Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kéthely

Somogy megye mindig is szelíd lankáiról volt híres. Ebbe a tájba tökéletesen illeszkedik a Balatontól mindössze tíz percre fekvő Kéthely is, ami jámbor bájával vonzza magához a kirándulók figyelmét.


A település Balatonkeresztúrtól délre található, amelyet a 68-as főút szel ketté.
Egy 14. századi pápai tizedjegyzék említi először a falut, amely évszázadokig nemesi családok kezén forgott, egészen amíg Szigetvár eleste után a törökök meg nem kaparintották. Leghosszabb ideig a Gordovai Fancsi család birtokolta, akik még egy várat is emeltettek itt. Sajnos az olasz hadimérnök, Giulio Turco alaprajzaiból született építménynek már csak a romjai tekinthetőek meg Vár utca dombjain. Azokban a vérzivataros időkben a vár többször cserélt gazdát a magyarok és a törökök között, de végül 1600-ban esett el.


A kéthelyi borászat immáron három évszázados múlttal rendelkezik. Legprominensebb képviselője a Kristinus Borbirtok. Az erdők és dombok ölelésében fekvő 55 hektáros szőlőt az agyagos talaj és a kristálytiszta levegő teszi minőségi alapanyaggá. A borkóstolók mellett pincelátogatásokon és gasztroműhelyen is részt vehetnek a gasztronómia iránt érdeklődők. A horgászat szerelmesei pedig megtalálhatják a számításukat a közeli Marcali-víztárolónál.

Zankó Miklós földesúr nevéhez fűződik a Szentháromság római katolikus templom, amelyet 1714-ben építtetett Szent Damján és Szent Kozma vértanúk tiszteletére. Később észak-déli irányba bővítették, így a veszprémi egyházmegye kilencedik legnagyobb templomává vált. Az utolsó renováció 2003-ban történt.

Fotó: nlc.hu


A barokk Hunyady kastély építését 1760 körülre saccolják a történészek. A 20. században neobarokk stílusban bővítették, de a fűtés korszerűsítési munkálatai során egy szabálytalan lánghegesztés miatt a tetőszerkezet egy része tűzvész martalékává lett. Egy ideig a a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Szociális Otthonaként üzemelt. Sajnos ma elhanyagolt állapotban parlagon hever, pedig tízhektáros parkjában több faritkaság is fellelhető, olyanok, mint a kolorádófenyő és az ostorfa.

Fotó: Wikipedia


A Hollád és Kéthely között húzódó erdőben magányosan áll egy fejfa Pörkütt Márton felirattal. A rejtélyes sír sok legendának szolgált táptalajul, de a legelterjedtebb, hogy a fiatalember betyárok áldozata lett. Néhányak szerint maga is betyár volt, akit társai árultak el.Fotó: Wikipedia

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Balázs templomrom, Balatoncsicsó

a Nivegy-völgy ikonikus zarándokhelye a Szent Balázs templomrom. Megannyi ünnepség színhelye volt már, de e
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tekeres-völgy, Veszprém

A veszprémi népek általában büszkék a városuk természeti adottságaira, hiszen az tulajdonképpen a Bakony ki
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Monoszló

Végtelennek tetsző, erdős terek lankáin sorakoznak a bodros szőlőkarók. A háttérben álmos kőmacskaként nyúj
Elolvasom