Megsemmisítette a balatonaligai kikötő üzemeltetési engedélyét a Pécsi Törvényszék

Megsemmisítette a balatonaligai kikötő üzemeltetési engedélyét a Pécsi Törvényszék

Az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságot egy új eljárás lefolytatására kötelezték.

Megsemmisítette a Pécsi Törvényszék a balatonaligai kikötő vízjogi üzemeltetési engedélyét és új eljárásra kötelezte az illetékes, fejéri katasztrófavédelmi igazgatóságot, tudta meg a Népszava. A bíróság péntek délelőtti ülésén úgy ítélte meg, hogy a Club Aliga turisztikai fejlesztései kapcsán született kiemelt kormányrendelet nem vonatkozik a kikötőépítésre, hiszen ez nem része a projektnek, vagyis a hatóság tévesen alkalmazta a szabályozást a beruházásra – írja a lap.

A vízjogi üzemeltetési engedélyt az Aligai Fürdőegyesület (AFE) támadta meg még tavaly ősszel a bíróságon.

A civilek szerint ugyanis a helyiek ismét elveszítik majd a rendszerváltásig lezárt, azóta viszont szabadon használt tópartjukat. A beruházó Pro Mot Kft. ugyan erős kormányzati hátszéllel rendre minden engedélyt gyorsan megkapott az illetékes kormányhivataloktól és hatóságoktól, a civilek viszont sikerrel támadták meg a különböző engedélyeket a bíróságon. Ezek után a kormány tavaly szeptemberben módosította a kiemelt kormányrendeletet, mely közcélú szállodaépítés helyett már komplex ingatlanfejlesztésre, azaz mindenféle ingatlanra vonatkozik, vagyis szinte ellehetetlenítette a beruházást ellenzőket, hogy jogi úton küzdjenek partjukért.

A Pécsi Törvényszék végzése alapján a kikötő egyelőre nem használható, ráadásul az AFE a kikötő használatbavételi engedélyét is megtámadta: az ügyben várhatóan július elején születik döntés, ugyanis a hétfői, pécsi tárgyaláson az alperes fővárosi kormányhivatal, a beruházó Pro Mot és a balatonvilágosi önkormányzat jogi képviselője is halasztást kért. 

A balatonvilágosi önkormányzat és a Club Aliga-tulajdonos Pro Mot amúgy múlt pénteken, zártkörű ünnepségen avatta fel a balatonaligai kikötőt – a rendezvényre csak a helybeliséget igazoló lakcímkártyával, illetve birtoklappal lehetett bejutni –, annak ellenére, hogy kikötőépítés per alatt áll.


Forrás: nepszava.hu
Fotó: Ladjánszki Máté / nepszava.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csonkatorony, Csopak

Csopak települése már önmagában is ikonikus az északi parton járatos ember számára, de a falu gyakorlatilag
Elolvasom

Mutatjuk hol parkolhatsz ingyen Siófokon a szezon alatt is

A régi halászati telek területe idén nyáron is ingyenesen vehető igénybe. - - A város ingyenes parkol
Elolvasom

A nyárnál csak a Plázs programjai forróbbak

Végre itt a kánikula, a forróság elől pedig a legjobb, ha vízpartra menekül az ember. Ami pedig még jobb, h
Elolvasom