Nemzetközi Kórustalálkozónak ad otthont Veszprém

Nemzetközi Kórustalálkozónak ad otthont Veszprém

Nemzetközi Kórustalálkozót szervez a Gizella Nőikar 2023. október 29-én 16 órától az Agóra Veszprém Kulturális Központban. Borbásné Gazdag Gabriella karnagy meghívására testvérkórusaik érkeznek Veszprémbe, hogy közös koncertet adjanak Európa Kulturális Fővárosában.

A program nyilvános része október 29-én 16 órától kb. 19 óráig tart, majd a vendégkórusok tagjai számára fogadást tartanak.

A találkozóra meghívott kórusok:

Kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus – karnagy: Bedő Ágnes

2007 októberében jött létre a Kolozsvári Magyar Pedagógusok Kamarakórusa. A kórus alapítója és vezetője Bedő Ágnes karnagy, zenetanár. Az énekkar tagjai tanítók, óvónők, reál- és humán-, valamint zeneszakos pedagógusok. A kórus 2013 novemberében vette fel a Guttman Mihály nevet, így ezután a generációk mestere és mentora nevének égisze alatt folytatja tevékenységét. A több mint százhatvan művet tartalmazó repertoárját Erdély városain kívül külföldön is többször megszólaltatta. Guttman Mihály kezdeményezésére a kórus 2012 óta az erdélyi szórványvidékekre is ellátogatott. Nagy megtiszteltetés, hogy 2018 januárjában a kórus átvehette a 2017. évi KÓTA-díjat, amelyet kórus-kategóriában az énekkarnak adományoztak a magyar zenekultúrában végzett kimagasló munkássága elismeréséül.

Ipolyviski Amicorum Vegyeskar – karnagy: Szabó Balázs Szabina

A 2015 nyarán az ipolysági Tesmag községben alakult Amicorum Vegyeskar a helyi esperesség kórusaként tevékenykedik. Már 1,5 éves működése után szlovákiai viszonylatban a legrangosabb minősítő versenyen, a Szlovákiai Magyar Felnőtt Kórusok Minősítő Versenyén arany koszorús besorolást szerzett. A nagyobb egyházi ünnepeken rendszeresen énekelnek a helyi és az esperességhez tartozó templomokban. A kórustalálkozón is egyházi műveket hallhatunk tőlük. Zongorán kísér Balázs Martina.

Telki Nőikar – karnagy: Halász Károly

A Telki Nőikar 2003 decemberében alakult néhány lelkes, zenét szerető és énekelni vágyó édesanyából. Az eltelt 20 év alatt mintegy közel 300 darabból álló repertoárt alakítottak ki, mely a reneszánsz daraboktól a kortárs zeneszerzők művein át sokfajta stílust reprezentál, egyházi és világi témában egyaránt. Eredeti céljukból, hogy saját kedvtelésükre énekeljenek, mára a Zsámbéki-medence településeinek rendezvényein, jótékonysági koncerteken, kórustalálkozókon, bel- és külföldön gyakran fellépő kórussá váltak. Szívesen működnek együtt más kórusokkal. Karvezetőjükkel, Halász Károllyal 2023-tól dolgoznak együtt.

Szent Kinga Kórus, Budapest – karnagy: Rostetter Szilveszter

A Szent Kinga Kórus 2005-ben jött létre Budapest X. kerületében, Kőbányán, a Lengyel Házban, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szt. Adalbert Egyesületének égisze alatt. A veszprémi Rostetter Szilveszter orgonaművész egyszer éppen a kőbányai Lengyel Templomban adott orgonakoncertet, majd a lengyel plébános úrral, Leszek Kryźa-val szót értve vállalta azt a feladatot, hogy 20-25 laikusból kórust építsen. Az alapító karnagynak köszönhetően a kórus igen sok helyre eljutott kórusfesztiválokra, versenyekre a fővárosban és vidéken. Külföldön is számos alkalommal felléptek, többek között Bécsben, Koszalinban, Párizsban és Varsóban is. Repertoárjukban lengyel hazafias dalok, egyházi énekek, lengyel népdalok, klasszikus kórusművek szerepelnek, melyek nagy részét Rostetter Szilveszter dolgozta át a Szent Kinga Kórus számára.

Gizella Nőikar – karnagy: Borbásné Gazdag Gabriella

A kórus 2022-ben ünnepelte fennállásának 20. jubileumát. Két évtized alatt három albumot jelentettek meg, számos kimagasló eredménnyel rendelkeznek, 2018-ban Veszprém Megyei Prima Díjat kaptak. Legemlékezetesebb külföldi koncertjeiket Olaszországban, Hollandiában, Ausztriában és Dániában adták. Aktívan részt vettek a VEB2023 EKF program kulturális-művészeti pályázatain. 2021-ben Paloznakon valósították meg a Hangzó Csipke Fesztivált, 2022-ben a Veszprém Énekel kórustalálkozót és fesztivált. Bekapcsolódtak a Királynék Földjén c. EKF-projektbe, melynek keretében 2023 őszén Veszprémben is megrendezték a Hangzó Csipke eseményt.

Az október 29-én általuk életre hívott Nemzetközi Kórustalálkozóval céljuk, hogy magyarországi és határon túli testvérkórusaikat vendégül láthassák és bemutathassák a veszprémi közönségnek.

A házigazda Gizella Nőikar és a vendégkórusok koncertjét 18 órától a Szentgáli Banda népzenei együttes bakonyi és balaton-felvidéki népzenei műsora, majd táncház zárja Hajdu Péter Sátival és Hajdu Viktóriával.

A belépés díjtalan, regisztráció nem szükséges.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

Időpont: 2023. október 29. 16:00
Helyszín: Agóra Veszprém Kulturális Központ (Veszprém, Táborállás park 1.)

A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Facebook eseményt ITT találjátok!

Kapcsolódó

Siófokon és vonzáskörzetében is elindította taxiszolgáltatását a Bolt

A Bolt taxi május 17-től egész évben elérhetővé vált Siófokon és a város körüli településeken, így a cég má
Elolvasom

Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába

Július 12-én és 13-án reggelig tartó újhullámos techno és határfeszegető elektronika költözik a tavaly az E
Elolvasom

Így újulhat meg a Tihany és Szántód közötti kompútvonal teljesen

Az új kompflotta mellett a révállomások is modern külsővel születhetnek újjá. - - Az elkövetkezendő év
Elolvasom