Már-már zavaró a rengeteg fény? 5+1 tipp a hatékony árnyékoláshoz

Már-már zavaró a rengeteg fény? 5+1 tipp a hatékony árnyékoláshoz

A napsütés látványa automatikusan jókedvre deríthet bennünket, élettel tölti meg a lakást és még a növényeink is boldogabbak lesznek tőle. De azért olykor a jóból is megárt a sok, főleg egy egyébként is forró nyári napon. Az alábbiakban éppen ezért szedtük össze, hogy mi mindent tehetünk azért, hogy ebben az időszakban se váljon számunkra terhessé a természetes fény.

Szikrázó napsütés: hol itt a gond?

Ha túl sok fény jut a beltér egyes helyiségeibe, az mindenekelőtt extra kiadásokat generálhat. Elég csak megnézni, mennyi plusz energiát emészt fel nyaranta az otthon hűtése. Minél több napfény szűrődik be a falak közé, a klímaberendezésnek annál nagyobb intenzitással kell működnie, így a komfortérzet megteremtése egyre drágább lesz. Ez pedig most, a rezsiátalakítás nyomán még nagyobb hangsúlyt kap, hiszen nem ugyanannyiba kerül a lakás hűtése, mint eddig.

A költségek drasztikus emelkedésén túl egyéb hátulütői is lehetnek a nem megfelelő árnyékolásnak. Reggelente például a kívánt időpontnál hamarabb felébredhetünk, amennyiben a hálószobában nem ideálisak a fényviszonyok. Ez idővel kialvatlanságot, fáradtságot idézhet elő. De az erőteljesen beszűrődő napfény zavaró tényezőt jelenthet akár a laptopon történő munkavégzésnél, illetve a kedvenc sorozatunk vagy tévéműsorunk előtt ülve is. Ha pedig délutánonként szívesen pihennénk egyet, a kedvezőtlenül sok fény akkor sem lesz a barátunk.

Több tényező is afelé mutat tehát, hogy lépéseket tegyünk az optimálisabb árnyékolás irányába. Úgyhogy rögvest meg is osztunk néhány praktikus tippet!

5+1 tipp a hatékony árnyékolás elősegítéséhez

Ha már-már bántóan sok fény rontja a komfortérzetet, akkor a megoldás kulcsát a hatékony árnyékolás jelentheti. Ehhez pedig arra van szükség, hogy lehetőleg minden fontos szempontot átgondoljunk a megfelelő árnyékoló kiválasztása során.

Kezdjük azzal, hogy megnézzük az árnyékolni kívánt ablakok sajátosságait! Nézzük meg a fekvésüket, a méretüket, a stílusukat. Lehetnek átlagos tulajdonságokkal rendelkező ablakok, teraszajtók, de egy tetőtéri szobában roto tetőablak vagy más különlegsebb megoldás is megtalálható lehet. Bármelyikről is legyen szó, mindegyikre megtalálhatjuk a megfelelő árnyékolót.

Fontos, hogy a célokhoz maradéktalanul passzoló árnyékolás egyszerre teljesítse a praktikummal, illetve az esztétikummal kapcsolatos elvárásokat. Avagy válasszunk úgy, hogy méretben és típusban is optimális legyen az árnyékolás! Vegyük számításba, hogy stílusát és színét tekintve milyen árnyékoló illik leginkább az adott helyiségbe!

Nem utolsó szempont az árnyékolás kívánt mértéke sem. Nem mindegy, hogy teljes sötétséget szeretnénk, vagy bőven elegendő számunkra az árnyékolás részleges megvalósulása. Szintén érdemes számításba venni a rendszeres használat menetét is – ideális esetben az árnyékolást másodpercek alatt, könnyed mozdulattal tudjuk szabályozni. A megvalósított árnyékolást lehetőség szerint minél könnyebb legyen karbantartani, illetve tisztítani!

Ha pedig a felsoroltak mindegyikét sikerül számításba venni, már csak az anyagiak kérdésköre marad hátra. Magyarul: mérjük fel, mekkora összegünk van az árnyékolás kivitelezésére. Nyújtózzunk addig, amíg a takarónk ér! Továbbá alternatív lehetőségként utánanézhetünk az árnyékolás korszerűsítését anyagi értelemben is elősegítő pályázati forrásoknak.

Gondolkodjunk előre!

Bármely árnyékoló beszerzése hosszú távra szóló döntés. Ilyesmit nem átmeneti jelleggel, hanem ideális esetben sok évre választunk, csak úgy, mint a beszerelt roto tetőablakokat vagy egyéb nyílászárókat. Ezért semmiképp nem kapkodjuk el a választást: inkább tervezzük meg jól az árnyékolás korszerűsítését. Élvezzük ki az otthon modernizálásával és megújulásával járó izgalmakat!

Mérjük fel és írjuk össze helyiségenként az elvárásokat! Összeülhet akár a családi kupaktanács is, így senkit sem hagyunk ki a döntéshozatalból. Amikor sikerült konklúzióra jutni, következő lépésként jöhet a megvalósítás. Utána keressünk megbízható, kedvező ár-érték arányt biztosító forrást az árnyékolók beszerzéséhez, illetve azok installálásához. Manapság nem egyszerű jó szakembert találni, de megéri addig keresni, amíg meg nem leljük.

Mi tehát a hatékony árnyékolás kulcsa?

A legjobb az épület adottságaihoz és az egyéni elvárások szerint felmérni az árnyékolás lehetőségeit. Majd ezek alapján jöhet a tervezés, illetve a szükséges eszközök és árnyékolók beszerzése. Végül egy korrekt, megbízható kivitelező segítsége kell az árnyékolók precíz helyreillesztéséhez. A folyamat eredményeként pedig alacsonyabb rezsiköltséget, komfortosabb nyári napokat és ideálisnak számító fényviszonyokat nyerhetünk. Bízunk abban, hogy a cikkben foglaltak segíteni fogják a megvalósítást!

Kapcsolódó

Hidegfront és ciklon kavarja fel a tavaszi idillt

Pénteken napos-fátyolfelhős idő várható, de egy hidegfront hatására később záporok alakulhatnak ki, néhol a
Elolvasom

Csivava – a világ legkisebb kutyafajtája

Amilyen aprócska termete van, annyira hatalmas az egója. Igazából a fordított arányosságot a matematikaórák
Elolvasom

Projektmenedzsment képzések nélkül nincs sikeres projekt

Természetesen lehet létezni és projekteket megvalósítani megfelelő képzések nélkül. Azt viszont minden tapa
Elolvasom