Indul az új GasztROVATunk: Máté Szabi füstös kalandjai a Balaton körül

Indul az új GasztROVATunk: Máté Szabi füstös kalandjai a Balaton körül

Biztos sokatoknak ismerősen cseng Máté Szabi neve, aki egykor a Street Kitchen csapatát erősítette, ám nemrég úgy döntött, hogy megpróbálja a saját útját járni és belevágott saját gasztro kalandjába.

Szabi magát röviden úgy jellemzi, hogy „néhai ügyvéd és gyakorló kannibál”, nem mellesleg gasztrofan és vlogger. Számára a gasztronómia nem más, mint önmegvalósítás, a pillanat és a szabad improvizáció művészete. Imád enni és főzni, kedvence a Kamadója és a lassú tűzön, füstön sütés.

Mesélt nekünk róla, hogy az ügyvédkedés pont olyan stresszes szakma, mint amilyennek kívülállóként is tűnik, ezért az egészsége és a lelki békéje érdekében úgy döntött másban keresi a számításait. A biciklis táska tervezésének ötletétől kezdve egészen a longboard gyártásig (Insta: talaj_boards) kalandozott mindenféle vízeken, mire a gasztronómia területére tévedt pár évvel ezelőtt. Saját bevallása szerint sosem gondolta volna, hogy a sütés-főzéssel egyszer hivatásszerűen fog majd foglalkozni. Ezen a területen az igazi áttörést a Street Kitchen-ben eltöltött időszak hozta meg számára, de úgy érezte, hogy eljött az ideje a saját útjára lépni és saját ízvilágával, receptjeivel foglalkozni mélyebben.

 

    

 

„2016-ig ügyvédként dolgoztam, majd azt végleg abbahagyva komolyabban is a gasztronómia felé fordultam. 2017-től az újjáalakult Fördős Zé féle Street Kitchen csapat egyik meghatározó arca lettem, jelentős tapasztalatra szert téve a gasztro videók készítése terén.  Írott-fényképes receptek gyártása online és print felületekre, receptvideókban szereplés, az ún. „Felzabáltuk” vlog jellegű videókben szereplés tartozott a feladataim közé, amely tapasztalataimat most önálló médiaszereplőként kamatoztatom. Újonnan létrehozott Instagram, Facebook felületem, illetve a közelmúltban útjára bocsájtott YouTube csatornám heti feltöltésű, saját tartalommal jelentkezik.”

 

Érdekes felismerésként említette, hogy milyen sok minden köti őt a Balatonhoz; élete egyik legmeghatározóbb eseménye, az esküvője is Badacsonyban volt 2014-ben, ráadásul a nem is olyan távoli tervei között szerepel Pécselyre költözni a családjával.

Így jött a Füstös Balaton, vagyis a 7 napos balatoni gasztrotúra ötlete is, ami a mi életünkben attól is különleges, hogy ezzel indítjuk útnak hivatalosan is a Balaton.hu gasztro tematikával  foglalkozó rovatát, amit mindannyian nagyon izgatottan várunk.

“Az eddigi legnagyobb és legőrültebb projekt következik, amit valaha is csináltam! Már csak néhány nap és indulunk! Nyár, szabadság, Balaton és persze füst, füst minden mennyiségben. Mindegy hogy grill vagy szmóker, kamado vagy ofszet vagy töltény, én mindent ki akarok próbálni és ígérem füstbe borítom a Balatont! Részletek hamarosan!”

 

 

A Füstös Balaton egy olyan különböző gasztro állomásokon forgatott 7 részes videósorozat lesz, ami péntektől négy naponta új részekkel jelentkezve mutatja be Szabi élményeit a Balaton körül, elég rendhagyó módon. Minden részben más és más helyen kóstolja meg a helyi specialitásokat vagy éppen a chef ajánlatát, amivel nem ér véget a napi gasztrokaland, hiszen a kóstolás utána Szabi visszahívja a séfet és a hely tulajdonosát egy lassú tűzön, több órán át füstölt BBQ különlegességre, aminek a receptjéből minden részben csak egy kicsit csepegtet, így az majd csak a roadshow végére válik teljessé a kíváncsi nézők számára. ? A sorozattal a gasztronómia egy kicsit – ahogyan ő fogalmazott – „karcosabb” és emberközelibb oldalát szeretné megmutatni, hogy nem mindig fontos a fine dining, hiszen nyár van, a faszén könnyen beszerezhető és isteni ételek készíthetők lazán is a grillen.

Pénteken az Enni jó csapatával találkozhattok először, majd az északi partot végigjárva a gyenesdiási BBQ találkozón ér el csúcspontjára a füstös kaland, amelynek állomásai a következők lesznek:

  • Enni jó – Balatonfüred
  • Sáfránkert – Paloznak
  • Szomszéd kertje – Csopak
  • Istvándy Birtok és Borműhely – Badacsony
  • Paletta – Balatonboglár
  • Parti Bisztró – Zamárdi
  • Gyenesdiási BBQ találkozó

 

GasztROVATunkat tehát pénteken Máté Szabi balatoni roadshow-jával indítjuk útjára.

Mi már nagyon várjuk, reméljük Ti is sokan kíváncsiak lesztek rá. ?

Hirdetés

Kapcsolódó

Balatoni sudár pontyot készítettek a Bocuse d’Or magyar döntőjében

Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segédje), Nyikos Patrik nyerte
Elolvasom

Hirdetés

Pillanatok alatt vonták vissza a vendéglátósok rémálmát megvalósító előírást

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium visszavonta azt a nagy botrányt kavart rendeletét, amely végzett
Elolvasom

5+1 balatoni hely, ahol a legjobb forró italokat kortyolhatod el az őszi időben

Az ősszel kapcsolatban sokunkban ambivalens érzések kavarognak. A borongós szürkeségért a természet fantasz
Elolvasom