Megjelent a 2023-as Nyugat-balatoni Kalendárium

Megjelent a 2023-as Nyugat-balatoni Kalendárium. A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről, aki tavasszal hunyt el. A 2023-as kalendárium szerkesztését még közösen kezdték meg Papp Péterrel – írja a tvkeszthely.hu.

Pelcz István emlékére gyújtottak gyertyát a bemutatón. Egyperces néma gyásszal tisztelegtek a Nyugat-balatoni Kalendárium néhai szerkesztője előtt. Nem csak a borítón emlékeznek meg róla, az első oldalakon barátai jegyeztek búcsúzó sorokat.Papp Péterrel 2016-ban adták ki az első kötetet. A 2022-es kalendárium megjelenésekor már több téma volt a szerkesztők fejében.

„Március, áprilisban már elkezdtünk beszélni, hogy mi kerüljön be az idei kalendáriumba és ezt megterveztük, legalábbis egy része meg volt. Én gondolkodtam rajta, hogy legyen, ne legyen. A közös barátaink – a Pistáé meg az enyém – kapacitáltak hogy legyen. Nem azt mondom, hogy egy újabb hét évet kezdtünk el, de a nyolcadik itt van a kezemben, sokan segítettek, köszönet érte azoknak akik segítettek” – nyilatkozta Papp Péter szerkesztő.

A 2023-as kalendáriumban is a Nyugat-Balaton térségének értékeit gyűjtötték össze. A témák közt szerepel a Vajda János Gimnázium, Büchler Sándor főrabbi, Gyenesdiás kulturális élete, Vállus története, de számos környező településről született írás. A szerkesztők foglalkoztak a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programmal is. Müller Róbert Castelli Árpádról írt, akinek nevéhez a Kis-Balaton lecsapolása fűződik, villája pedig 2021-ben az Év Balatoni Háza lett.

Dr. Müller Róbert: „Én ugyan régész-történész vagyok, de hobbim Keszthely története és kötelességemnek is tartom, hogy az ismereteimet, kutatásaimat a Keszthelyi közönséggel, a szélesebb olvasóközönséggel is megismertessem. Ennek egyik módja, hogy különböző témákat feldolgozok ezekben a kalendáriumokban.”

Müller Róbert mellett többek közt Iglódi Endre, Cséby Géza, Kardos Gy. József és Kukorelly Pál is írt az idei kalendáriumba. Papp Péter úgy fogalmazott, Keszthely és térsége bőven ad témát, ugyanakkor Pelcz István hiánya és a kiadás egekbe szökő költségei miatt még kérdéses, hogy lesz-e folytatás.

Kapcsolódó

Könnyűzenei album jelenik meg a Balaton környezeti értékeiről

A Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet tizenkét zenész és zenekar dalai, amelyek a Balator
Elolvasom

Már lehet nevezni a 2023-as Magyar Mozgókép Fesztiválra

Elindult a nevezés a 2023-as Magyar Mozgókép Fesztiválra, amelyet június 7. és 10. között Veszprémben, Bal
Elolvasom

Ma járnak le az éves autópályamatricák

Több mint 3 millió tavalyi éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le kedden éjfélkor,
Elolvasom