Hogyan készülnek a műanyag ablakok?

A XX. századig a nyílászárókat fából készítették, ekkor kezdték el fenntartható alternatívaként a műanyagot erre a célra is hasznosítani. Előállítása lényegesen olcsóbb és egyszerűbb, mint élő társáé vagy akár az alumíniumé. A gyártási technológia fejlődésének köszönhetően mára az egyik legkedveltebb anyag, mert időtálló, megfizethető, kiválóan szigetel, és a karbantartása sem okoz gondot.

Az RS Ablak munkatársai ebben a cikkben elárulják, hogy pontosan hogyan lesz a nyílászáró olyan kész termék, ami hosszú éveken át díszítheti otthonunkat.

Így lesz a szálakból keret és tok

A gyárba 6 és fél méter hosszú szálakban érkezik meg a műanyag. Így az első lépés ezeknek a hosszú szálaknak a megfelelő méretre vágása, amit CNC gépekkel végeznek el. A masina megjelöli továbbá azokat a helyeket is, amik majd a későbbi összeszereléshez lesznek szükségesek. A szabászat során keletkezett hulladékot összegyűjtik, és továbbadja a gyár a műanyag feldolgozó üzemnek, ahol újra tudják hasznosítani. A merevítésre szolgáló fémeket is az ajtókhoz és ablakokhoz kell igazítani. 

Mielőtt összehegesztenék az egymáshoz illő darabokat, már bejelölésre kerültek az esetleges osztók, illetve a zár későbbi helye. A vízelvezető nyílás is ki van alakítva. A zárfogadót milliméter pontosságra ügyelve felfúrják. Az ugyanahhoz a tokhoz és szárnyhoz tartozó elemeket együtt viszik hegeszteni. Ez a folyamat néhány másodpercig tart csupán, mégis olyan erős kötés jön létre, ami ellenáll 3,3 kN (kiloNewton) nyomásnak.

A hegesztés után sorjázás következik, majd a tokokat és a szárnyakat külön kezelik. Mivel a gyártás előtt egyedi jelzéssel látták el mind a tokokat, mind a szárnyakat, így pontosan végigkövethető bármelyik elem útja. 

Egyedi igények

A szerelők az egyedi jelzés leolvasása alapján tudják, hogy milyen kiegészítéseket kell az adott darabon elvégezni. Ha szükséges, akkor tokosztót szerelnek be, ha redőny is készül az ablakhoz, akkor tokoldót. Eközben a szárnyakra is felkerülnek a nyitáshoz szükséges pántok, illetve a zár.

Végezetül összeszerelik a megfelelő tokot a hozzá illő szárnnyal. Ebben a fázisban derül ki, hogy sikerült-e az összeszerelés korábbi fázisaiban milliméter pontossággal dolgozni. Bátran megrendelheti új műanyag nyílászáróit az RS Ablaknál, akik a jó minőségű terméket, rövid határidővel és nagy szakértelemmel szerelik be.

Végül az üveg is a helyére kerül

Az üveggyárban a méretre vágott üvegeket először összeragasztják. Általában 2-3 réteget illesztenek össze. Minél nagyobb a rétegszám, annál jobb a hőszigetelő képessége. A rétegek közé argon gázt töltenek, lényegében ez felel a hőszigetelésért. Tömítés után szállítják az ablakgyárba a kész üveget. Ezek is jelölve vannak, és adott sorrendben érkeznek a megfelelő tokhoz. Üvegszorító léccel rögzítik az ablak négy oldalán.

A folyamat kihasználja a legmodernebb technikai vívmányokat, mind a gyártás, mind az összeszerelés során, így biztos lehet benne, hogy a műanyag nyílászárója a lehető legprecízebb eljárással készül, hogy sokáig örömét lelje benne.

Kapcsolódó

Mire kell figyelni divatkiegészítő választásnál?

Ma már egyre könnyebb a férfiaknak és a nőknek is divatkiegészítőként órát, ékszert vagy esetleg egy divato
Elolvasom

Gyújtógyertyák – mire valók és hogyan működnek

Egyetlen belső égésű motor sem indítható el gyújtógyertya nélkül. Ebben az áttekintésben megnézzük ennek az
Elolvasom

FAT fire útmutató: az életmód amellyel marad pénz nyugdíjra és utazásra is

A Fat Fire a FIRE mozgalom egyik fokozata. Egy manapság egyre jobban teret hódító, és a fiatal generációk k
Elolvasom