Tihanyban még mindig drágulnak a családi házak

Tihanyban még mindig drágulnak a családi házak

A balatoni ingatlanpiacra a koronavírus első és második hulláma is inkább drágulást hozott, mint áresést. A harmadik hullám alatt viszont sok esetben az árak egy adott szintre álltak be, így ezen időszakban leginkább stagnálásnak lehettünk tanúi. Az Ingatlannet.hu jelen elemzésében a múlt mellett a jövőt boncolgatja és bemutatja, milyen ingatlan árakkal jellemezhető Balaton ingatlanpiaca.

A házak piaca év végére az eladóknak kedvezett

A járványidőszak alatt nem igazán tapasztalhattuk a házak árának csökkenését a Balaton ingatlanpiacán. Igaz a drágulás a legtöbb esetben kismértékű volt, tehát a koronavírusnak azért mégiscsak sikerült lelassítania az árak emelkedésének ütemét.

Az Ingatlannet.hu által vizsgált balatoni települések közül viszont Tihanyban még mindig eszeveszett a drágulás, családi házainak 2021 januári 740 ezer Ft/m²-es kínálati átlagára decemberre 1 millió 400 ezer Ft/m²-re nőtt. Fonyódon is sokat emeltek az eladók a családi házak kínálati átlagárain. A Balaton egyik népszerűbb üdülőhelyén az eladó házak a 2021-es induló átlagára 330 ezer Ft/m² volt, mely decemberre elérte a fél millió forintot.

Ha nem is látványosan, de azért drágultak a családi házak kínálati átlagárai Balatonfüreden, Zamárdiban és Siófokon is. Ezeken a településeken januárban egy négyzetmétert átlagosan 500-650 ezer Ft/m²-es áron hirdettek meg, míg decemberben már 700-830 ezer Ft/m²-es áron.


A lakáspiacon nem volt eszeveszett drágulás

A vizsgált balatoni települések 2021-es lakáspiaci árváltozására is vetett egy pillantást az Ingatlannet.hu. Az adatok azt mutatják, hogy a legnagyobb mértékben, átlagosan 41%-kal a siófoki téglalakások drágultak meg. Az így kialakult 1 millió 300 ezer Ft/m²-es decemberi átlagáruk a vizsgált települések között nem a legmagasabb. Siófok mellett ugyanis Zamárdiban is ugyanekkora volt az átlagos négyzetméterár.

Fonyódon évi 20 százalékos áremelkedés után sem érték el a téglalakások az átlag 1 millió forintot, igaz nagy közel voltak hozzá. Balatonfüreden viszont némileg felül is múlták ezt a lélektani határt.


Drágulhatnak a balatoni ingatlanok 2022-ben?

Hiába van jelen a koronavírus-hatás, az állami támogatások (például CSOK igénylésével illetékmentesség új és használt lakás vásárlására) megakadályozzák a látványos zuhanást és új lendületet adva szinten tartják az ingatlanpiac jelenlegi állapotát.

A 2022-es jóslatok szerint A Balaton környéki ingatlanpiacon nem számíthatunk áresésre, továbbra is a mérsékelt áremelkedés lesz jellemző. A drasztikus változások továbbra sem kapnak teret, inkább a kisebb mértékű változások lesznek jelen.


Kapcsolódó

Sok helyen drágulnak a strandbelépők is

Múlt héten már volt, hogy 30 fok fölé is kúszott a hőmérő higanyszála és rohamosan közeledik a strandszezon
Elolvasom

Sport, zene és a bor lesznek a hét kulturális alappillérei

Kultúrából ezen a héten sem lesz hiány. Koncertek, színház és előadás egyaránt részeit képezik a palettának
Elolvasom

Letartóztatták a marihuánával kereskedő fiatalokat

A Kaposvári Járási Ügyészség indítványt tett annak a két Balaton-parti fiatalnak a letartóztatására, akik h
Elolvasom