Összedőlt a legendás Szent György-hegyi kápolna

Összedőlt a legendás Szent György-hegyi kápolna

Megtörtént, amitől régóta tartott a Szent György-hegy közössége és beomlott a híres Ify- (vagy Emmaus-) kápolna tornya. Régóta kilátásba volt már helyezve az épület felújítása, ám ez idáig ez nem valósult meg és sajnos úgy tűnik, hogy már késő – olvasható a Turista Magazin hasábjain.

Ify Lajos atya Emmaus-kápolnájának a sorsa bevégeztetett. Sok ezernyien néztük végig tehetetlenül, mire most a torony magától összeomlott – számolt be a szomorú eseményről a Szent György-hegy közösség a Facebook-oldalán.

A Szent György-hegy oldalában álló épület – melyet Emmaus- vagy Ify-kápolna néven is ismerhetnek a természetjárók – már régóta omladozó állapotban volt, az elhagyatottság és a kápolna folyamatos pusztulása miatt számítani lehetett, hogy a tornya és a tetőszerkezete bármikor beomolhat. Sajnos ez november utolsó hétvégéjén be is következett.

A kápolnát és remetelakot Ify Lajos egykori fonyódi plébános építette az 1950-es évek elején. A II. világháború idején üldözötteket bújtatott, majd a kommunista rezsim megpróbálta beszervezni „egyházromboló” mozgalmába, a békepapok közé. Ify erre nem volt hajlandó, inkább úgy döntött, önálló útra tér, és elvonul a politika látóteréből. A premontreiekhez csatlakozott, de amikor a szervezetüket feloszlatták, Ify teljesen visszavonult, és felépítette Szent György-hegyi otthonát. Ify Lajos nem élt teljes elszigeteltségben: miséket tartott, főként papokat látott vendégül. Egy magyar zászló felvonásával jelezte, amikor kész volt a vendégfogadásra. Ify Lajos 1967. szeptember 19-én hunyt el, halálát követően az épületegyüttes lassú pusztulásnak indult. Megmentésére 2016-ban indult közösségi szerveződés, de megmenteni nem sikerült.
Forrás: turistamagazin.hu
Fotó: Nagy Káli Könyv / Facebook

Kapcsolódó

Vonat a Balatonban: így csúszott bele a MÁV egyik szerelvénye a vízbe Kenesénél

A magyar vasúttörténelem egyik leglátványosabb balesete történt 1914 május 11-én a Balatonkenese és Balaton
Elolvasom

Két invazív kagylófaj versenyét dönthetik el a balatoni pontyok

Összefüggést fedeztek fel az invazív kagylók és a balatoni pontyok táplálékválasztási preferenciái között a
Elolvasom

Rossz szomszédság: hűvös a hangulat a Káli-medence híres pékbisztrójának udvarán

Hamar közönségkedvenccé nőtte ki magát Kővágóörs legújabb pékbisztrója, a hangulat azonban mégsem felhőtlen
Elolvasom