Milyen védőfelszerelésekre van szükség a biztonságos vezetéshez?

Milyen védőfelszerelésekre van szükség a biztonságos vezetéshez?

Bár semmihez sem hasonlítható az a szabadságérzet, amit a motorozás nyújt számodra, arról viszont nem szabad megfeledkezned, hogy a motorkerékpár a balesetek és a halálos kimenetelű balesetek szempontjából az egyik legveszélyesebb közlekedési eszköznek minősül. 

A többi gépjárművel ellentétben ugyanis igen csekély passzív védelmet nyújt egy esetleges ütközés vagy esés során. Hiába tehát a megfelelő vezetéstechnikai ismeret, motoros védőfelszerelések nélkül könnyen bekövetkezhet a baj. Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben összegyűjtjük belőlük azt az ötöt, amelyeket kötelező viselni. 

Ezzel a témával kapcsolatban egyébként a Filter.hu hírgyűjtő portálon számos egyéb cikket is olvashatsz, így ha szeretnél elmélyedni benne, akkor keresd fel az oldalt mihamarabb!

Bukósisak

A bukósisak a legfontosabb védőfelszerelések közé tartozik, mivel nagymértékben képes csökkenteni a baleset során fellépő gyorsulást, és elnyeli a fejet érő erőhatás energiáját. Fontos tehát, hogy megfelelő kilátást, szellőzést, szél-, zaj-, bogárvédelmet és illeszkedést biztosítson. 

Továbbá nem mehetünk el amellett sem szó nélkül, hogy a sisak súlya sem mindegy a hosszútávú motorozásnál. A könnyebb fejvédő ugyanis kisebb mértékben terheli meg a nyakat.

Motoros ruházat

A motoros védőruházat szintén elengedhetetlen, mivel egy esetlegesen megtörténő esés során ellenáll a fellépő súrlódásnak, és megóvja a motoros bőrét a horzsolásoktól. Arról nem is beszélve, hogy védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen és láthatóvá teszi a motorost.

A tökéletes ruházat megtalálásához törekedni kell tehát a maximális illeszkedésre, ami elengedhetetlen a protektorok használhatóságához.

Motoros kesztyű

A motoros kesztyű szintén egy kötelező védőfelszerelés, mivel a fő feladata, hogy esés során megvédje a motoros kezét a horzsolásoktól. A kiválasztása során fontos szempont a kormánnyal való kontaktus. Ezáltal tudja ugyanis majd megfelelően közvetíteni a motor visszajelzéseit.

Motoros csizma

A motoros csizma a fentiekhez hasonlóan szintén kivételes jelentőséggel bír, mivel hatékony védelmet nyújt a kipufogó okozta égési sérülések, az útról felverődő törmelék, illetve bukás során a boka kicsavarodása és egyéb traumák ellen. 

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra ideális modellt, az első és legfontosabb, hogy felmérd, az adott csizma megfelelően tartja-e a bokádat. De emellett érdemes még a megfelelő szellőzésére és a vízállóságára is odafigyelned.

Végül pedig a protektorok

A fentebb már említett protektoroknak azokat a ruhába épített, vagy külön is viselhető védőfelszereléseket nevezzük, amelyek a deformálódásukkal és a kialakításuknak köszönhetően meggátolják a sérülést, illetve csökkentik a baleset során fellépő traumát.

Kapcsolódó

Hogy néz ki egy jó szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás? 

Egy jó szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás épp azt tudja nyújtani számunkra, amire szükségünk van,
Elolvasom

A megfelelő karos szórófej alkalmazása a termékek szempontjából is lényeges

A folyékony tisztítószereket sok esetben úgy használjuk, hogy a törlőrongyra vagy a szivacsra öntjük, majd
Elolvasom

Segíthet az alvás minőségében a CBD olaj?

Számos területet vizsgálnak a kannabisz olajjal kapcsolatban, hiszen az endokannabinoid rendszerrel feltéte
Elolvasom