Nagyszabású programsorozattal ünneplik a magyar kultúra napját Zala megyében

Kiállításmegnyitó, könyvbemutató, komolyzenei koncert, valamint vetélkedők: így ünnepelnek Zala megyében a magyar kultúra napján – tájékoztatták az MTI-t a programsorozat szervezői.

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársai Pillanatképek címmel csütörtökön szimpóziumot tartanak. A muzeológusok az időszaki kiállítóteremben nyolc témakörben tartanak előadásokat, többek közt a képzőművészeti gyűjtemény alkotásairól, a restaurátorműhelyben zajló munkákról, az esküvői szokásokról, a kihalófélben lévő kézművesmesterségekről, valamint a nyár elején nyíló Mindszentyneum építésének történetéről.

A megyei levéltárban az Őrnagyok, századosok, hadnagyok – A 47. honvédzászlóalj tisztjei, 1848-1849 című kötetet mutatják be szintén csütörtökön.

Nagykanizsán a Honvéd Kaszinóban szerdán a Honvéd Férfikar ad koncertet. A Thury György Múzeumban csütörtökön a Hagyományból divatot – A történelmi Zala Vármegye viseleteinek mai feldolgozása elnevezésű alkotói pályázatra beérkezett munkákból nyílik kiállítás. Ugyancsak csütörtöktől lesz látogatható az Alba Regia Országos Fotópályázat, valamint a 2021 Országos Miniatűr Fotópályázat kiállítása a Kodály Zoltán Művelődési Házban.

A Kanizsai Kulturális Központ A magyar kultúra nagyjai címmel a városvédő egyesülettel közösen hirdetett levelezős vetélkedőt. A megoldásokat beküldő eddigi csaknem nyolcvan pályázó több mint fele száz százalékos választ adott a kérdésekre – mondta el az MTI-nek Mikola Mária igazgató. A Halis István Városi Könyvtárban pénteken tárlaton mutatják be az intézmény szolgáltatásait. A Hevesi Sándor Művelődési Központban szombaton nyílik A Himnusz költője – Kölcsey Ferenc életútja képeslapokon címmel Gulyásné Raksányi Olga gyűjteményéből kiállítás.

Gyenesdiáson a községháza nagytermében a pénteki ünnepi műsorban helyi együttesek lépnek fel, és a település életét megörökítő fotókból nyílik kiállítás.

Keszthelyen, a Balaton Színház Simándy termében a Festetics György Zeneiskola növendékei adnak a Magyar kultúra dicsérete címmel komolyzenei hangversenyt január 28-án.
A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.


Forrás: MTI

Kapcsolódó

Újra BORTRIATLON Badacsonyban

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében és a borvidék borászainak aktív közreműködésével, a pa
Elolvasom

Nívódíjas lett a siófoki Balaton Táncegyüttes

Két díjat is hazahozott a Szekszárdi Néptáncfesztiválról a Balaton Táncegyüttes, Siófok kiemelten támogatot
Elolvasom

Új polgármestert választottak Balatonudvariban

Sötét Györgyöt (független) választották a Veszprém megyei Balatonudvari polgármesterévé vasárnap. Az i
Elolvasom