Lasszóval kapkodnak a munkavállalók után a balatoni vendéglátóhelyek

Lasszóval kapkodnak a munkavállalók után a balatoni vendéglátóhelyek

Akár havi egymillió forintot is meg lehet keresni, persze rengeteg lemondás és robot árán.

A szezonális munkavállalók versenyképes bérekre számíthatnak a Balatonnál: a szakácsok órabére 2 500-3 500 forint között mozog, míg a konyhai kisegítők 2 000-3 000 forintot kereshetnek óránként. Ezen felül számos munkaadó szállást és étkezést is biztosít, ami jelentős könnyebbséget jelent a dolgozóknak. Egy egész szezon alatt a szakácsok akár nettó 1,8 millió forintot is megkereshetnek, végzettséget a legtöbb helyen nem várnak el, de az igényesség mindenhol alapfeltétel. Fontos azonban kiemelni, hogy a munka fizikailag és szellemileg is megterhelő, napi 10-12 órás műszakokkal kell számolni a jelentkezőknek – írja a penzcentrum.hu

Ahogy beköszöntött a nyári szezon, a Balaton partján található hotelek és vendéglátó egységek újra megnyitották kapuikat a turisták előtt. A régió legnagyobb vonzereje, a Balaton, nemcsak a pihenni vágyókat, hanem a munkavállalókat is vonzza, hiszen a nyári időszakban rengeteg új munkahely nyílik meg a vendéglátás területén.

A legtöbb balatoni szálloda és étterem szakácsokat és konyhai kisegítőket keres, akik gyorsan és hatékonyan képesek dolgozni a nyári szezon nyújtotta pörgésben. Az elvárások között szerepel a szakácsok esetében a megfelelő szakképzettség, korábbi tapasztalat, kreativitás és a higiéniai előírások betartása. A konyhai kisegítők esetében fontos a megbízhatóság, a jó fizikai állóképesség és a csapatmunkában való jártasság.

Bérek és juttatások

A balatoni hotelek versenyképes béreket kínálnak a szezonális munkavállalóknak. Szakácsok esetében az órabér általában 2 500-3 500 forint között mozog, a tapasztalat és a munkakörülmények függvényében. A konyhai kisegítők 2 000-3 000 forint közötti órabérre számíthatnak, de akadnak helyek, ahol nekik is több bért tudnak biztosítani. Emellett sok munkaadó biztosít szállást és étkezést is, ami jelentős könnyebbséget jelent a dolgozóknak.

A juttatások között gyakran szerepel még a közlekedési költségek hozzájárulása, kedvezményes vagy ingyenes sportolási lehetőségek, valamint a szabadidős programokon való részvétel. Számos szálloda igyekszik vonzóvá tenni az állásokat különféle bónuszokkal és juttatásokkal, mint például szezonvégi prémiumokkal és kedvezményekkel a szálloda szolgáltatásaira.

Ha a fenti árakkal számolunk az látható, hogy összességében, ha valaki egy egész nyári szezont végigcsinál egy vendéglátóhelyen, akkor egészen szép félretett pénzre tehet szert. Pláne, ha azt is hozzávesszük, hogy sok hely szállást és ellátást is biztosít, így ezekkel a kiadásokkal nem kell számolni. Átlagosan egy szakács havonta 550 000- 600 000 forintot keres nettó, tehát 3 hónap alatt ennek a háromszorosa nettó 1,6- 1,8 millió forint kereshető meg egy szezon alatt.

Ha feltesszük, hogy valaki vásárol magának plusz dolgokat, szórakozik akkor is jó becslésnek tekinthető, hogy a nyári szezon alatt 1- 1,2 millió forint jó eséllyel megtakarítható. De fontos kiemelni, hogy ez a munka sok lemondással jár együtt és nagyon sokat kell dolgozni. A napi 10-12 órás műszak számít alapnak a legtöbb helyen és egy héten maximum 1- 2 szabadnap jár. Tehát mind fizikailag és szellemileg is nagyon megterhelő munka. 

Ezeket a béreket összevetve az KSH 2024 januárjában meghatározott bruttó és nettó bérekkel megállapítható, hogy ahhoz képest is jó fizetésnek számít. Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt. De itt is kiemelendő, hogy ezek az értékek a klasszikusnak számító 40 órás teljes munkaidős állásokból lettek kiszámolva, míg a balatoni nyári szezon alatt dolgozó vendéglátósok egy héten alaphangon 50- 60 órákat dolgoznak ezért a kimagaslónak számító illetményért. A vendéglátószektorban dolgozók átlagos bruttó bére januárban 398 100 forintra jött ki, ehhez képest a nettó 550 ezer körüli bér szintén kifejezetten kecsegtetőnek tűnik – értekezett a portál. 

A teljes cikk itt olvasható.


Forrás: penzcentrum.hu
Fotó: divany.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csonkatorony, Csopak

Csopak települése már önmagában is ikonikus az északi parton járatos ember számára, de a falu gyakorlatilag
Elolvasom

Mutatjuk hol parkolhatsz ingyen Siófokon a szezon alatt is

A régi halászati telek területe idén nyáron is ingyenesen vehető igénybe. - - A város ingyenes parkol
Elolvasom

A nyárnál csak a Plázs programjai forróbbak

Végre itt a kánikula, a forróság elől pedig a legjobb, ha vízpartra menekül az ember. Ami pedig még jobb, h
Elolvasom