Az Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) által meghirdetett verseny zsűrijébe az idén meghívást kapott a tavalyi győztes fagylalt, a gyenesdiási Bringatanya Fagyizó képviselője, Somogyi Renáta is.
– Ez a kezdeményezés 2015-ben indult, célja, hogy a kézműves fagyikat népszerűsítsék – kezdte Somogyi Renáta. Mint megtudtuk, a gyenesdiási fagyizó eddig két alkalommal is nyert, 2017-ben a Festeticsék mandulás csókja fantázia névvel illetett ínyencséggel, míg tavaly az Illatos Izabella kreációval. Ráadásul 2016-ban egy különdíjat is kaptak.
A Balaton Fagylaltja versenyre, amely a tó körüli minőségi gasztronómiát népszerűsítő erőpróba, tizenhárom csapat nevezett. A zsűri Balatonfüredről indulva járta körbe a fagyizókat. Somogyi Renáta hozzátette, számára a legfontosabb az íz, az állag, a textúra, valamint a kreativitás. A tavalyi győztes hisz abban, hogy egyszerű ízekből is lehet újszerűt, és finomat alkotni – olvasható a balatontelevizio.hu-n.
– Magyarországon csak az készíthet főzött fagylaltot, aki cukrász végzettségű, éppen ezért, ha már születik egy jó kreáció mondjuk egy tortában, akkor azt szívesen elkészítik fagylaltban is. A jeges finomságok is követik a mai gasztro forradalmat, mindig igyekszünk újítani, új trendekre törekedni, azonban a hagyományos ízvilágot sem szeretnénk elfelejteni – hangsúlyozta a kétszeres győztes.
A zsűri végül úgy döntött, a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó nyerte a Balaton Fagyija díjat, a Levendulás Kajszibarack elnevezésű kreációval. A veszprémi, balatonszemesi, balatonboglári fagyizók pedig különdíjat vehettek át.