Különleges lesre volt lehetőség a Balatoni Múzeumban

Raktárlest tartottak a Balatoni Múzeumban. Az intézmény kicsi, ám annál izgalmasabb antropológiai gyűjteményét és annak érdekes elemeit tárták az érdeklődők elé a Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik elemeként. Kovács Dalma régész a csontokról tartott interaktív előadást – felvillantva, hogy milyen sok információ nyerhető ki egy-egy emberi tetem vázából – írja a tvkeszthely.hu.

Kovács Dalma régész tartott érdekfeszítő előadást a csontvázakról. A “raktárlesen” sok olyan információt osztott meg az érdeklődőkkel, amikre egy laikus általában nem is gondol. A téma nemcsak a felnőtteket érdekelte.

„Azért jöttem, mert érdekel engem a történelem, és mindenféle csontokat is láthatok itt, meg edényeket, régi pénzérméket is – meg érdekel is.” 

– mondta el Kincses Gergely.

A bemutatóval betekintést engedtek a kulisszák mögé, mert a múzeumi dolgozók tevékenységével az átlagember elsősorban a kiállításokon, a programokon találkozik. Pedig a háttérben is zajlik a munka, jelesül például a csontvázakkal. Kovács Dalma elmondta: a csont rendkívül “beszédes” és nem csak a nemét lehet megállapítani az elhunytnak.

„Megtapasztalhatjuk azt is, hogy mennyi munkafolyamattal jár, hogy fényt derítsünk arra, hogy esetlegesen miben halhatott meg. A táplálkozási szokásaikba is beleláthatunk. Illetve a viseleti elemeik szempontjából is meghatározhatjuk, hogy férfi, illetve nő volt-e a személy.”

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozva, a Balatoni Múzeum záróeseményeként rendezték meg a “raktárlest”. Az antropológiai kollekció megismerésével párhuzamosan az itt zajló munkába is bepillantást nyerhetett az érdeklődő.

Az intézmény igazgatója Németh Péter úgy véli: különleges programot kínáltak a közönségnek.

„Kicsit speciális, érdekes… Sokakat izgathat, hogy mi lehet a háttérben, mondjuk egy múzeumban – függetlenül attól, hogy mondjuk milyen téma lehet. Az emberi csontok, az emberi maradványok, az mindig egy kicsit hátborzongató lehet.”

Kovács Dalma egy olyan igazságügyi régész, aki az antropológia szakmát igazán szívből műveli. Mivel a Balatoni Múzeumban nem régóta dolgozik, a “raktárles” egyfajta bemutatkozási lehetőség volt számára. Az intézmény a kissé elfeledett antropológiai tevékenységre is rá szerette volna irányítani a figyelmet.

Kapcsolódó

Ónos eső miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat vasárnapra

Ónos eső veszélye miatt másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Zala, Somogy és Baranya vármegye terü
Elolvasom

Csütörtökön bezár a NAV balatonfüredi ügyfélszolgálata

A NAV Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága balatonfüredi ügyfélszolgálata 2023. december 14-től zár
Elolvasom

Balatoni vitorlásverseny hozta el a fair play díjat a Gyöngy Sailing Teamnek

Sportszerű cselekedetéért a Gyöngy Sailing Team, életművéért pedig Pfeffer Anna kétszeres olimpiai ezüsté
Elolvasom