Asztali etikett – gyorstalpaló az evőeszközökhöz

Asztali etikett – gyorstalpaló az evőeszközökhöz

Habár az evőeszközök a mindennapos használati tárgyak közé tartoznak, sokan mégis bajban vannak, amikor például egy ünnepi teríték részeként kell elhelyezni őket. Milyen evőeszközök kerüljenek az asztalra, és hová tegyük őket? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

Hétköznapi evőeszközök

Ebbe a csoportba azok tartoznak, melyeket nem csak ünnepekkor, hanem jóformán minden nap használunk. Ilyen például a kanál, a kés, a villa, esetleg a kávés- vagy teáskanál. Mindazonáltal az ünnepi asztalról sem hiányozhatnak, hiszen az ételek java részét ezekkel fogyasztjuk. 

A legtöbb háztartásban rozsdamentes evőeszközök találhatóak, melyek legnagyobb előnye már a nevükből is sejthető, vagyis nem hajlamosak a rozsdásodásra. Könnyen tisztíthatóak, nem kényesek, jól bírják a gyakori használatot, ezáltal igen praktikusak. Beszerezhetőek készletben, illetve egyesével is, ez utóbbihoz javasoljuk a Gasztronagyker evőeszköz kínálatát. 

A terítés során arra érdemes ügyelni, hogy az asztalra kerülő evőeszközök makulátlanul tiszták és lehetőség szerint egyformák legyenek, hogy az összkép egységességet mutasson. Azt pedig talán nem szükséges külön kihangsúlyozni, hogy a csorba ágú villák, görbe nyelű kanalak vagy teljesen életlen, az étkezésre alkalmatlan kések maradjanak inkább a fiók mélyén. 

Különlegesebb evőeszközök

A fent említett alapvető evőeszközökön túl egy sor olyan is létezik, amelyeket csak ünnepélyesebb alkalmakkor használunk. Ide soroljuk a desszertkést- és villát, a sajtkést, az osztrigavillát, a fondüvillát, a halkést és a halvillát, és a vajkést. 

Ezek többségét viszont csak elegánsabb éttermekben használják, otthonra nem szükséges beszerezni őket, kivéve, ha gyakran rendezel gálavacsora szintű összejöveteleket. 

Amiből viszont érdemes lehet néhány darabot vásárolni, az a desszertes villa, a vajkés, illetve ha gyakran fogyasztasz sajtot, akkor egy sajtkés. 

Ennyi evőeszköz már bőven elég egy otthoni ünnepi ebéd vagy vacsora ízléses, az alkalomnak megfelelő lebonyolításához. Persze a teríték csak akkor lesz teljes, ha jól is helyezed el őket.

Melyik evőeszköznek hol a helye az asztalon?

Hogyha követed az asztali etikettet, akkor minden egyes evőeszköznek megvan a maga helye a terítékben. Középen természetesen a tányérok helyezkednek el; alul a lapos, rajta a mély. Az evőeszközöknél pedig a legfontosabb kritérium az, hogy kintről befelé kell velük haladni, tehát kívülre kerüljenek az előételhez szükséges evőeszközök (ha szerepel a menüsorban), aztán a leveseskanál, a főételhez való kés és villa, esetleg a halkés- és villa. 

A kanalakat és késeket mindig a tányértól jobbra, a villákat pedig balra kell elhelyezni. Kivételek  ez alól a desszertes evőeszközök, melyeket a tányér fölé, az asztal közepe felé eső oldalra kell tenni, úgy, hogy a kiskanál nyele jobbra, a villáé balra nézzen. A poharak és csészék szintén a tányértól jobbra helyezkednek el.

Kapcsolódó

Mire kell figyelni divatkiegészítő választásnál?

Ma már egyre könnyebb a férfiaknak és a nőknek is divatkiegészítőként órát, ékszert vagy esetleg egy divato
Elolvasom

Gyújtógyertyák – mire valók és hogyan működnek

Egyetlen belső égésű motor sem indítható el gyújtógyertya nélkül. Ebben az áttekintésben megnézzük ennek az
Elolvasom

FAT fire útmutató: az életmód amellyel marad pénz nyugdíjra és utazásra is

A Fat Fire a FIRE mozgalom egyik fokozata. Egy manapság egyre jobban teret hódító, és a fiatal generációk k
Elolvasom