Óvjuk a nyaralónkat a téli hidegtől!

Óvjuk a nyaralónkat a téli hidegtől!

A téli időszak előtt rengeteg teendőnk van; biztosítanunk kell az értékeink, eszközeink és ingatlanjaink védelmét a hideg időjárással szemben. Ezekre a feladatokra jó esetben októberben, de mindenképpen az első fagyok beállta előtt sort kell keríteni.

A nyaralók és hétvégi házak védelme érdekében mindenképpen biztosítani kell a vízvezetékek épségét. Két okunk is van rá, hiszen nem szeretnénk a tavaszt a vízszerelő utáni futkosással kezdeni, másrészről nem szeretnénk, ha a csőtörés miatt eláznának a bútoraink és felszereléseink.

Elsőként tehát a csővezetékek védelméről érdemes gondoskodni. Ennek érdekében zárjuk el a főcsapot, majd nyissuk meg az összes csaptelepet. Így megszűnik a nyomás és távozik a víz a csövekből. Ezt abban az esetben is érdemes megtennünk, ha gondoskodunk fagymentesítő fűtésről; ha a fűtés esetleg megszűnik akár egy áramszünet következtében, a csövekben keletkező jég komoly károkat okozhat. Ennek elkerülése érdekében ajánlott temporáló fűtés esetén is leereszteni a csővezetéket. Az általános javaslat szerint a csaptelepeket hagyjuk nyitva, illetve húzzuk le a WC-t, hogy a tartályban lévő víz is távozhasson.

Amennyiben elektromos fűtéssel szeretnénk megoldani a fagymentesítést, természetesen villamos energiára lesz szükségünk. Más esetben kapcsoljuk le az áramot a főkapcsoló segítségével.

Érdemes kicsit bővebben szólni a fagymentesítő fűtésről, amely az állapotmegóvás fontos eszköze. A szükségességét a hideg levegő és a magas páratartalom indokolja, ami lecsapódva hozzájárul a feketepenész megjelenéséhez. Ez ellen elsősorban szellőztetéssel védekezhetnénk, de egy nem lakott nyaraló esetében a téli időszakban ez aligha megoldható. A fagypont felett tartott hőmérséklet hozzájárul a páralecsapódás csökkentéséhez, illetve az egyéb károk elkerüléséhez.

A fagymentesítő fűtés hatékony eszközei a konvekciós fűtést biztosító elektromos fűtőkészülékek. Ezek legfőbb előnye az energiahatékony működés, illetve a megfelelő szabályozhatóság. Számos készülék kalibrált fagymentesítő funkcióval rendelkezik, ami képes 2-5 Celsius-fokon tartani a helyiség hőmérsékletét.

Noha ilyen alacsony hőmérséklet mellett a készülékek aktív üzemideje kifejezetten rövid, illetve az energiahasználat mértéke alacsony marad, ez azonban megváltozhat, ha a külső hőmérséklet jelentősen lecsökken. Részben ez indokolja, hogy a nyaralók és hétvégi házak esetében is szükséges a hőszigeteléssel foglalkozni, illetve megfelelő nyílászárókat érdemes alkalmazni. A kívülről betörő vízzel szemben védelmet jelentenek a kenhető vízszigetelések, amelyek por formájában is elérhetők, így gazdaságos választást kínálnak.

Nem feledkezhetünk meg a kertről és a kert növényeiről sem. Természetesen a kerti csap téliesítését is el kell végeznünk; zárjuk el a főcsapot, majd a fagycsap segítségével engedjük le a csőben maradt vizet. Ha így teszünk, nem kell aggódnunk, hogy a jég tönkreteszi a csővezetéket vagy a csapot.

A kertben élő növényeket is fel kell készítenünk a hideg időjárásra. Az évelőket érdemes visszavágni, hogy tavasszal újra növekedésbe kezdhessenek, a fiatal fák esetében pedig a gyökérnyak védelméről kell gondoskodnunk kupacok felhalmozásával. A földkupac és az avar képes megvédeni a fagyérzékeny gyökérnyakat a leghidegebb napokon is.

Némi odafigyeléssel könnyedén biztosíthatjuk a nyaraló és a telek védelmét, így a tavaszi kikeletet követően újra kellemes környezetben élvezhetjük a jól megérdemelt pihenőidőnket.

Hirdetés

Kapcsolódó

Napos-felhős péntek után havas eső lesz jellemző a hétvégén

Pénteken egyre többfelé süthet ki a nap. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban -2, +4, na
Elolvasom

Hirdetés

Elérkezett a készülődés ideje!

Ahogy közeledik a karácsonyi időszak úgy válik mind sürgetőbbé a dekorálás. Egyszerűen azért, mert jó ránéz
Elolvasom

Záporok és havas eső lesz az időjárás hétvégi terítékén

Péntekre egy mediterrán ciklon hoz borongós, csapadékos időt. Az esőt a lehűlés következtében havas eső, ha
Elolvasom