Mesébe illő történet a Hableányról és a borról

Mesébe illő történet a Hableányról és a borról

Újra megnyitotta kapuit a Kishableány és immáron a kis jelzőt elhagyva Hableánnyá nőtte ki magát. Ettől a hírtől volt hangos nyár elején a balatoni sajtó. A Hableány újranyitásával nem csupán eggyel tovább bővült a menő badacsonyi helyek listája, hanem egy több évszázados történet folytatódott vele, ami a legendás 1883-ban nyílt Hableány Szállóház történetén túl szól a Badacsonyról, a Balatonról, a fejlődő turizmusról és legalább annyira a helyi emberekről, értékekről és a Laposa családról is. Szól a Balaton fejlődéséről, a gasztronómiáról, a borról és a borvidékről. Ez egy igazi szívmelengető balatoni történet és maga a történelem.

 

 A hableány legendája

A legenda szerint, amikor Badacsony még tűzhányó volt, a hegy ura beleszeretett egy sellőbe. Ahogy meglátta a lányt a bérc oldaláról, gondolkodás nélkül a tóba vetette magát, és a csobbanás kioltotta a vulkánt. A szerelmesek azóta is a tóból figyelik a Badacsony-hegyet, melynek lábánál a Hableány épülete őrzi történetüket.

 

 

A Hableány története

Az elmocsarasodott Balaton vizének szabályozása után 1846-ban elindult a balatoni gőzhajózás, amelynek következtében a fellendülő turizmussal egyre csak növekvő igények életre hívták a Badacsonyi Yacht Társaságot. A társaság több badacsonyi birtokos összefogásával megépítitette a Hableány Szállóházat, amely 1883. július 14-én megnyitotta kapuit.

Az ezt követő közel egy évszázad alatt tulajdonosok és vezetők egymásnak adták a Hableány kulcsát, teljesen más elképzeléseket megvalósítva az ikonikus szálló épületében. A hely funkcionált vendéglőként, postaként, majd telefonállomásként is, de később volt modern étterem, szabadtéri terasz és csemegebolt…egy valami azonban sosem változott: a Hableány volt a színtér, a kulturális élet központja.

Az I. világháború alatt került először ismert borkereskedő és szőlőbirtokos tulajdonába, Schwarz Emil személyében, bár ezután még jó pár viharos időszak váltotta egymást az épület történetében, míg végül 2015-ben a Laposa család tulajdonba került és a mostani újranyitott és megújított Hableányunk elődjeként Kishableányként elindult útjára.

 

Amit biztosan nem tudtál róla

  • 1887-ben Jókai Mór is a Hableányban száll meg
  • 1896-ben lakomázott itt őfelsége Erzsébet királyné is
  • 1942-ben Barabás Antal (Laposa Eleonóra édesapja) szatócsboltot nyit a Hableánnyal szemben
  • 1965-77 Peng Mária (Laposa Eleonóra édesanyja) a csemegeboltban dolgozik
  • 1978-ban a badacsonyi születésű Barabás Eleonóra és a kádár családból származó Laposa József házasságot kötnek a Hableányban

 

A Laposa család beruházásának fontos, központi gondolata volt, hogy az épület méltó maradjon történetéhez, jelentéséhez, ám egyben új funkciókkal is gazdagodjon. Teremtsenek egy olyan birtokközpontot, borászatot, gasztronómiai teret, ahol a múlt és a jelen összeér, ezért a tervezők is ezt tartották szem előtt, amikor a feldolgozó tereket, az érlelőt, az irodát, a borbisztrót és a boltot elhelyezték az épületben.

 

„Hihetetlen érzés, amikor egy városképhez hozzátartozó épületet megújulva, új funciókkal felruházva, mégis a múltat tiszteletben tartva lehet visszaadni a közösségnek. A Hableány nagy utat járt be, felújításával egy ikonikus épület születik újjá, frissül fel, bővül, kel új életre” – mondta Laposa Bence, a Laposa Birtok ügyvezetője.

 

„Sok szempontból is izgalmas projekt ez. Mind építészetileg, mind kulturális és szociális aspektusból, hiszen a hagyomány és a modern technológiák találkozása a felújítás minden lépésében tettenérhető, épp úgy, mint a végeredményben. Tökéletes szimbóluma ennek a gondolkozásnak az épület oldalán található mozaik, Kumpos Éva 1965-ös hableány képének megmentése, majd restaurálása: ez is egy darab a múltból, amit szeretnénk megőrizni, továbbvinni” – mondta Laposa Zsófia, a birtok borásza. Az ő álmának és elkötelezettségének köszönhető, hogy a borászati üzemben egy pezsgő készítő üzem is helyet kapott.

 

 

Az elmúlt 1,5 év építkezése után 2019-ben nyitotta meg kapuit a Hableány a nagyközönség előtt, az idei termés pedig már ide érkezik be. Ekkor indul el a pezsgő készítés is az üzemben, izgalmas évek állnak hát a Laposa család és a birtok előtt. És csak hogy ne álljunk meg ennyinél, mivel az épületben régen posta működött, innen jött az ötlet, hogy most is lehessen képeslapot küldeni a Habelányból, ráadásként pedig bármikor megnézhettek egy család- és helytörténeti kiállítást is akár két fogás között, de ezekről Budavári Dóri mesélt nekünk kicsit részletesebben videós interjúnkban. Minden más kulisszatitkot pedig Laposa Zsófi és Bence árult el nekünk a nyitásról, a működésről és terveikről is. 

 

 

A Hableány felújítása mind a cslád számára, mind a város és a régió számára egy kiemelten fontos projekt volt, egy olyan beruházás, amit minden badacsonyi izgatottan figyelt, most pedig újra tündökölhet régi-új fényében és újra lehet az a közösségi tér és találkozó pont, amely esküvők, születésnapok és nagy beszélgetések helyszíne.

Kapcsolódó

Erős héttel zárjuk a januárt, ezek a programok várnak ránk a héten

Combos héttel búcsúztatjuk 2022 első hónapját kulturális szempontból is. Lesz itt minden, mint a búcsúban é
Elolvasom

Irodalmi estekkel és rengeteg gasztroprogrammal folytatódik a január

Úgy tűnik ezen a héten többnyire a hétvége köré sűrűsödnek a rendezvények a balatoni régióban, amely főleg
Elolvasom

Balatonlellei borászat, étterem és keszthelyi kereskedés is a Magyar Sommelier Szövetség díjazottjai közt

Öt kategóriában hozta meg a döntést az idei Par Excellence díj sorsáról a Magyar Sommelier Szövetség (Masos
Elolvasom