Kávéházak Éjszakája fesztivál Veszprémben

Kávéházak Éjszakája fesztivál Veszprémben

“Kóstolj bele a kultúrába Veszprém legnépszerűbb helyszínein” mottóval várja 13 helyszínen több, mint 40 programmal az érdeklődőket a Kávéházak Éjszakája szeptember 25-26 között.

Budapesti, több éves sikere után – a Veszprém Európa Kulturális Főváros 2023-nak köszönhetően idén útjára indul a Kávéházak Éjszakája a városban. A rendezvényen a látogatók ingyenes zenei koncertek, irodalmi programok, gyerek illetve családi foglalkozások és kóstolókon vehetnek részt ezen a hétvégén reggeltől estig.

A Kávéházak Éjszakáján például a Fricskában Hobo – József Attila estjét, a napokban megnyíló Kunsztban Karinthy Kabarét láthat a közönség Csákányi Eszter és Hajdú Steve előadásában. A Papirkutyában Saiid akkezdet phia lép fel. A Kávé és Teaház az Íródeákhoz vasárnap “Pilinszky-Udvarrá” alakul, ahol három program: két előadás Turek Miklós főszereplésével, illetve a Kósbor együttes közreműködésével, és egy kiállítás is megemlékszik Pilinszky születésének 100. évfordulójára. Gerendás Péter az Incognitóban fog zenélni, akivel a budapesti Kávéházak Éjszakájának exclusive rendezvényén október 9-én élő lemezfelvétel koncertet láthat a közönség.

“A zenei műfaj sokféleségét a helyszínek atmoszférájához igazítottuk, különös figyelmet fordítva arra, hogy a városon kívülről érkező programok mellett helyet biztosítsunk a helyi értékek, művészek fellépésére is.” -Így kapott helyet a Ethnokor a Tizen1 előtt, a Latin Formáció a Maricában, vagy Bakos Árpád és barátai a Hangvillában” fogalmazott Serfőző Krisztina, a Kávéházak Éjszakájának főszervezője.

A Kulturális menedzser felhívta a figyelmet arra is, hogy a helyszínek alapos felmérését követően a helyszínek tulajdonosaival együtt álmodták meg az oda illő programokat.

Így, aki a képzőművészet iránt érdeklődik, egy igazi kortárs színfoltként debütáló, új helyszínen, a Kunszban több kortárs képzőművészeti beszélgetést hallgathat meg a közönség.

A Cafe Frei galériáján a kamaszokat várja több író, ahol a fiatalok kóstolót kapnak a program ideje alatt a Cafe Frei sütikből.

Kokoék a legkisebbeket várják nagy szeretettel, akiknél mesekönyv-bemutató mellett marcipánformázás program és interaktív játékok várják a gyereket. Számos nagyon izgalmas programmal készülünk a kicsiknek, melyhez a Csacska csapata és a gyerekek egészségügyi és kulturális nevelését  megcélzó Culture43 Alapítvány lesz segítségünkre.

Több séta is indul a városban, mely vagy az egykori és mai kávéházakat veszi lajstromba, vagy történelmi fontosságú emlékeket mutat meg. Így kerül sor a Brusznyai emléksétára, ahol Brusznyai özvegyének, Honti Ilonának felejthetetlen naplójából is idézünk. A sétákra a weboldalon található e-maileken keresztül lehet regisztrálni.

“Aki a kávéra érzékeny, igyekeztünk megmutatni, hogy az egyes helyszínek milyen kávét kínálnak. Egyre nagyobb teret nyer ugyanis az “Új hullám”, mely a világos pörkölésű kávéra esküszik. Ezt az irányzatot képviseli a Tizen1, kihagyhatatlan azok számára, akik nyitottak az új, specialty vonal irányában.  Klasszik olasz kávét főznek a Fügében vagy a Kunsztban, de a Mákmoiselle is kihagyhatatlan egy finom frissen sült croissant mellé.” – tette hozzá a szervező.

Mivel a helyszínek befogadóképessége korlátos, és a helyfoglalás érkezési sorrendben történik, így a kiválasztott programra érdemes időben érkezni, illetve a helyszínen érdeklődni a program várható telítettségéről. Amennyiben a program teltházas, a széles programkínálat és a helyek közelsége lehetőséget nyújt más programon való részvételre.

“Rendezvényünkkel azt szeretnénk megmutatni, hogy az összefogás ereje, a kávéházasok egy rendezvényen való megmutatkozása még inkább láthatóvá teszi azt a sokféleséget, melyet a magyar tradicionálisan erős “kávéházi kultúra” jelent. A testközelből átélt zenei vagy irodalmi élmény közelebb hozza mind a kultúrát, mind a létrehozó művészeket, alkotókat.

A kultúra kohéziós erejének megmutatása mellett célunk, hogy rávilágítsunk arra, hogy a közösségben való élet boldogabbá tesz, a barátok között eltöltött minőségi idő, akár egy csésze kávé mellett a legértékesebb lehet az életünkben. Mindemellett szeretnénk megmutatni, hogy a kultúra közelsége, szeretete sosem hagyja, hogy magányosnak érezzük magunkat.

Hisszük, hogy rendezvényünkkel egy emberibb világot teremtünk.” -fogalmazott Serfőző Krisztina, főszervező. Hozzátette, bíznak abban, hogy 2023-ra a Kávéházak Éjszakája a Veszprém-Balaton régió legfontosabb Kávéházi rendezvénye lesz megmutatva a Veszprémen kívüli települések csodás helyszíneit is, melyek vagy építészetük, designjuk, vagy kávéfelhozataluk, vagy az ott megvalósuló koncertek, programok miatt a legvonzóbbak és felejthetetlenek lesznek az odalátogatóknak.

A részletes programokról a rendezvény weboldalán: a www.kavehazakejszakaja.hu oldalon érdeklődhetnek.

A Kávéházak Éjszakája program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Hirdetés

Kapcsolódó

Jelentős szállodafejlesztéssel készül Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programjaira

Csaknem egyharmadával bővülő, jó minőségű, új szállodaszoba várja Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosá
Elolvasom

Hirdetés

Ki hitte volna? Jöhet az új lakópark a balatongyöröki golfpálya helyén

A panorámás golfpályát osztrák tulajdonosai, mint beépíthető telket árulják a világhálón, míg a helyiek a k
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom