Másként választunk a nyaralóba beltéri ajtót, mint az otthonunkba?

Másként választunk a nyaralóba beltéri ajtót, mint az otthonunkba?

Amikor egy ingatlan felújítása során elérkezik a nyílászárók kicserélésének ideje, valószínűleg a legnagyobb figyelmet a bejárati ajtónak és az ablakoknak szenteljük. Ezek választják el lakásunkat a külvilágtól, jelentőségük tehát megkérdőjelezhetetlen, a beltéri ajtók azonban ezeknél gyakoribb használatnak vannak kitéve, és az ingatlan összképére is nagy hatással vannak, nem szabad tehát megfeledkezni róluk. De mi a helyzet akkor, ha a nyaralót szeretnénk egy kicsit kipofozni? Más elvek szerint választunk ilyenkor nyílászárókat? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.

Miért fontosak a beltéri ajtók?

A beltéri ajtók egy ingatlan életében – legyen az az otthonunk vagy éppen a nyaralónk – kulcsfontosságú szerepet játszanak. 

Természetesen az ajtó legfontosabb funkciója az, hogy gondoskodik a szobák egymástól való elkülönítéséről, ezáltal lehetővé teszi az egyedüllétet akkor is, ha többen élünk egy háztartásban; ez különösen fontos lehet a hálószobában és a fürdőben is. Ezen kívül a beltéri ajtók biztosítják azt, hogy a zavaró hangok, zajok, esetleg illatok ne terjedjenek szét az egész ingatlanban. Az ajtóknak köszönhetően egymás felesleges zavarása nélkül tudunk tévét nézni az egyik szobában, főzni a másikban, eközben pedig nyugodtan dolgozni az otthoni irodában. 

A békés együttélés biztosításán kívül azonban egyéb feladatot is ellátnak a beltéri nyílászárók, hiszen jelentős mértékben hozzájárulnak az energiatakarékossághoz, a fűtési – vagy éppen hűtési – költségek csökkentéséhez azáltal, hogy segítségükkel az egyes helyiségekben a hőmérsékletet az egyéni ízléseknek megfelelően állíthatjuk be, így egyetlen panaszkodó családtag kedvéért nem kell az egész lakást felfűteni vagy éppen lehűteni. 

Hogyan válasszunk beltéri ajtót?

A nyílászárók kiválasztása során először is azt kell eldöntenünk, hogy a fent ismertetett jellemzők közül számunkra mik a legfontosabbak, majd ezek alapján leszűkíteni a lehetőségeket. Itt érdemes helyiségenként átgondolni a választást, hiszen mások lehetnek az igények a hálószobában, a dolgozószobában vagy éppen a fürdőszobában. 

Ezen kívül azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül az ajtó stílusát sem, hiszen fontos hogy az illeszkedjen a lakás berendezéséhez, harmonizáljon a színekkel és a belső designnal. Dönteni kell még az ajtó anyagáról is: azok készülhetnek fából, műanyagból, üvegből de akár acélból is, a választástól pedig függhet a nyílászáró karbantartása, időtállósága de a hang- és hőszigetelése is. 

A vásárláskor figyelni kell természetesen a méretre, a nyílás irányára és a nyitott ajtó által elfoglalt helyre, hiszen ezek alapvetően meghatározhatják a lakás használatát. Fontos lehet még a tisztíthatóság, a javítás esetleges költsége, a strapabírás, de számos egyéb szempont is a család egyedi igényeinek megfelelően. 

És mi a helyzet a nyaralóval?

Egy beltéri ajtó alapvető funkciói természetesen a nyaraló esetében sem különböznek: szerepük itt is a helyiségek elválasztása és a privát szféra megteremtése, de milyen speciális körülményeket kell még figyelembe vennünk?

Különleges környezet

Gyakran előfordul, hogy a nyaraló egy olyan speciális helyen található, ahol a környezeti tényezők másként hatnak, mint otthonunkban. A tengerparti, párás klíma, a hegyvidéki levegő vagy a tavak, folyók közelsége extra védelmet tehet szükségessé, melyet elsősorban a bejárati ajtók és ablakok biztosítanak, de a belső nyílászárók fontosságáról sem szabad megfeledkezni. 

Ha nem szeretnénk, hogy a nagy nedvességtartalom, a pára vagy a só miatt az ajtók gyorsan tönkremenjenek, megvetmedjenek, célszerűbb lehet a rozsdamentes acél vagy az ellenálló műanyag mellett dönteni, hiszen a fa ajtóknak folyamatos karbantartásra lehet szükségük, amihez az állandó jelenlétünk lenne szükséges. 

Szélsőséges időjárás

Szorosan kapcsolódik ugyan az előző ponthoz, mégis érdemes külön kitérni arra, hogy egy nyaraló – elhelyezkedésétől függően – nagyobb mértékben ki lehet téve az időjárás változásainak. A tengerparton előfordulhatnak komoly esővel és széllel járó trópusi viharok,  a hegyekben nagyobb hóterhelésre számíthatunk, amik elsősorban szintén a ház külsejét veszélyeztetik, egy baleset esetében azonban fontos lehet a beltéren elhelyezett dolgaink védelme is – különös tekintettel arra, hogy mivel ezekben az időszakokban általában nem tartózkodunk a nyaralóban, a kármentést is később kezdhetjük meg. 

Szezonális használat

A nyaralót általában évente néhány hétig, szerencsés esetben néhány hónapig használjuk, fontos tehát az is, hogy a nyílászárók ellenállóak legyenek, és kevés karbantartásra legyen szükségük, hiszen nem szeretnénk minden szezont a felújítással, rendbetétellel kezdeni. Az is számít, hogy az ajtók legyenek könnyen tisztíthatóak, így a nyár első hetében elég, ha egy gyors mosással eltüntetjük a felgyülemlett koszt és port. 

Biztonság 

A nyaralók az esetek nagy részében távol állnak a lakott területektől, a hozzájuk legközelebb eső ingatlanokban pedig az év nagy részében szintén nem tartózkodik senki, ezért komoly csábítást jelenthetnek egy betörő számára. Fontos tehát, hogy se a külső, se a belső ajtók ne legyenek könnyen felfeszíthetők és megbízható zárszerkezettel legyenek ellátva, így nyújtva egy kis extra védelmet a behatolással szemben.

Válasszunk megfontoltan

Láthatjuk hogy nyaralónkat számos speciális körülmény teszi egyedivé, ez a tény pedig kihathat a nyílászárók kiválasztására is. A döntés során vegyük figyelembe, hogy ezek az ingatlanok hosszú ideig üresen állnak, és bár legfontosabb értékeinket nem itt tároljuk, mégis nagyon fontos a védelmük mind az illetéktelen behatolókkal, mind az időjárás viszontagságaival szemben. A döntést tehát gondoljuk át alaposan, hiszen csak így garantálhatjuk azt, hogy a nyár kezdetén üdülőnket olyan állapotban találhatjuk majd, amilyenben hagytuk.

Kapcsolódó

Egyedi falióra a nappali díszítésére

Az egyedi faliórák pompás díszei lehetnek a lakásnak. Számos előnyük van, amelyeket az alábbiakban sorra ve
Elolvasom

Kérdések és válaszok: minden, amit a falpanelekről tudni érdemes 

Amikor a belső teret alakítjuk ki, akkor a bútorok mellett bizony a kiegészítőkre és a dekorációs elemekre
Elolvasom

A szőnyegek négy előnye, avagy így lehet teljes az otthonunkban betöltött szerepük

A szőnyegek otthonainkban töltött szerepe messze túlmutat a pusztán esztétikai megjelenésen, amire általáb
Elolvasom