Kirobbanó energiák és a négy őselem tánca a Paloznaki Jazzpikniken

3 felejthetetlen este, 4 színpad, több mint 40 koncertélmény – múlt szombat este zárult a 11. Paloznaki Jazzpiknik, melyen közel 20.000 piknikező vett részt. Megható volt látni, hogy a közönség és a fellépők hatalmas lelkesedéssel fogadták egymást a változékony időjárás ellenére, és felejthetetlen koncertélményekkel búcsúztatták az idei pikniket.

Augusztus első hétvégéjén a jazz és a pop-soul világsztárjai, valamint a hazai jazz legjava vonzották az igényes fesztiválozás hívőit ismét a Balaton-felvidéki jazzfaluba. Az idei lineup-ban olyan világhírű sztárok és formációk szerepeltek, mint Nik West, Rick Astley, a Dirty Loops, a Thievery Corporation, az Incognito, vagy a Level 42.  A fesztivál varázslatos hangulatú jazzfalujában többek között olyan művészekkel találkozhatott a közönség, mint a Barabás Lőrinc Quartet, a Sena Dagadub, a Random Trip x 7s presents Vibe Changers x Vavra Bence, vagy a Vanavan formáció.

A 11. Paloznaki Jazzpiknik csütörtöki nyitónapja hatalmas sikerrel indult, a többezres közönség – a változékony idő ellenére is – kirobbanó energiával fogadta a „női Lenny Kravitz”-ként is sokat emlegetett, Nik Westet. Az extravagáns külsejű énekesnő – aki Prince basszusgitárosa is volt – Rómában adott koncertet, innen érkezett a Balaton-felvidéki Paloznakra, ahová a családja is elkísérte. A koncerten saját szerzeményei mellett feldolgozások is szerepeltek, a teltházas piknikközönség szíve egyszerre dobbant a show végén felcsendülő Proud Mary című örökzöldre, melynek végén az énekesnő karjában megjelent másfél éves kisfia is a színpadon.
A nyitóestre tömegeket vonzó brit legenda, Rick Astley idén is „hazatért” a három napra az Északi part zenei fővárosává avanzsáló balatoni faluba. Astley még az emlékezetes, 2019-es paloznaki fellépését is felülmúlta; a piknikezők hatalmas ovációval fogadták az örök sztárt, és kitartó lelkesedéssel, esőtánccal örvendeztek a két fantasztikus vokalista társaságában fellépő legendás énekesnek, a koncert második felében lezúduló eső ellenére.

Az augusztus 4-i, pénteki napon az időjárás-előrejelzés miatt a szervezők korábbra hozták a koncerteket, így a pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd triónak, a Dirty Loopsnak még sikerült verőfényes napsütésben, hamisíthatatlan piknikhangulatban bemutatkozni a Jazzpiknik közönségnek. A három svéd fiatal zenész egyedi Lady Gaga feldolgozásukkal robbant be a zenei világba, mellyel váratlan sikersorozatot indítottak, videójuk hatalmas nézettségi számokat hozott világszerte a zenei piacon – olyan legendák nyilatkoztak róluk elismerően, mint Stevie Wonder, vagy Quincy Jones. A töretlen sikereket halmozó formáció hatalmas meglepetés volt a hazai közönségnek, euforikus légkört teremtettek a piknik pénteki délutánján.

Az este az elektronikus zene úttörője, a Thievery Corporation koncertjével folytatódott, akik felejthetetlen showt nyújtottak, talán az idei Jazzpiknik legnagyobb koncertélményét. A Rob Garza – Eric Hilton duó zenéjében a dub, a bossa nova, a trip hop, az acid jazz és az elektronika műfajai egyedi módon ötvöződtek. A koncert vibráló energiái keveredtek a négy őselemmel, mivel ezen az estén egészen különleges jelenség tanúi lehettek azok, akik tiszteletüket tették a Jazzpikniken: az egész országban hatalmas károkat okozó szupercella talán egyedül a fesztivál helyszínét kerülte el; az óvó balatoni domboldal és a különleges mikroklíma nem várt módon gondoskodott az esőben, szélben, jóban és rosszban kitartó jazzrajongókról. A szervezők küzdelme és a közönség kitartó Piknik-szeretete visszatartotta a rossz időt, és augusztus 4-én és 5-én is a teljes program meg tudott valósulni.

