“Nem az a fontos, hogy mikor nyitunk ki, hanem az, hogy újra meglesz-e már addigra a fogyasztói bizalom.” – helyzetjelenés Laposa Bencétől

“Nem az a fontos, hogy mikor nyitunk ki, hanem az, hogy újra meglesz-e már addigra a fogyasztói bizalom.” – helyzetjelenés Laposa Bencétől

Régen éltünk ilyen bizonytalan időket a Balatonnál, mint mostanában. A szezonkezdést és az élet beindulását egyelőre mindenki csak találgatja, ki optimistább, ki pesszimistább becslésekkel számol az éppen aktuális hírek és információk hallatán. Az biztos, hogy az igény már most is nagyon nagy a jó időben a balatoni szabadidő eltöltésre, ezt bizonyítja a rengeteg intézkedés, amellyel egy kis türelemre kell még inteni a térségben kirándulni, nyaralni vágyókat. Mindannyian várjuk már, hogy valamelyik balatoni strandon vagy étteremben múlassuk az időt, élvezzük az igazi balatoni hangulatot, az ízeket, jó borokat és egyáltalán, hogy újra kimozdulhassunk. Még tényleg egy kis türelemre lesz szükségünk, de nem csak nekünk, hiszen a vendéglátásban jelenleg szinte mindenki az életben maradásért küzd nap mint nap, amíg újra helyreáll a világ rendje. A jelenlegi helyzetről a Balatoni Kör elnökével és a Laposa Birtok ügyvezetőjével, Laposa Bencével beszélgettünk.

Balaton.hu: Tartanál egy gyors helyzetértékelés, hogy mi történt veletek a járvány kezdete óta és hogyan tudtok működni a jelenlegi helyzetben!
Laposa Bence: Nagyon sok minden változott a körülmények által és emellett jó pár dolog maradt változatlan. A borászatban az alapmunka megy folyamatosan, a szőlőt műveljük, a folyamtok nem állnak le, ilyen szempontból a borászat teljeskörűen működik. Elsősorban itt a piaci részen vannak nagy változások. Nagyon sok HoReCa partner részben vagy teljesen leállt, ez érzékeny veszteség számunkra is. A vendéglátásban sokkal drasztikusabb a helyzet, hiszen a vendéglátóegységeink nagy részét bezártuk vagy ki sem nyitottuk. Itt sokkal nagyobb lélegzetvételű változások vannak és nem is igazán tudjuk, hogy mikor indulhat el az újratervezés fázisa.

B.hu: Gyorsan reagáltátok le a változásokat, talán a piaci szereplők között elsőként, hiszen elindítottátok a #borozzotthon kampányt és az online borkóstolókat, ételkiszállítást is. Ezek hogyan működnek jelenleg?
Bence: Nyilván itt az első sokkból felocsúdva mi is igyekeztünk megoldásokat találni a helyzetre. Szerencsére a webshoppal nem most kezdtünk el foglalkozni, az úgynevezett digitális átállással igyekeztünk meglépni már ezeket. Pont mostanra volt időzítve egy új webshop elindítása, ezt sikerült is megvalósítanunk. Ettől függetlenül ez nem egy csodaszer. Ugyan van ennek egy felfutása, és egy szint amit az online jelenléttel és kapcsolattartással el lehet érni, de azért nem összehasonlítható a két élmény, de most mindennek örülni kell. A marketing csapat is gőzerővel dolgozott az új lehetőségek megteremtésén, aminek az eredményei lettek az online borkóstolók és a boros oktatás. Igyekszünk minden ilyen lehetőséget megragadni a kapcsolattartásra a vendégekkel, és szerencsére azért vannak is ennek eredményei. A vendéglátásban egy üzletünk van nyitva kiszállítással jelenleg.

B.hu: Sok esemény elmaradt, eltolásra került…van esetleg olyan rendezvényetek, amiről már most tudod, hogy az újranyitást követően meg lesz tartva?
Bence: Sajnos nem tudjuk ezt megmondani, nyilván ez az a vonal, ami a legtávolabbi és legkevésbé tervezhető jelenleg számunkra. Ez a lépés azért még nagyon távolinak tűnik a rendelkezések esetleges lazítása ellenére is. Volt egy teljes éves rendezvénynaptárunk, amibe nagyon sok munkát tettünk bele, talán ez volt az első olyan évünk amikor ez ennyire összeállt. Most ezt egy kicsit félre kellett tennünk, és várjuk, hogy majd elővehessük és leporolhassuk. Bárcsak már ott tartanánk.

B.hu: Mint a Balatoni Kör elnöke milyen teendőid akadnak most és hogyan tudjátok támogatni a tagokkal egymást ezekben az időkben?
Bence: Van köztünk a Körön belül egy szoros kapcsolattartás, sokat beszélünk, próbáljuk egymást informálni és sok olyan előkészítő javaslatban vettünk részt vagy hoztuk azt létre mi magunk, amit a döntéshozók számára bemutattunk és párat ezek közül viszont is láttunk a kormányzati intézkedésekben. De az is biztos, hogy a turizmus-vendéglátás tekintetében még további intézkedésekre lesz szükség, ha meg akarjuk menteni az ágazatot, annak a fényében, hogy mikor tud elindulni a szektor.

B.hu: Gyakorlatilag minden ezen múlik. Tudom, hogy erre a kérdésre a legnehezebb most választ adni, de mire számítasz a balatoni szezont illetően?
Bence: Nem merek nagyon előre gondolkodni. Egyre inkább azt gondolom, hogy nem az a fontos, hogy mikor nyitunk ki, hanem az, hogy újra meglesz-e már addigra a fogyasztói bizalom. Attól, hogy megvan az adminisztratív lehetősége a nyitásnak, de a központi kommunikáció a jelenlegi marad, hogy inkább maradjunk otthon, akkor annak nagyobb kockázata van az ágazat szereplőire nézve, mintha később, de valós forgalommal tennénk ezt meg.

Kapcsolódó

Adventi fények gyúltak Füreden

Betlehem állítással vette kezdetét a balatonfüredi advent a Piros templom előtti téren. A vírushelyzet sajn
Elolvasom

Online jön a Mikulás és a kvízestek december első napjaiban

A héten a gyerekeké a fő szerep, online jön a Télapó és számos kreatív program közül választhatunk! A Ba
Elolvasom

Új kompok és katamaránok a Balatonra

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) két új kompra és két katamaránra írt ki közbeszerzést. A nyílt tenderfe
Elolvasom