A következő pár sorban most elhoztuk Önnek a legnépszerűbb kávéitalokat.
Vannak olyan kávék, amelyeket mindenki ismer
Lehet, hogy máshogy készítjük el, másféle eszközök segítségével a kávénkat, de egy valami közös bennünk; nem tudunk lemondani a kedvenc italunkról. Soha! Persze az sem mindegy, hogy milyen céllal és hogy hány főre főzzük le a finomságokat. A Kávégép Bolt kávéautomata kínálatában például olyan darabokat is találunk, amelyek akár egy étteremben, kávézóban is megállják a helyüket.
Ha azt már tudja, hogy mivel, akkor ideje feltenni a kérdést, hogy “mit”. Vannak olyan italok, amelyeket a legtöbben ismerünk és kedvenceink közé soroljuk őket. Ilyen az espresso, ami gyakorlatilag minden más kávé alapját képezi. Erre a kávéra a tömény aroma jellemző. Általában 7 gramm őrleményből 25-30 ml ital espresso ital készült, amelyet az olasz honban csak “ristrettónak” neveznek.
Na persze van olyan is, aki hosszabban szereti… ez a személy lungót fogyaszthat, ami 35 ml körüli mennyiséget jelent. Magyarországon a dupla presszókávé már 50 ml, de nem, ez nem két espressóval egyenlő.
Ízek szárnyán
Amikor belekóstolunk a világ legjobb cappucinójába, akkor valóban úgy érezzük, mintha az ízek szárnyán szállnánk. Ez az olasz találmány a kapucinus majom csukja alakú mintájának árnyalatáról kapta a nevét, de sokan úgy tartják, hogy a capucinus szerzetesek ruhájának színösszeállítása volt a névadója.
Ebben az italban egy egységnyi espresso és 60-70°C-os tej keveredik, amelyet egy rész tejhab fed. Így lesz egy nagyjából 70 ml-es kávénk. A tetejét megspékelhetjük egy kis fahéjjal vagy kakaóporral.
A caffe latte itthon tejeskávéként terjedt el a köztudatban. Ilyenkor egy rész espressót keverünk össze három rész tejjel. A tejet akár vaníliával is felforralhatjuk.
Ezeket is érdemes megkóstolni!
A macchiato egy olyan espresso, amelyet a felszolgálás során néhány kanál felgőzölt tejhabbal díszítve tálalunk.
A latte macchiato készítése sem olyan bonyolult; 150 ml felhabosított tejbe csurgatunk bele egy 50 ml-es duplát. Ennek a tetejére is bátran jöhet a fahéjas kakaópor!
A melange nem más, mint 3-4 kanál mézen “ücsörgő” tejeskávé, míg a wiener melange a meleg tej, a csokoládé és az espresso keveréke.
Az americano forró vízzel hígított lungo, a német vagy hosszú kávé, alacsonyabb hőmérsékletű pörköléssel, perkolátorral készített, savanykás ízvilágú ital, jókora koffeinbombával.
Ön melyiket nem próbálta még? A kávét egyébként a tejen kívül fogyaszthatja még jegesen, fűszeresen, rummal vagy más alkoholos itallal, tojássárgájával, de tejszínnel is. Ismerkedjen meg valamennyi kávékultúrával!