Kutatók Éjszakája tihanyi szemszögből

Kutatók Éjszakája tihanyi szemszögből

Idén sajnos csak a virtuális térben valósulhat meg a Kutatók Éjszakája, de öröm az ürömben, hogy a rendezvénysorozat balatoni vonatkozásáért az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének kutatói lesznek majd felelősek, akik két előadással és egy filmmel képviseltetik magukat.

A tihanyi intézmény által szervezett előadások:

  • QUO VADIS, HOMO SAPIENS – ÚJ EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS ÉRTÉKREND IGÉNYE A KIHÍVÁSOK ÉVTIZEDÉBEN  – Dr. Scheuring István előadása 2020. nov. 27. péntek, 20:00-20:45

Soha nem éltek az emberek ilyen jómódban a Földön, mint napjainkban. Mégis rengeteg aggasztó jelenség árnyéka vetül erre a jólétre: egy világjárvány, a fajok tömeges kihalása,  és persze a klímaváltozás.

Az előadás rávilágít arra, hogy e problémáknak egyik közös vonása a gyökerüknél ott rejtőző könyörtelen exponenciális növekedés, valamint, hogy leküzdésükhöz globális társadalmi csapdákat kéne elkerüljünk. Számos olyan kísérletet mutat be a kutató, melyek segítségével megismerhető az emberi viselkedés az ilyen társas csapdahelyzetekben. Ennek alapján megállapíthatjuk, hogy csak világméretekben teljesen új együttműködés és szemlélet hozhat megoldást a problémáinkra. Ám ezért mi is tehetünk és tennünk is kell.  

  • RENDSZERSZEMLÉLET A TERMÉSZETVÉDELEMBEN – Dr. Jordán Ferenc intézetigazgató előadása             2020. nov. 27. péntek, 20:45-21:30

Az előadás bemutatja, hogy a XXI. században az informatikai eszközök hogyan segítik a természetvédelmet. Nagy adatbázisok, új algoritmusok és egy gyökeresen újszerű szemléletmód segíthet abban, hogy még egy kicsit védjük, ami védhető, megnövelve a természetvédelem hatékonyságát.

  • MODERN VÍZI ÖKOLÓGIA (film) – Horváth Zsófia, dr. Pálffy Károly, Szabó Attila és dr. Vad Csaba

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének fiatal kutatói filmben mutatják be, hogy telnek a kísérletes vízi ökológusok, plankton ökológusok és mikrobiális ökológusok mindennapjai. Megmutatják, milyen vizsgálatok folytathatóak a több száz, vagy adott esetben több ezer literes ún. mezokozmosz rendszerekben, és ez hogy kapcsolódik napjaink legrelevánsabb ökológiai kérdéseihez, a Balaton-kutatástól az élőhely-hálózatok feldarabolódásán át a klímaváltozásig.

Az ingyenesen megtekinthető előadások jelentős részét élő közvetítésen keresztül követheti a közönség, a képi és hanganyagok, később is elérhetők lesznek.

A programok a Kutatók Éjszakája weboldalán is elérhetőek.


Hirdetés

Kapcsolódó

Micsoda meglepetés! Mégiscsak luxushotelt terveznek a Badacsonyörsön letarolt partszakaszra

„Nekem az a célom, hogy itt mindenki örömére mindenki pénzt keressen, az önkormányzat is, meg mi is. És eg
Elolvasom

Hirdetés

Őrült retro partyval, teleszkópos madármegfigyeléssel és forralt bor főzőversennyel lépünk át a decemberbe

Sajnos a járványhelyzet fokozódása miatt jó néhány programot lemondtak a szervezők erre a hétre, de még azé
Elolvasom

Megmenekül a lebontástól a népszerű balatoni kilátó

A Mencshely és Dörgicse között található 399 méter magas Halom-hegy közkedvelt úti cél, mert könnyen megköz
Elolvasom