A szombati záróest vérbeli „piknik lineup” volt; az acid jazz legfontosabb zenekara, az Incognito koncertjével kezdődött a MOL Nagyon Balaton Nagyszínpad programja. A hazai közönség már a piknikhez köti ezt a zenekart, akik mind a korábbi Jazzpiknik, mind a saját szervezésben megvalósuló JAZZY & JAZZPIKNIK koncertsorozatban több ízben is szerepeltek. A kifinomult hangzásokat felvonultató zenekar a ’90-es évek óta diktálja az ütemet, hatalmas rajongótábora van Európa-szerte. Az időről időre újjáalakuló együttesben fennállása alatt közel 150 muzsikus zenélt, de kulcsfigurája továbbra is Bluey, akinek köszönhetően az Incognito nem veszített régi fényéből; a koncert végén a piknikező közönség együtt énekelte a „One love” című dalt.

Az idei piknik abszolút várományosa a ’80-as évek ünnepelt jazz-funk fúziós bandája, a Level 42 volt. A 2020-ra meghirdetett európai turnéjuk egyik állomásaként szerepelt a 9. Paloznaki Jazzpiknik, a koncertet és a turné tervezett állomásainak nagy részét azonban a járvány szülte bizonytalanságokra és a szigorú ki- és beutazási korlátozásokra hivatkozva lemondta a zenekar. Augusztus 5-én ezt a koncertet pótolta a legendás örökzöld csapat, akik megküzdöttek azért, hogy Paloznakon zenélhessenek: az Európa-szerte tomboló viharban repültek ide, a szélsőséges időjárás miatt Bécsben leszállították a járatukat. A kihívásokkal teli utazás végén révbe értek, és Paloznakon értő fülekre találtak a közönség soraiban. Megható együttállás volt ez a koncert: Mark King, a csillagfényes paloznaki éjszaka, amit ezúttal elkerült az eső, és a hálás közönség – méltó zárása a háromnapos fesztiválnak.

A fesztivál életében kiemelt hangsúlyt kap a hulladékmenedzsment, amely által évről-évre visszatérhet a mesés helyszínre – a zöldítésben idén is a Zöldövezet Társulás volt a Jazzpiknik partnere. A fesztiválon a teljes hulladékmenedzsment környezettudatos szervezése, újrahasznosítása, a környezetbarát termékek alkalmazása és a szemléletformálás az Egyesülettel közösen valósul meg. Az idei pikniken a boros- és pezsgőspoharak mellett a repoharak is zárt, betétdíjas rendszerben működtek. A ’23-as év zöldítő újításai a visszaváltható, újratölthető félliteres szódásüvegek, valamint a kihelyezett ivókutak voltak, melyek hiánypótlók a fesztiválpiacon. A szemléletformáló intézkedéseknek köszönhetően a teljes hulladékmenedzsmentet több mint 10 m3-rel sikerült csökkentenie a szervezőknek. Az összhulladék nagyságrendileg csökkent a korábbi évekhez képest, melynek több mint 64%-át sikerült eltérítenie a Zöldövezetnek a hulladéklerakótól, és valamilyen formában újrahasznosítania. A csökkentés a szelektív hulladékgyűjtés által több mint 5000 CO2 kibocsátás csökkentést értek el a fesztivál ökológiai lábnyomában.

A szervezők 2024. augusztus 1-3. közöttre hirdették a következő, 12. Paloznaki Jazzpikniket. Akik a magas minőségű zenei élmények mellett a kulináris élvezetek és a délutáni kultprogramok által kívánnak töltekezni a Balaton legnagyobb presztízsű butikfesztiválján, jövő nyáron ismét otthonra talál Paloznakon. A lineup-ról és a jegyekről a szervezők 2023 telén adnak további részletes tájékoztatást.


Kapcsolódó

Szombaton egyaránt megdőlt a napi melegrekord és a napi csapadékrekord

Szombaton megdőlt az országos napi melegrekord és a napi csapadékrekord is - közölte a HungaroMet Zrt. a ho
Elolvasom

Nem hívták meg hamburgerre, ezért összeverte a veszprémi gyorsétterem vendégeit

Nem ez volt a férfi első ilyen jellegű bűncselekménye. - - Veszprém belvárosában, az egyik gyorséttere
Elolvasom

Ámokfutót kapcsoltak le Kaposváron

A kalamajka egy fizetetlen tankolással vette kezdetét. - - Egy férfi kisebb ámokfutást rendezett Kapos
Elolvasom