Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ódörögdi templomrom, Zalahaláp

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ódörögdi templomrom, Zalahaláp

Zalahaláp vonzáskörzetében, tőle északnyugati irányba fekszik Ódörögd, melyet mindössze néhány ház alkot. Az eldugott kistelepülés egyik látványossága az itt álló templomrom, amelynek történetéről egyelőre nem jött létre konszenzusos álláspont. A szakemberek szerint az épület már nem középkori eredetű, de nincs kizárva, hogy az alapok, amelyre építették viszont igen.

Egyes történészek az Árpád-korban alapított Tótdörögd települését feltételezik Ódörögd elődjeként, de mások viszont Taliándöröd egy korábbi változatával azonosítják a török hódoltság alatt elnéptelenedett falut. Annyi mindenképpen bizonyos, hogy egy 1238-ban datált hivatalos okirat említi Tótdörögd templomát, melyet “Szent Üdvözítő” tiszteletére emeltek.

Fotó: Simon Zoltán / sumidamagazin.com

Középkori templomaink nagy részéhez hasonlóan ez a rom is kelet-nyugati tájolású. A nyugat felé néző oltár fekvése azonban a kor szokásaival éppen ellentétes. A falak többségét kőből rakták, míg a kripta és a torony már téglából épültek és a kapu is az 1800-as évek építészeti stílusjegyeit hordozza.

Fotó: Simon Zoltán / sumidamagazin.com

Bár a helybéliek elmondása szerint az ’50-es években még misézett itt pap, az egyébként masszív struktúrát meglepően hamar vette birtokba az enyészet. A tető be van szakadva és a kriptát is kifosztották. Ez utóbbit állítólag Ódörögd egy jómódú, nemesi családja építtette temetkezési helyéül és feltehetőleg ők is nyugszanak a sírbolt alatt.Fotó: ng.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Remetei romtemplom, Kehidakustány

A Zala megye északi részén található Kehidakustány két különálló település (Kehida és Kustány) összevonásáv
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Récéskúti, Keresztelő Szent János bazilika romjai, Zalavár

Még mielőtt elérnénk a Kis-Balaton északi nyúlványát egy apró kis tábla jelzi a Zalavár felől Zalaszabar ir
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hajmáskéri Tüzérlaktanya

Korának legnagyobb tüzérségi laktanyája található a Balatontól légvonalban mindössze 14 kilométerre fekvő H
Elolvasom