Íme a Balaton a világűrből nézve

Íme a Balaton a világűrből nézve

A bámulatos felvételen a magyar tenger egészen új arcát tárja elénk.

Magyarországon is elérhetők a Sentinel műholdcsalád által a Kopernikusz Föld-megfigyelési programban küldött felvételek. Íme, a Sentinel–2 legfrissebb képe a Balatonról – írja a turistamagazin.hu.

A Sentinel–2 műhold lehetővé teszi a különböző vízparaméterek, például a víz zavarosságát és színét, illetve a szerves és szervetlen anyagok jelenlétének nyomon követését a tavakban. Ezúttal a Balatont örökítette meg az űrből, és ilyen magasból ritkán látjuk a magyar tengert.

Fotó: Copernicus EU / ESA

Az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus programja a Föld állapotának megfigyelésére fókuszál a Sentinel műholdcsalád tagjai által gyűjtött adatok segítségével, így könnyedén vizsgálható a légkör és a földfelszín állapota, például a növényborítottság vagy akár a bel-, illetve árvíz által elöntött területek nagysága. A Magyarország és érdekszférája területéről heti rendszerességgel érkező információk megkönnyítik a hatóságok munkáját és az egyetemeken, kutatóintézetekben végzett vizsgálatokat.

Sentinel–2 (A és B) nagy felbontású (tízméteres felszíni felbontású) optikai képalkotást végez, a szabad szemmel látható fény és ahhoz közeli infravörös hullámhossztartományban. Szárazföldi területek vizsgálatára, vegetációtérképezésre, talaj és vízborítás vizsgálatára, vízi utak és part menti területek elemzésére használják. 2015 és 2017 óta működik a két műhold.


Forrás: turistamagazin.hu
Fotó: Copernicus EU / ESA

Kapcsolódó

Szigorú feltételek várnak a siófoki szórakozóhelyekre, ha éjjel is nyitva akarnak tartani

A helyi képviselő-testület végül hat pontban állapodott meg, amelyek az illetékes szórakozóhelyek nyitvata
Elolvasom

Még több koncerttel és megújult nagyszínpaddal vár idén a siófoki Plázs

Megérkeztek az első hírek a balatoni nyár epicentrumának számító, immár 9. évébe lépő siófoki Plázsról. I
Elolvasom

Teljes a Sound zenei programja

Féltucat zenei helyszín, köztük két nagyszínpad, délutántól pirkadatig tartó partidömping, összesen közel
Elolvasom