Kiemelkedő érdeklődés kíséri az Európa Kulturális Főváros 2022-es pályázatát

Az optimista várakozásokat is felülmúlóan sok kulturális-művészeti projekt-ötlet érkezett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) által kiírt pályázat első fordulójában. Akik az ötletforduló után továbbjutottak, azok december 10-ig adhatják be részletes terveiket. A döntést január végén hozza meg a bíráló bizottság: a második fordulóban nyertes pályázatok a 2022-es felvezető EKF évben valósulhatnak meg. A 2023-as évben megvalósítható kulturális-művészeti programokkal a jövő tavaszi pályázaton lehet jelentkezni.

323 pályázati ötlet, összesen több mint 3,6 milliárd forint támogatási igény: ezek a VEB2023 EKF program keretében, idén második alkalommal kiírt kulturális-művészeti pályázat első fordulójának legfontosabb számai. A szeptember végén megjelent pályázati felhívásban a korábbiakhoz képest fontos és érdekes változások vannak, amelyek egyaránt könnyítik és gyorsítják a pályázók és az értékelő zsűri munkáját is. A legjelentősebb újdonság: ez a pályázat már kétfordulós: először nagyon rövid, legfeljebb egy oldalas ötlettervet kellett elektronikus formátumban benyújtani.
A beérkezett ötletterveket szakértők bevonásával értékelte a zsűri, arra is figyelve, hogy a kiemelkedő kulturális-művészeti érték mellett a kezdeményezés milyen szorosan csatlakozik a VEB2023 EKF alapértékeihez, programjához, céljaihoz. Fontos értékelési szempont volt továbbá, hogy mennyiben indokolt az ötlet 2022-es megvalósítása, tekintettel arra, hogy az EKF programjában egyértelműen a 2023-as év a kiemelt, így jövőre a hangsúly a 2023-as évet előkészítő, afelé építkező kezdeményezések támogatásán lesz. A VEB 2023 bíráló bizottsága végül 188 pályázatot engedett tovább a második fordulóba, amelyek támogatási igénye mintegy 2.4 milliárd forint.

Az ötletpályázaton továbbjutottak már megkapták az értesítést, és most dolgoznak végleges terveiken, amelyet december 10-ig adhatnak be. Ezek részletes kidolgozásához – a korábbiakhoz hasonlóan – személyre szabott konzultáció keretében és csoportos tájékoztató fórumokon adnak segítséget. A részletes pályázatokról a zsűri legkésőbb január 28-ig dönt, ekkor derül ki, hogy mely programok színesíthetik majd az EKF jövő évi programját.
A zsűri számára öröm, hogy már a 2022-es felvezető évi programok megvalósítására is nagyon sok értékes pályázat érkezett és jutott tovább a második fordulóba. A második fordulóba bejutott ötletek tervezett megvalósítási költsége azonban még mindig háromszor akkora, mint a rendelkezésre álló keret, így a 188, második fordulós pályázat közül egészen biztos, hogy nem mindegyik részesülhet a pályázati támogatásban.

A VEB2023 EKF kulcsévének kulturális és művészeti programjaira már 2022 első felében kiírják a pályázatot, így a jövő nyár eleji döntés után minden nyertes ötletgazdának elég ideje lesz a kulturális-művészeti programjának megvalósítására.Kapcsolódó

WHO: Lezárulhat az egészségügyi vészhelyzet idén

Idén akár véget is érhet a pandémia által kiváltott egészségügyi vészhelyzet és lezárulhat a járvány akut s
Elolvasom

Filmfesztivált tartanak Füreden

Idén is megtartják a Magyar Mozgókép Fesztivált, melynek ezúttal Balatonfüred is az egyik helyszíne lesz.
Elolvasom

Készen állnak a keszthelyi Balaton-part fejlesztésének tanulmánytervei

Egy 4,5 kilométeres szakaszt érintenek a keszthelyi Balaton-part fejlesztésének tanulmánytervei, melyek hos
Elolvasom