Kiállítás nyílt Szőnyi István rézkarcaiból Keszthelyen

Egy magángyűjteményből nyitottak tárlatot a keszthelyi Balaton Színházban, amely Szőnyi István, az 1960-ban elhunyt festőművész rézkarcait tartalmazza.

Szőnyi István képeiből nyílt kiállítás a Balaton Színház Simándy termében.  A festőművész és grafikus 1920-ban rendezte első gyűjteményes kiállítását a budapesti Ernst Múzeumban, ennek századik évfordulója tálcán kínálta a tárlat megrendezésének ötletét – olvasható a tvkeszthely.hu-n.

A megnyitóünnepség hangulatát a Musica Antiqua együttes tagjai emelték színvonalas előadásukkal. A megjelenteket Osvald Bálint, a Balaton Színház megbízott igazgatója köszöntötte. Szőnyi Istvánról Gécseg András festőművész emlékezett meg megnyitóbeszédében. Elmondta: Szőnyi a huszadik század egyik legnagyobb magyar festője volt, akinek a tehetsége korán kiteljesedett. Budapesten és Nagybányán tanult. Továbbá ezt mondta a művészről: “Nagyon fiatal korában már kiállításai voltak. Elkezdte a Képzőművészeti Főiskolát, de sajnos nem tudta befejezni. Ennek ellenére húsz évig tanított a Képzőművészeti Főiskolán. Impresszionista stílusban kezdett festeni, gyakorlatilag a nagybányai táborok hatottak rá, amit tovább is fejlesztett, tovább is vitt. Gyakorlatilag az 1920-as évektől, pontosabban 100 éve, konkrétan novemberben festette meg az első rézkarcát.”

Pályájának kezdetétől nagy tehetsége volt a rézkarcok készítéséhez. Szívesen ábrázolta a paraszti élet mindennapi eseményeit. Munkásságát 1941-ben Corvin-koszorúval, 1949-ben Kossuth-díjjal ismerték el. Szőnyi István életútjának egyik jelentős állomása Zebegény volt, a településen található emlékmúzeum ma is számos rézkarcát őrzi. A Balaton Színházban egy magángyűjtemény darabjai láthatók: Pampetrics Milán ötlete volt a tulajdonában álló darabok bemutatása. “Én már ezt jó pár éve elhatároztam, hogy ha 2020. novemberéhez érkezünk, akkor mindenképp egy emlékkiállítást jó lenne, hogyha létrehoznánk. Ugyanis 1920. novemberében készítette első önarcképét rézkarc formájában Szőnyi István. Kereken 100 esztendeje” – mondta a gyűjtemény tulajdonosa.

Szőnyi István élete során több, mint kettőszáz rézkarcot készített. Ebből most negyvenkettő darabot láthat a közönség a Balaton Színházban, november végéig.Kapcsolódó

Kicsiknek és nagyoknak, déltől napnyugtáig – idén is jön a Szent György-hegy Matiné

Sokak kedvence lett az elmúlt években a Szent György-hegy HAJNALIG kistestvére, a szeptember eleji Szent Gy
Elolvasom

Balatoni kempingezőket, fesztiválozókat fosztott ki egy román férfi

Kempingekben és fesztiválokon sátorban alvó magyar és külföldi állampolgárok értékeit lopta el az a román
Elolvasom

Átadták Balatonudvari megújult csónakkikötőjét

Átadták pénteken Balatonudvari csónakkikötőjét, amely mintegy 100 millió forint ráfordítással újult meg. -
Elolvasom