Melyik a legjobb márka, ha téli gumiról van szó?

Melyik a legjobb márka, ha téli gumiról van szó?

Ha téli gumi vásárlásán töröd a fejed, akkor hatalmas választékkal fogsz szembesülni. Egy hipermarketben persze csak néhány gyártó abroncsa érhető el, sőt, a gumisoknál sem lehet kapni minden egyes gyártó termékét. Online azonban elképesztő a repertoár, nem is csoda, ha elbizonytalanodsz, hogy milyen márkájú téli gumit vegyél.

Árfekvés alapján olcsó, közepes és drága gumikra szokták osztani a téli gumikat. A gond az, hogy még ha biztos is vagy abban, hogy mennyit tudsz vagy akarsz gumira szánni, még akkor is tucatnyi márka közül kellene válogatnod. Érdemes megnézni, mit mondanak a legfrissebb objektív gumitesztek.

Nézzük az ADAC 195/65R15 téligumi-tesztjét!

Ebben a kategóriában a prémium gyártók termékei közül a Dunlop, a Goodyear, a Michelin és a Vredestein is meggyőző volt. Megfelelő minősítésűre értékelte a német autóklub, azaz az ADAC szinte az összes általuk tesztelt márkát, melyek közé tartozik a BFGoodrich, a Bridgestone, a Barum, a Continental, a Falken, a Nokian és a Maxxis is.

A Kumho jelenti az egyetlen kivételt, bár az sem vérzett el, csupán elégséges eredményt ért el. Egy lekopott téli guminál egy új Kumho is jobb alternatíva, de azért vannak jobb alternatívák.

Havas terepen érdekes módon a Maxxis és a Bridgestone sem tündökölt. Ez utóbbi vaskos meglepetés, szóval láthatod, a márkanév nem garancia a sikerre. Idehaza az utóbbi telek során nem nagyon maradt meg tartósan a hó, a jég azonban gyakran kísért bennünket. Szerencsére jeges úton nem volt olyan abroncs, ami gyengének minősült volna. A kopás tekintetében ugyanakkor vannak eltérések, jól szerepelt azonban a Dunlop, a Goodyear, a Continental, a Michelin, a Nokian és a Kumho is a teljesség igénye nélkül.

Ezek a gumimárkák jók, ha 225/50R17 abroncsokról van szó

Ebben a kategóriában csak három gyártó téli gumija brillírozott, név szerint a Dunlopé, a Micheliné és a Goodyearé. Nincs azonban vész a többi gumival sem, hiszen megfelelőre vizsgázott a Bridgestone, a Continental, az Esa+TEcar, a Fulda, a Firestone, a Nexen, a Nokian, a Kleber, a Pirelli, a Toyo és a Maxxis is többek között.

A GoodrideZ és a Linglong termékeivel jobb, ha vigyázol, ezek az összpontszám tekintetében sajnos elégtelennek bizonyultak. Előbbi havas körülmények között, utóbbi pedig nedves úttesten volt nem megfelelő. Érdekes, hogy a Linglong havas és jeges úton egész jó volt.

A Dunlop, a Michelin és a Goodyear nedves, havas és jeges úton is remekül muzsikált. A legkevésbé a Michelin téli gumija kopott, ám a legjobban havas terepen a Dunlop szerepelt.

Míg jeges körülmények között a Pirelli és a Maxxis csak átlagosnak bizonyult, addig a többi tesztelt gumi jobban szerepelt. Havas úton a Continental, a Fulda, a Firestone, az Esa+Tecar és a Pirelli is jól működött, nedves úton pedig a Continental, a Firestone, a Maxxis és a Vredestein nyújtott kiemelkedőt.

Kapcsolódó

Mire kell figyelni divatkiegészítő választásnál?

Ma már egyre könnyebb a férfiaknak és a nőknek is divatkiegészítőként órát, ékszert vagy esetleg egy divato
Elolvasom

Gyújtógyertyák – mire valók és hogyan működnek

Egyetlen belső égésű motor sem indítható el gyújtógyertya nélkül. Ebben az áttekintésben megnézzük ennek az
Elolvasom

FAT fire útmutató: az életmód amellyel marad pénz nyugdíjra és utazásra is

A Fat Fire a FIRE mozgalom egyik fokozata. Egy manapság egyre jobban teret hódító, és a fiatal generációk k
Elolvasom