Kossuth-díjas fellépők az év legnagyobb kéknyelű kóstolóján

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása, valamint a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend szervezésében idén június 3-án, harminckettő, kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével, kulturális programokkal, zenével, kiváló borokkal és ízletes fogásokkal az év legnagyobb kéknyelű kóstolójára várják a Badacsonyba érkezőket.

A közel két évtizedes hagyományokkal rendelkező Kéknyelű Virágzás Ünnep eseményen 14 és 20 óra között, csodálatos természeti környezetben – a Badacsony hegyen –, a Kutató Állomás Kéknyelű teraszára hívják a „legbadacsonyibb” szőlőfajta, a kéknyelű virágzásának megünneplésére a badacsonyi kéknyelű rajongóit és jövendőbeli szerelmeseit. A hagyományteremtő céllal létrejött esemény idén a nagyközönség számára is nyilvános. A különleges programok mellett ekkor zajlik az Országos Borlovagrendi Találkozó, illetve itt hirdetik ki a Badacsonyi Hegyközségi Borverseny győzteseit is. Az eseményen fellép többek között a Kossuth-díjas Szarka Gyula és együttese, a Savaria Rézfúvós együttes, illetve a Vivát Bacchus énekegyüttes is, de a nap folyamán egy megismételhetetlen mesterkurzus keretében olyan muzeális kéknyelűk is bemutatásra kerülnek, amelyek már kereskedelmi forgalomban nem kaphatók.

Az idén megszervezésre kerülő Kéknyelű Virágzás Ünnep, mint azt Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke elmondta, több különlegességgel is bír. Például soha ilyen nagyszámú termelő kéknyelűjét nem lehetett eddig egy helyszínen megkóstolni, másrészt az ismert, nagy badacsonyi borászatok mellett, olyan kisebb borászatok is kiállítanak, akiknek ez lesz az első ilyen megjelenésük. Szintén nagy erőssége a rendezvénynek a különleges helyszínválasztás, hiszen csodálatos, festői panoráma kíséretében, a szőlők közt sétálva tudnak a vendégek kóstolni borokat és beszélgetni a borászokkal. A kéknyelűk mellett a közönségnek alkalma nyílik ennek porzófajtáit, a budai zöldet és a rózsakőt is megismerni a kóstoló során. Nem utolsó sorban különleges kiállítói is lesznek a kóstolónak: ilyen az Év Bortermelője címmel kitüntetett Borbély Tamás, de kiállítója lesz a rendezvénynek a két Kossuth-díjas művész, Szarka Gyula és Szörényi Levente, akik zenei munkásságuk mellett borászkodnak is, és most lehetőség lesz megkóstolni az ő kéknyelűiket is.

Jegyek a rendezvényre és a mesterkurzusra elővételben megvásárolhatók a
https://badacsony.city-pay.hu oldalon, vagy a helyszínen korlátozott számban. A belépőjegy ára, amely tartalmaz egy kóstoló poharat is 4900 Ft, a maximált 30 fős létszámú mesterkurzus belépője pedig 9800 Ft.


Program:
14:00 Kapunyitás
15:30 Szőlőszentelés
16:00 Exkluzív mesterkurzus
17:00 Savaria Rézfúvós együttes
18:00 Vivát Bacchus énekegyüttes
19:00 Szarka Gyula és együttese
16-20 Bor és irodalom (felolvasások bor ihlette irodalmi művekből)
20:00 Kapuzárás

Mesterkurzus:

Mesterkurzus címe: Koros Kéknyelűk kóstolója
Időpont: 2023.június 3., 16:00 óra

A mesterkurzus tételei:
Málik Pince – 2019
Békássy Borászat – 2019
Sipos Borház – 2018
Éliás Birtok – 2017
Borbély Családi Pincészet 2016
Földi Bálint – 2013
Nyári Pince – 2010
Első Magyar Borház – Szeremley Birtok – 2006


Kapcsolódó

Valóságos programdömpinggel indítja az idei szezont Siófok

A 2023-as adatok alapján a déli parti város volt a legnépszerűbb turisztikai célpont belföldön. A város vez
Elolvasom

Horogvégre akadt az év első balatoni gigapontya

Kifogták az első húsz kilo feletti pontyot a Balatonból - írja a pecaverzum.hu. - - A vérbeli pontyhor
Elolvasom

Újra csobog a víz Tapolca híres patakjában

A Viszló-patak valóságos horgászparadicsom volt egykor. - - A csapadékos időjárás következtében újra
Elolvasom