Új partvonal-szabályozási terv van készülőben

A Balaton új vízparti szabályozásáról az északi-parti településekkel már egyeztettek tudomásom szerint, most a déli part van soron, Balatonfenyvesen a napokban történt meg az egyeztetés” – mondta Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke. „Bizakodó vagyok, mert mind a Miniszterelnökségtől, mind a Lechner Tudásközpontból felkészült jó szakemberekkel tárgyalhattunk, akik teljesen azonos véleményen vannak a helyiekkel és a Balaton-szeretőkkel, hogy minden eddiginél hatékonyabban meg kell védeni a tavat a beépítésektől, nádirtóktól, természetkárosítóktól” – folytatta.

A Balaton 2003-tól érvényes partvonal-szabályozását új váltja fel. Ezt indokolja többek között a 2018 végén életbelépett országos területrendezési törvény és az is, hogy a tó maximális üzemi vízszintje az évek során 100-ról 110-re, majd pár éve 120 centiméterre emelkedett.

„A Balaton-part mindenkié, ezért a megközelíthetősége közérdek” – került bele az új Balaton-törvénybe (amely az országos területrendezési törvény része). Ennek az elvnek az érvényesülését az alacsonyabb szintű jogszabályokban, illetve a hamarosan elkészülő vízparti tervekben kell biztosítani” – mondta Sógor Csaba, a Miniszterelnökség képviseletében tartott előadásában a Balaton Fejlesztési Tanács tavalyi vízvilágnapi konferenciáján Siófokon.

Az új partvonalról, vízparti területekről első körben az önkormányzatokkal történő egyeztetés nélkül készültek el a tervek, amelyeket tavaly október 22-én tettek közzé. Ezt bárki véleményezhette. Idén kezdődött meg az önkormányzatokkal való egyeztetés a helyszíni szemlékkel, amelyen a terveket készítő Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont szakemberei vesznek részt.

Hiába van új Balaton-törvény, a régi jogi partvonal van érvényben az újabb elfogadásáig, ami zavaros helyzeteket szül, ezért fontos, hogy mielőbb meglegyen az új vízparti szabályozás – mondta Lombár Gábor.

Forrás: hirbalaton.hu

Kapcsolódó

Új horgászrend lép életbe a Balatonon

Február elsejétől új horgászrend lép életbe a Balaton, ami a ragadozó halak fogási tilalmi idejét megdupláz
Elolvasom

23 pályamű érkezett az “Év Balatoni Háza” pályázatra

Zajlik az „Év Balatoni Háza 2020.” építészeti pályázat, amelynek tavaly év végén járt le a beadási határide
Elolvasom

Esedékes a vízhálózatok téliesítése

A Magyar Víziközmű Szövetség felhívta a figyelmet a vízmérők, valamint a vízvezetékek és a kapcsolódó szer
Elolvasom