Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Látrány-rádpusztai templomrom, Balatonlelle

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Látrány-rádpusztai templomrom, Balatonlelle

A Balaton-part megdöbbentően gazdag történelmi látványosságokban is. Nyaralások, kirándulások alkalmával érdemes odafigyelni, mert könnyedén botolhat az ember a múlt gyökereivel átszőtt helyekbe. Erre tökéletes példa sorozatunk eheti témája is. A déli part látnivalóinak vesézgetését folytatjuk egy igazán különleges Árpád-kori rommal.

A Szemes és Lelle között induló, a Republic együttes slágeréből is visszaköszönő 67-es úton közelíthető meg a műemlék. Valaha Rád község otthona volt ez a táj, amely létezésének lenyomatát ma már csak a puszta megnevezése viseli. Az egykori falu templomáról egyetlen írásos emlék maradt fent. Az 1333-35-ös pápai tizedjegyzék adatai egy Péter nevű plébánosról mesélnek.

A templom maga egy félköríves szentélyből, egy úgynevezett apszisból állt, amit egy hossznégyszögű hajó egészített ki. Mivel homokos talajra épült, így erős, vastag falakkal próbálták ellensúlyozni a vízbemosódások kockázatát.

A főként téglából álló épületet rengetegszer alakították át vagy építették újjá az idők folyamán és a 15. században még egy kis kőkápolnával is kiegészítették a hajó északi felénél. 1959-ben indult meg a régészeti feltárás és egyúttal a templom állagmegóvása is, Éri István által, aki az épület első inkarnációját az Árpád-korra, egész pontosan a 12. századra valószínűsítette.Kiemelt kép: epitettemlekek.hu

Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent László emlékhely, Somogyvár

A tágabban értelmezett déli part meglehetősen gazdag kulturális és történelmi örökségét gyarapítja a somogy
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Malmok Völgye, Kapolcs

A múlt pénteken a kapolcsi Királykő volt terítéken a magyar tenger környékének látványosságait bemutató sor
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Királykő, Kapolcs

Kapolcs nevének hallatán mindenki azonnal a Művészetek Völgyére asszociál, ami nem is csoda, hiszen ez a fe
Elolvasom