Milyen szőnyeget válasszunk a nyaralóba, hogy télen se fázzon a talpunk?

Milyen szőnyeget válasszunk a nyaralóba, hogy télen se fázzon a talpunk?

Egy valamiben megegyezhetünk: ha van egy saját nyaralónk, az szuper. Bármikor lemehetünk egy hosszú hétvégére, hogy kipihenjük a rohanós hétköznapok fáradalmait, szervezhetünk oda családi banzájokat, baráti összejöveteleket, ha pedig egy kis plusz pénzre szeretnénk szert tenni, akkor ki is adhatjuk azt. De mi lenne, ha nemcsak a szezonban gondolkodnánk, hanem a téli időszakban is kiélvezhetnénk a víkendház előnyeit?

Az alábbiakban adunk néhány ötletet, hogy hogyan tudjuk viszonylag költséghatékonyan téli használatra is alkalmassá tenni a nyaralót, miközben néhány tippel a szezonális dekorációban is segítünk!

Nyaraló télire

Van jó néhány olyan közismert módszer, amellyel bármelyik ingatlanunkat, így a víkendházunkat is felkészíthetjük a hideg, zord téli hónapokra. Mivel ezeket az ingatlanokat általában a nyári időszakra álmodják meg, viszonylag sok mindent át kell gondolnunk és át kell alakítanunk, ha szeretnénk télre is kényelmessé – sőt, lakhatóvá – tenni. A feladat azonban közel sem lehetetlen, nézzük, mit kell tennünk!

Az egyik általánosan bevett eljárás a ház megfelelő szigetelése, akár kívülről, akár belülről. Ez utóbbit akár még most is elkezdhetjük, hiszen viszonylag egyszerű, nem igényel túl sok bontást és szakértelmet, miközben jelentősen javítja a hőérzetet a helyiségekben. Nem is beszélve arról, hogy a közüzemi számlákat is jelentősen csökkenti, ami a jelenlegi rezsiárak mellet közel sem elhanyagolható részlet. Emellett pedig szintén jó szolgálatot tehet, ha megfelelően záró, jó hőszigetelő ablakokra cseréjük a régebbi nyílászárókat.

A röpködő mínuszokban azonban a szigetelés önmagában nem segít, hiába tartja kívül a hideg levegő egy részét. Éppen ezért el kell gondolkodnunk a fűtési rendszer kiépítésén is, ha jelenleg ez még nincs kialakítva a nyaralóban. Erre számos lehetőségünk van, ha viszont gyorsan kell valami megoldás, akkor az elektromos hősugárzó lehet a segítőnk – de arra számítsunk, hogy ennek használata igencsak meglátszik majd a hóvégi számlákon.

Ha hosszabb távon gondolkodunk, akkor érdemes lehet valamilyen zöld megoldás, például egy napelemes rendszer felé fordulni. Ám ez is egy hosszabb folyamat, így ha emellett döntünk, a szilvesztert még nem valószínű, hogy a nyaralónkban tölthetjük.

Egyszerű ötletek, amelyek melegen tartanak

Előfordulhat, hogy egy új építésű vagy korszerűbb nyaralóval rendelkezünk, így nekünk nem kell a fent említettekkel bajlódnunk. Egyedül arra kell figyelmet fordítanunk, hogy a nyaralónk télen is kielégítse minden igényünket. Nézzük meg, hogy ehhez mi mindenre lesz szükségünk!

A tökéletes szőnyeg

Lehet, hogy a kizárólag nyaranta használt kisházunkban nincs is semmiféle szőnyeg, csak egy lábtörlő az ajtóban és néhány kilépő a fürdőszobában. Ez persze egyáltalán nem meglepő, hiszen amikor a hőmérő higanyszála már rég búcsút intett a harminckettőnek, nem vágyunk magunk körül melengető textilekre. Ám ha télen is használatba vennénk a szuper kis ingatlanunkat, erre is gondolnunk kell! De mégis, hogyan találjuk meg a tökéletes szőnyeget?

A választás során az egyik legfontosabb szempont nem más, mint a típus. Télen sokkal jobban szeretjük a pihe-puha, meleg, vastag, otthonos érzetet árasztó textileket, legyen szó egy hatalmas kötött pulóverről, egy otthoni köntösről vagy akár a nappaliba választott shaggy szőnyegről. Igen: az egyik legjobb opciónk kétségtelenül a shaggy szőnyeg, ami bolyhosságának és hosszú szálainak köszönhetően kellemesen puha a talpunknak. Emellett a szálhossz és -vastagság miatt meg is véd minket a hideg padlótól. Ez a típus egyébként az 1970-es években jött divatba, ma pedig – nem meglepően – a reneszánszát éli.

Ami az anyagot illeti, számtalan fajta között böngészhetünk a gyapjútól kezdve a műszálasig. Ebből a szempontból általában a pénztárcánk szab határokat – persze ha valamilyen allergiával rendelkezünk, azt is számításba kell venni.

De ha az anyagot kiválasztottuk, még mindig bőven akad eldöntenivalónk: milyen formát, színt, mintázatot képzeltünk el? Ezekről érdemes úgy dönteni, hogy közben szem előtt tartjuk: a szőnyeget leginkább télen fogjuk használni, nyáron jó eséllyel felszedjük majd. Próbáljuk vizualizálni, melyik hogyan mutatna a helyiség enteriőrjében, melyik illeszkedik, melyik lóg ki onnan! Ha szeretnénk az otthon melegének érzését erősíteni, válasszunk lágy vonalakat és mintákat, a színek terén pedig a mélyebb, melegebb árnyalatokat részesítsük előnyben!

Függönyök és más textilek

Általános „szabály”, hogy minél gazdagabb egy szoba textilekben, annál otthonosabb, kuckósabb érzést kelt – amire télen mindenki vágyik. Szerezzünk be néhány nehéz függönyt, ezek hőszigetelő tulajdonsággal is bírnak, ami különösen jól jön. A kanapéra pedig tegyünk pihe-puha plédeket és párnákat, amelyek között kényelmesen pihenhetünk! Csak úgy, mint a szőnyegeknél, itt is irányadóak lehetnek a szín- és mintaválasztásra vonatkozó tippek.

Hordozható kandalló

Nem ad annyi meleget, mint egy valódi kandalló, ám ennek hiányában a hordozható változat is tökéletes lesz. Utánozhatatlan hangulatot biztosít, beragyogja a szobát és persze egy kis melegséget is sugároz! Nem is beszélve arról, hogy olcsóbb és könnyebben beüzemelhető, mint az eredeti változat.

Ezekkel a tippekkel a nyaralónk varázslatos kis téli búvóhellyé válhat, ahol a család kipihenheti az egész éves rohanás fáradalmait. Ha jó alapokkal rendelkezünk, már csak a megfelelő szőnyeget kell kiválasztani és egy kicsit feldobni a helyiségeket!

Kapcsolódó

Havazás és ónos eső is várható a napokban

Pénteken folytatódik a csapadékos idő, több helyen kiadós csapadékmennyiség zúdulhat le. Az ország nagy rés
Elolvasom

Miért előnyös a diákok számára a gyermekközpontú kéttannyelvű oktatás?

A Nemzeti Alaptantervet és a Cambridge angol kerettantervet ötvöző oktatás nagyszerű lehetőséget kínál a ma
Elolvasom

Milyen autót lehet lízingelni?

Az autólízing egy igazán kedvező megoldás arra, hogy minél hamarabb használatba tudjuk venni álmaink járműv
Elolvasom