Nem akármilyen módon újul meg Keszthely a következő években

Nem akármilyen módon újul meg Keszthely a következő években

Kihirdette a Keszthely Balaton-parti területének megújítására kiírt nyílt építészeti ötletpályázat eredményét a Magyar Művészeti Akadémia (MMA): a bírálóbizottság tíz pályaművet jutalmazott.

Az MMA csütörtöki közleménye szerint 24 érvényes pályamű érkezett az MMA Építészeti Tagozatának tavaly ősszel kiírt nyílt pályázatára.
Mint írják, a bírálóbizottság tíz pályaművet jutalmazott, többszöri áttekintés, majd vita és elemzés után többségi szavazással döntött a rendelkezésre álló bruttó 5 millió forint felhasználásáról. Két pályázat egyenként 750 ezer forint díjazásban részesült, kiemelt elismerést kapott 500 ezer forint díjazással két pályamű, négy pályamunka pedig egyenként 300 ezer forint jutalmat érdemelt ki.

A feladat újszerű megközelítése, a természeti értékek tiszteletének kiemelt kezelése miatt két különdíjat is kiosztottak egyenként 600 ezer forint értékben.

A legmagasabb összegű díjban részesült Kiss Flóra, Márki Gabriella, Miskolczi Lilla és Szűcs Imre Ferenc közös pályázata, valamint Rantal Gábor és Rév Ferenc pályamunkája.

Mint írják, a zsűri a kiírásnak megfelelő pályaművek között kiemelkedő színvonalút nem talált. A pályaművek zömében több-kevesebb értékes gondolatot, területrendezési, -építészi javaslatot tartalmaztak. Ezek a keszthelyi Balaton-part rendezésénél a jövőben hasznosíthatók lesznek.

A pályázat keretében építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattételt várt az MMA, kiemelt jelentőségű területen egy magas szintű szolgáltatást nyújtó, multifunkcionális együttes (strand, wellness, szórakoztató, kereskedelmi és más egységek) létesítésére.

Nagy Bálint polgármester elmondta: turisztikailag két fejlesztendő területe van a városnak, az egyik a Festetics-kastélytól a belvároson és a Helikon parkon át a központi strandig tartó területé, a másik pedig a déli kutyás strandtól és piknikkertől egészen majdnem Gyenesdiás határáig tartó mintegy négy kilométeres partszakasz megújítása. 

A vasútállomás és a buszpályaudvar, valamint a hajókikötő környezetéhez kapcsolódóan új parkolókat is terveznek. A városi strand átalakításával a Balaton legjobb strandját szeretnék létrehozni kibővített területtel, új szolgáltatásokkal és zárt térben is használható sportfunkciókkal, rossz időben is igénybe vehető játszóházzal.

A déli partszakaszon megőriznék az Erzsébet-liget növény- és állatvilágát, piknikezési lehetőséget is kínálva, illetve megnyitnák a két vitorláskikötő területét is. Az északi területen a horgászok számára új csónakkikötő kialakítását tervezik – sorolta Nagy Bálint.

A polgármester beszámolt arról is, hogy a közeljövőben két szállodafejlesztés is indul magánberuházásban a Balaton-parton, és ezek várhatóan 2023-ig elkészülnek.

Keszthely számára a pályázati munkákban ajánlott ötletek a következők voltak:

  • a vasúttal párhuzamosan futó, vegyes forgalmú útszakasz, „promenád” megvalósítása
  • a vasútállomáson keresztül azonos szinten, vagy külön szinten történő átkötéssel egy város felé tervezett közlekedési tengely kijelölése
  • az előző pontban szerepeltetett átkötéssel nagy befogadóképességű parkoló kialakítása, mely kiszolgálja a Balaton-partot, valamint kielégíti a központi busz- és vasúti pályaudvar gépkocsitárolási igényét is. Elhelyezésére javasoljuk a nem használt vasúti területeket.
  • a strand nagyméretű összefüggő zöldterületként való kezelése, a meglevő növényzet megóvása fontos szempont, mind gazdasági, mind ökológiai megfontolások alapján. Kívánatos törekvés a természetközeli partvonal kialakítása, homokos partszakaszok létesítésével
  • a meglevő pavilonsor elbontása javasolt, helyén egy „városi tér”, mint az ideérkezőket fogadó teresedés legyen kialakítva, minimális és kis léptékű építményekkel. Ez a dél-nyugati irányú köztér kiterjesztés kiszabadítja a védett Hullám szálló épületét, szépen rávezet a Szigetfürdőre, nagyvonalú környezetet biztosít a Balatonhoz való megérkezéshez
  • kívánatos a parton, ill. a part közelében végighúzódó sétány megépülése déli irányban legalább a Halászcsárdáig és a Helikon strandig, az Erzsébet-liget területének bevonásával.
  • az épületek tervezésénél fokozott figyelemmel kell lenni a természet és az épített világ közötti arányosságra, a magyar fürdőkultúra Keszthelyen is jelen lévő hagyományaira
  • a strand funkcióit javasolt elkülöníteni egymástól, ügyelve a téli-nyári üzemeltetés elválasztható megoldására és a télen is üzemelő wellness részlegnek a Balatonnal való megfelelő kapcsolatára
  • az új épületek semmiképpen se konkuráljanak a szomszédos műemléki épületekkel. Segíteni szükséges az egykori Balaton és a Hullám szálló egész éven át működő nagy forgalmú szolgáltatások befogadására történő átalakítását. E cél érdekében ezeknek visszafogott mértékű bővítése is lehetséges, ezáltal vendéglátás, rendezvények megtartása és az azokhoz kapcsolható egyéb szolgáltatások befogadására válhatnak alkalmassá.
Forrás: mti.hu

Kapcsolódó

Folytatódik az enyhe és napos időjárás

Végre egy-két napnál hosszabb időre is igazi tavaszias fordulatot tapasztalhatunk az időjárásunkban a Balat
Elolvasom

Megindul a bicikliút kiépítése Székesfehérvár és a Balaton között

Egy 26 kilométeres szakasz kialakításával kötnék össze Székesfehérvárt a Balatonnal, amely a lakott terület
Elolvasom

Költözik Ördög Nóráék boltja Akarattyán a zsörtölődő szomszédok miatt

A népszerű műsorvezető és férje a Youtube csatornájukon számoltak be az elharapódzott viszonyról a helyiekk
Elolvasom