Jönnek a Kulturális örökség napjai Veszprémben kiállítással és jazzkoncerttel

Kortárs és modern képzőművészeti kiállításokon vehetnek részt az érdeklődők a veszprémi Dubniczay-palotában a hétvégén a Kulturális örökség napjai programsorozat keretein belül, amelyet amelyet művészetterápiás foglalkozás és jazzkoncert is kísér majd.

Az idei programsorozat a 150 esztendős magyar műemlékvédelem történetének meghatározó pillanataira emlékezik. Veszprémben a vár területén található hat műemléképületben várják a látogatókat.

Szombaton a Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben Térmozgás címmel tekinthetik meg az érdeklődők a Vass-gyűjtemény állandó kiállítását. A magyar alkotók közül Barcsay Jenő, Korniss Dezső, Deim Pál, Konok Tamás, Bak Imre, Nádler István, Lakner László alkotásai, a külföldi művészek közül Josef Albers, Max Bill, Jesús Rafael Soto, Francois Morellet, Vera Molnár, Bridget Riley, Sean Scully, Bernar Venet, Günther Uecker munkái tekinthetők meg.

A Tabula Rasa című időszaki kiállításon Károlyi Zsigmond, Bernát András, Gál András, Erdélyi Gábor, Gálik András, Havas Bálint, Káldi Kata, Szabó Dezső válogatott alkotásait mutatják be. A kiállítás szeptember 31-éig látogatható.

A Vass Cipőtár állandó kiállítása a kiveszőben lévő cipész mesterség szakmai titkait mutatja be a látogatóknak.

A Csikász Galériában a Most – Vagy című kiállítás látható, amely száz év magyar művészetéből nyújt ízelítőt a szecessziótól az avantgárdon, neoavantgárdon át a posztmodernig, mások mellett Altorjai Sándor, Anna Margit, Birkás Ákos, Böröcz András, Donáth Péter műveit bemutatva.

A Dubniczay-palotában Szabó Dezső Copy című fotókiállítása, a palota Várgalériájában Bernát András és Peter De Thouars A tér tükrei című tárlata látogatható.

A palota pincéjében kapott helyet az írott, karcolt, sablonban készült monogramos, pecsétes, címeres téglákat és különleges tetőcserepeket bemutató tárlat. A kiállítás a római kortól napjainkig szemlélteti az építőanyag felhasználását, valamint a téglagyártás régi eszközeit.

Szombat este a Csikász Galériában koncertet ad a Grencsó-Heidrich duó, Grencsó István fúvós hangszereken játszik, Heidrich Roland gitáron kíséri.     Vasárnap Út a romvárosba címmel művészetterápiás foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők a Dubniczay-palotában Bognár Tibor művészetterapeuta vezetésével.

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok magyarországi eseménysorozata, amelyet már ötven országban rendeznek meg évről évre. A programsorozatot Magyarországon 1999 óta 12 600 helyszínen szervezték meg, 735 ezer érdeklődő látogatása mellett. Ezen a hétvégén olyan történeti épületeket nyitnak meg, amelyek általában el vannak zárva a nyilvánosság elől.Forrás: MTI

Kapcsolódó

Peremfelhővel karöltve jött a tegnapi front a Balatonhoz

A hőmérséklet tegnapi visszaesése egy látványos peremfelhő kíséretében érkezett el a Balatonhoz. - - F
Elolvasom

Tovább csökken a Balaton vízszintje, a tó 14 fokos

A nagy nyári szárazság hatásait az őszi csapadék sem tudta ellensúlyozni eddig. - - Az eddigi esőzése
Elolvasom

Útfelújítások kezdődnek októberben Balatonföldváron

A balatonföldvári képviselőtestület megszavazta a útfelújítási program folytatását. Az érintett utcák lakó
Elolvasom