten. Van aki a webes felületért, van aki a marketingért és kreatívokért, illetve aki az online és közösségi média kampányokért felel. A zenei kínálat összeállítása Laci feladata és kompetenciája, emellett mint tulajdonos a végső döntések felelőssége is az övé.

Az előadók palettája nagyon színes és változatos, de elmondható, hogy a macedón származású, főként Ibizáról ismert DJ, Marga Sol zenéiből került be a legtöbb a rádió kínálatába, mert az ő stílusa áll legközelebb ahhoz az érzéshez, amit a tulajdonosok közvetíteni szeretnének.

Így történt hát, hogy Szalontai László felkereste Marga Solt, akinek megtetszett a rádió koncepciója, így 2019 szeptemberében meg is kezdték a közös munkát. Marga Sol lett az első nemzetközi előadó, aki külön rádióműsorokat és zenéket készít a Balatonica Chillout&Uplifting Rádiónak.
A népszerű lemezlovast a Balatonica csapata most a DJ az Öbölben nyárzáró bulira hozta el Magyarországra, így a műfaj szerelemesei szeptember 4-én, szombaton Balatonvilágoson (Balatonaligán) élőben szellemülhetnek át zenéire.

A napi programot tekintve az online rádió műsora kettéválik. Napközben kissé dinamikusabb chillout, lounge, chilhouse, soulful house zenék szólnak, este pedig kizárólag alacsony BPM-en, jellemzően ambient számok hallhatók. Saját Dj-ik nincsenek, de az elmúlt 2 évben nagyon jó csapat verbuválódott össze a rádió körül magyar tehetségekből. Elsőként Dave Harrigan 1-2 mixével kezdtek majd Cséry Zoltán és az ő Patché nevű zenekara bukkant fel, amit Pákai Petrával együtt hozott létre.

A formáció együttműködése és munkakapcsolata olyannyira elmélyült Lacival és a rádióval, hogy legutóbbi zenéjüket is a Balatonica szlogenje, az “Uplifting Serenity” ihlette.

Ami a további zenei kínálatot illeti Vajda Miklós zeneszerző az albumai mellett a Balatonica-nak egyedi mixeket is készített saját számaiból ’Balatonica Space Shuttle’ címmel. Curtiss, Tobi, Numbred, Sonica, Neorus és a Deepimalism formáció nagyon tehetséges Dj-k, akik vagy a rádió sorozataiban vendégszerepelnek vagy saját mixekkel jelennek meg rendszeresen a zenei tartalomban.

A nemzetközi felhozatalt tekintve a már említett Marga Sol 2019 óta csak a rádiónak készített, önálló rádió show-al jelentkezik minden hétfőn, Raphael Marionneau a kultikus Abstrait show-ját hozza a Balatonica-ra minden kedden este, de a deep house vonalon is van állandó nemzetközi vendég Darles Flow személyében, aki kéthetente szombat esténként pörgeti fel a hangulatot. Elsőkézből kap a rádió friss zenéket Oliver Shulz-tól, Thomas Lemmer-től és még jó pár meghatározó névtől a chillout szcénában.

Vannak saját sorozataink, amikben a fenti magyar Dj-k egymást váltva vendégszerepelnek. Ilyen például minden pénteken az „Azure Horizon” szériánk, ami gyönyörű zenékkel vezeti át a hallgatókat a hétköznapi rohanásból a hétvégi kikapcsolódásba.  Kicsit tempósabb, már táncolható chillhouse vonalon is van egy sorozatuk „On the Beach with Balatonica” címmel, ahol Curtiss és CHR felváltva vendégszerepelnek.

A jövőt illetően Laciéknak rengeteg terve van: elsőként a brand-et szeretnék erősíteni és megfelelően pozícionálni, de egy nagyszabású állandó helyszínes megjelenés is a tervek között szerepel, nagy nevekkel és lehetőség esetén kitelepüléssel.

Elsősorban szeretnénk Magyarországgal megismertetni és megszerettetni ezt a zenei irányzatot, mert meggyőződésünk, hogy a Balatonica szebbé tudja tenni a hallgatók pillanatait és irányt tud mutatni a lelki egyensúly felé vezető úton.

Kapcsolódó

Július végén jön a tíznapos Művészetek Völgye

Idén rendezik meg 31. alkalommal a Művészetek Völgyét. A legendás fesztivál Kapolcson, Taliándörögdön és Vi
Elolvasom

Startol a PLÁZS hetedik szezonja

A Siófoki Nagystrand központjában lüktető Plázs sokak kedvenc nyári helyszíne, ahol a pihentető lazulás kéz
Elolvasom

Az eddigi legerősebb programkínálattal jön az idei Everness Fesztivál

Immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre 2022 június 21 és 27 között Magyarország legnagyobb önismere
Elolvasom