A balatoni szállodák azok előtt tisztelegnek vacsoráikkal, akik a frontvonalban küzdöttek biztonságunk érdekében.
A Balatonfüreden már pénteken megkezdődik az a pünkösdi vacsorasorozat, amelynek érdekessége, hogy olyan orvosokat és nővéreket is hívtak az eseményre, akik a COVID 19 járvány tetőzése alatt az átlagnál többet dolgoztak és segítették a vírus elleni egészségügyi védekezést. Ők ingyenesen vehetnek részt a Hotel Aura BBQ vacsoráján. A szálloda egyébként azt tervezi, hogy az egészségügyben dolgozó hétköznapi hősök mellett, a későbbiekben néhány takarítónőt, pénztárost, buszvezetőt is meghív egy exkluzív vacsorára, ezzel is tiszteletüket fejezzék ki azok iránt, akik időt, energiát nem sajnálva, különböző módon teszik könnyebbé, elviselhetőbbé a vírushelyzettel kapcsolatos hétköznapokat. – mondta Varga László, a Balatoni Kör alelnöke.
Éskovács Péter, a kampány egyik ötletgazdája elmondta azt is, hogy lavinát indítottak el az akcióval. Egyre több szálloda és a Balatoni Körhöz tartozó étterem is szeretne csatlakozni az akcióhoz. Ezek a jövőben több nővért, orvost, buszvezetőt, takarítónőt, rendőrt, tűzoltót, biciklis futárt, stb. is vendégül látnának a régióban. Így kifejezve elismerésüket azok iránt, akik fertőzésveszélyes feladatokat láttak az utóbbi időben, csak azért, hogy mi könnyebben át tudjuk vészelni ezeket a nehéz hónapokat.
Ingyen ihatnak a fesztiválozók is
Az egészségügyi dolgozók mellett, jó hírt kaptak a fesztiválozók is. Májusban tartották volna a Vienna Gin Festival-t, sok magyar arra készült, hogy majd Bécsben kóstolja meg a világ legjobb párlatait. Az elővételben megváltott jegyek azonban nem vesznek kárba. Akinek jegye még megvan az elhalasztott osztrák fesztiválra, az most ingyen ihat Balatonfüreden. A füredi szálloda most azzal csábítja a vendégeket a tó partjára, hogy a bécsi rendezvényre megváltott jegyek tulajdonosai ingyenesen kóstolhatják azokat az új balatoni gineket, amelyek a világ bármely fesztiválján megállnák a helyüket. „Az ingyenes kóstolót azért szervezzük meg, mert eddig (a járvány előtt) sokan inkább külföldre jártak ilyen jellegű fesztiválokra. Most őket is szeretnénk meggyőzni arról, hogy itthon is találkozhatunk felső-kategóriás kulináris élményekkel. „ – mondta Varga László.
Aki minőséget ad, az a vírushelyzetből most profitálhat
A vírus az utazási palettáról teljesen eltörölte a nagy kulináris fesztiválokat, ebből a helyzetből most profitálhatnak a szállodák. De csak azok, amelyek minőségi ételeket és italokat szolgálnak fel vendégeiknek. – tette hozzá az igazgató. Szerinte gasztronómiai események iránt érdeklődő magyarokat a vírus teljesen „kiéheztette”. Pünkösd környékén szinte minden szállodában telt ház lesz, de az azt követő hetekben csak azokban a szállodákban lesz több vendég, ahol tényleg figyelnek a kulináris élményekre.
Kevés ember jöhet a mini gin”fesztiválra”
A bécsi jegytulajdonosok mellett, a pünkösdi időszakra időzített mini gin „fesztiválon” mindössze az a száz ember vehet majd részt, aki szobát is foglalt a Hotel Aurában. Ők a Búzavirág gin mellett, a Füreden debütáló Balaton -, Pipacs- és a Fekete Bárány gineket is tesztelhetik. Varga szerint a borok és a klasszikus pálinkák után a következő években ezek a ginek is az ínyencek látókörébe kerülnek majd, éppen ezért a szállodák üzemeltetőinek is érdemes lesz ezekre az italokra koncentrálni.
Jönnek a “BBQ turisták”
A balatoni éttermekben egyre nagyobb a BBQ kínálat is. Már-már „BBQ turizmusról” is beszélhetünk, hiszen sokan az ilyen ételek miatt keresnek fel egy-egy éttermet. Mindez érthető, hiszen ilyen érlelt, füstölt, sütött ételeket csak komoly technikai eszközökkel lehet készíteni, amelyek nem feltétlenül alapfelszerelései egy átlag konyhának. A „BBQ turistáknak” kedvez az a grill vacsora is, amelynek vendégchefje: KicsiZso a magyar BBQ fenegyereke lesz, akit a legtöbben egy tévéműsorból ismerhetnek. – mondta Varga.