Ismét régi pompájában tündökölhet a nádfedeles balatoni parasztház

Ismét régi pompájában tündökölhet a nádfedeles balatoni parasztház

Fantasztikus átalakuláson ment át a korhű felújítás közben az épület – olvasható a 24.hu cikkében.

Van, mikor az ember dédelget egy álmot, aztán egyszer csak eljön az idő, és megvalósítja. Valakinek ez az álom egy utazás, egy kutya, egy cél megvalósítása, másoknak egy ház. Ákos és párja, Zsuzsanna álma egy nyaraló volt.

Ákos a Balaton déli partján képzelte el, Zsuzsanna nádfedeles parasztházat álmodott. Végül mindkettőjük kívánsága teljesült, mikor rátaláltak Balatonszentgyörgyön egy házra, mely az 1850-es években épülhetett.

Elkezdték felújítani az öreg, romos házat, mely helyi védelem alatt állt. Remek mesterek keze alá dolgozva 8 hónap alatt teljesen újjávarázsolták az épületet, törekedve arra, hogy az minden stílusjegyét megtartsa, és a táj építészetébe tökéletesen beleilleszkedő maradjon.

A munkálatok a Teleki László Alapítvány – Népi Építészeti Programjának keretén belül valósultak meg, az eredmény pedig csodálatos lett.

A ház az 1850-es években épülhetett, de az 1820-as évek stílusjegyeit hordozza. A homlokzaton VL monogram és 1892-es évszám szerepel, de ez már a díszített homlokzat készítésének és a hozzáépítésnek az éve. Igyekeztünk a munkálatok során odafigyelni arra, hogy minden értéket megőrizzünk és hagyományos anyagokkal dolgozzunk. Így a ház teljesen korhű maradt, nem csak kinézetében, de anyagfelhasználásában is

– mondta el Ákos.

Fotó: Nagy Ákos / 24.hu

A romos házat először kitakarították, és eltüntettek belőle minden idegen anyagot, gipszet, betont, és mindent, ami nem vályogba való. A régi meszelést sárfalig lekaparták, az aljzatot kívül-belül 30 centiméter mélyen kiszedték.

A felújítás a ház minden részét érintette. Új sártapasztás került a padlásra, új lett a nádtető, a parasztfödémről eltávolították a festéket, majd fertőtlenítették az összes faszerkezetet. Kívül-belül 3 rétegben új sártapasztás (2 rétegben: szalma, sárgaföld, víz, egy rétegben: lócitrom, sárgaföld, víz) készült. Belül oltottmeszes, kívül tehéntej-oltottmész meszelést kapott.

A házban található nyílászárókat mind felújítottuk, ami menthető volt, azt mindent megmentettünk. 2 házgyári ajtó helyett kellett csak kornak és stílusnak megfelelőt készíttetni, és minden ajtó régi zárat kapott. Belül mindenhol hajópadló került a kavicságyra, kívül pedig kavicságy és téglajárda készült

– mondta el Ákos, aki hozzátette, az építkezés nyolc hónapja alatt rengeteg élménnyel gazdagodtak, sok mindent megtanultak a hagyományos építészetről. Nagyon sok segítséget kaptak a falu közösségétől is. Volt, aki jó szóval, mások hasznos tippekkel, de akadt, aki egy reggeli jó kávéval segítette, hogy a ház végül régi fényében ragyoghat.Forrás: 24.hu
Fotó: Nagy Ákos / 24.hu
Hirdetés

Kapcsolódó

Napos-felhős péntek után havas eső lesz jellemző a hétvégén

Pénteken egyre többfelé süthet ki a nap. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban -2, +4, na
Elolvasom

Hirdetés

Ez lesz Ördög Nóráék következő nagy dobása Balatonakarattyán

Újdonságba vágja a fejszéjét Ördög Nóra és Nánási Pál Balatonakarattyán december 4-én. A bejelentéshez a há
Elolvasom

A szocialista építészet gyöngyszemei a Balaton parton

Vagy szereted vagy irtózol tőle, de tény, hogy a szocializmus építészeti esztétikája nyomokban a mai Magyar
Elolvasom