Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Fekete-hegy tavai, Köveskál

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Fekete-hegy tavai, Köveskál

A Köveskál, Balatonhenye és Szentbékkálla által közrezárt Fekete-hegy a Káli-medencét északi irányból szegélyezi. A hegy körülbelül egy féltucatnyi kis méretű, úgynevezett krátertónak ad otthont, melyeknek instabil vízállása elsősorban az adott időszak csapadékmennyiségétől tehető függővé.

Az ilyen jellegű krátertavak (másképpen kőtálak) kialakulásának körülményei még ma sem pontosan ismertek, de valószínűleg a bazaltláva kiömlésekor keletkezhettek olyan mélyedési pontokon, amelyet a folyékony vulkanikus anyag valamilyen oknál fogva nem tudott tökéletesen kitölteni. A bazalt remek vízzáró adottságainak köszönhetően a csapadékvíz ezeken a helyeken meg tudott maradni hosszú távon is.


Név szerint említve, a Bonta-tó, a Bika-tó, a Barkás-tó, a Monostori-tó, a Kálomis-tó és a Kettős-tó is enyhén savas, lápi vízháztartással bírnak. Az ilyen környezetek többnyire a mocsári növényzet elterjedésének kedveznek, így többek között a mocsári kányafű és a mételykóró egyedeit figyelhetjük meg, melyeket ritkábban a védett buglyos boglárka társasága is kiegészíti.


A változékony vízállás dacára az ilyen tavak sokszínű élővilág kialakulását teszik lehetővé. Elsősorban az olyan kétéltű populációk kedvenc tenyészőhelyei lehetnek, mint a vöröshasú unkák, ám ez leginkább azokra az állóvizekre igaz, melyek csak viszonylag ritkán száradnak ki, így van esély kisebb nádasok kialakulására.


Fotók: orszaglato.hu


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Imre herceg templom, Sáska

Tapolca vonzáskörzetében, a Déli-Bakony és a Balaton-felvidék különleges keresztmetszetében fekszik az alig
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csönge-hegyi kilátó, Salföld

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Salföld és környéke az egész Balaton-felvidék egyik legpopulárisabb turi
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Alcsabi templomrom

A ma ismert Csabrendek három korábbi, különálló településből olvadt eggyé. Alcsab, Felcsab és Rendek közül
Elolvasom