Nem zár be a limnológiai kutatóintézet Tihanyban

Az energiaválságból adódó megszorítások és a korábbi sajtóhíresztelések ellenére a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) működése a téli időszakban is folyamatos lesz – írja a Tihanyi Visszhang.

A sajtóban közelmúltban megjelent hírek szerint „két hónapig be se tehetik a lábukat” az intézetbe a kutatók. “A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet működése folyamatos. Az a
cél, hogy az energiaárak növekedésének negatív hatásait mérséklő intézkedéseknek is köszönhetően a tudományos kutatómunka eredményessége továbbra is biztosított legyen” – olvasható a szerkesztőséghez eljuttatott közleményben.

A BLKI igazgatósága az energiaár-változások miatt már augusztusban átfogó intézkedéscsomagot dolgozott ki. Az energiatakarékossági és -hatékonysági intézkedésekre azért van szükség, hogy a BLKI költségvetésében csökkentsék a negatív hatásokat, megtarthassák az utóbbi másfél évben dinamikusan fejlődő tudományos kutatói kapacitást és az őket segítő dolgozói létszámot.

A tervezett technikai beavatkozások között a következők szerepelnek: a két kutatóépületben a régi radiátorokat hőfok-szabályozható fűtőtestekre cserélik, minden kutatócsoport számára legalább egy helyiségben kialakítják a helyi hőszivattyús split-klímás fűtés lehetőségét. A nagy földgázfogyasztó kazánokkal döntően csak a temperáló fűtést biztosítják a lépcsőházakban, folyosókon, valamint a helyiségek nagyobb részében. A régi világítótesteket jobb megvilágítást is adó energiatakarékos LED lámpák váltják fel.

Az intézkedések megvalósítása már elkezdődött, és a fűtési időszakra nagyrészt befejeződik. A helyzethez alkalmazkodva a téli munkarendben a következő változásokat vezette be a BLKI igazgatósága: A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a karácsony-újév közeli napokban a kutatóintézetben téli szünetet rendelnek el. Az időszak egybeesik az oktatási intézményekben elrendelt téli szünettel. Ebben az időszakban a munkatársak zömét a jogszabályi kereteknek megfelelő eljárással szabadságolja a munkáltató.

A téli szünet alatt a folyamatos kísérletek, mérések, a kísérleti állatok létfenntartó rendszerei nem állnak le, és az ezekkel dolgozók is bejárnak az intézetbe. 2023. január 9. és február 10. között a kutatómunkában részt vevőknél otthoni munkavégzést rendeltek el. Az időszakban az intézet technikai dolgozói rendes munkarendben dolgoznak különböző bel- és kültéri feladatok megoldásán. A távmunkában nem ellátható munkakörökben, irodai dolgozók esetében is rendelkezésre áll lokálisan fűtött helyiség.

2023. február 13-ától március 10-éig a kutatómunkában részt vevők hibrid munkarendben dolgoznak, vagyis az otthoni munkavégzés mellett a kutatók számára is bármikor felkereshető az intézmény – áll a BLKI, Tihanyi Visszhang által közölt közleményében.Forrás: Tihanyi Visszhang

Kapcsolódó

Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem Nyílt Napjára

A Pannon Egyetem múlt szerdán rendezte meg hagyományosnak számító Nyílt Napját a B épület aulájában, ahová
Elolvasom

Megújul a Balaton utca Balatonfüreden

A híres füredi utca felújítási munkálatai 2023-ban már meg is kezdődhetnek. - - 387 millió forint pály
Elolvasom

Holtan találtak egy idős házaspárra Zala megyében

A rendőrség jelenleg emberölés miatt nyomoz – írja a police.hu. - Az orvosszakértő elsődleges megállap
Elolvasom