Ön ismer minden kávéitalt?

Ön ismer minden kávéitalt?

A kávézás szerelmesei általában igyekeznek mindenféle kávéval közelebbről is megismerkedni. Csodálkozunk, hogy mennyi különleges ital vár ránk, de vajon tényleg ismerjük mindegyiket? Tudjuk, hogy melyiket hogyan érdemes elkészíteni? Ön is lehet profi némi segítséggel!

A következő pár sorban most elhoztuk Önnek a legnépszerűbb kávéitalokat. 

Vannak olyan kávék, amelyeket mindenki ismer

Lehet, hogy máshogy készítjük el, másféle eszközök segítségével a kávénkat, de egy valami közös bennünk; nem tudunk lemondani a kedvenc italunkról. Soha! Persze az sem mindegy, hogy milyen céllal és hogy hány főre főzzük le a finomságokat. A Kávégép Bolt kávéautomata kínálatában például olyan darabokat is találunk, amelyek akár egy étteremben, kávézóban is megállják a helyüket. 

Ha azt már tudja, hogy mivel, akkor ideje feltenni a kérdést, hogy “mit”. Vannak olyan italok, amelyeket a legtöbben ismerünk és kedvenceink közé soroljuk őket. Ilyen az espresso, ami gyakorlatilag minden más kávé alapját képezi. Erre a kávéra a tömény aroma jellemző. Általában 7 gramm őrleményből 25-30 ml ital espresso ital készült, amelyet az olasz honban csak “ristrettónak” neveznek. 

Na persze van olyan is, aki hosszabban szereti… ez a személy lungót fogyaszthat, ami 35 ml körüli mennyiséget jelent. Magyarországon a dupla presszókávé már 50 ml, de nem, ez nem két espressóval egyenlő. 

Ízek szárnyán

Amikor belekóstolunk a világ legjobb cappucinójába, akkor valóban úgy érezzük, mintha az ízek szárnyán szállnánk. Ez az olasz találmány a kapucinus majom csukja alakú mintájának árnyalatáról kapta a nevét, de sokan úgy tartják, hogy a capucinus szerzetesek ruhájának színösszeállítása volt a névadója. 

Ebben az italban egy egységnyi espresso és 60-70°C-os tej keveredik, amelyet egy rész tejhab fed. Így lesz egy nagyjából 70 ml-es kávénk. A tetejét megspékelhetjük egy kis fahéjjal vagy kakaóporral.

A caffe latte itthon tejeskávéként terjedt el a köztudatban. Ilyenkor egy rész espressót keverünk össze három rész tejjel. A tejet akár vaníliával is felforralhatjuk.

Ezeket is érdemes megkóstolni!

A macchiato egy olyan espresso, amelyet a felszolgálás során néhány kanál felgőzölt tejhabbal díszítve tálalunk. 

A latte macchiato készítése sem olyan bonyolult; 150 ml felhabosított tejbe csurgatunk bele egy 50 ml-es duplát. Ennek a tetejére is bátran jöhet a fahéjas kakaópor!

A melange nem más, mint 3-4 kanál mézen “ücsörgő” tejeskávé, míg a wiener melange a meleg tej, a csokoládé és az espresso keveréke.

Az americano forró vízzel hígított lungo, a német vagy hosszú kávé, alacsonyabb hőmérsékletű pörköléssel, perkolátorral készített, savanykás ízvilágú ital, jókora koffeinbombával.

Ön melyiket nem próbálta még? A kávét egyébként a tejen kívül fogyaszthatja még jegesen, fűszeresen, rummal vagy más alkoholos itallal, tojássárgájával, de tejszínnel is. Ismerkedjen meg valamennyi kávékultúrával!

Kapcsolódó

Szevasz, tavasz – megérkezett a legújabb Street Kitchen magazin

A Street Kitchen csapata a tavaszt ezúttal is egy vadiúj lapszámmal köszönti. 83 kipróbált tavaszi és húsvé
Elolvasom

Két balatoni éttermet is listázott a Michelin

A Csopaki Resti by Laurel és a szigligeti Villa Kabala is felkeltették az inspektorok érdeklődését. - -
Elolvasom

Készíts egyszerűen chili savanyúságot!

A téli időszakban mindig nagyobb kihívás a napi szükséges vitaminok bevitele. Tudjuk, hogy a friss zöldsége
Elolvasom