Petíciót indítottak a Club Aliga területének kisajátítása ellen

Petíciót indítottak a Club Aliga területének kisajátítása ellen

Aláírásgyűjtési akcióba kezdtek a közterületek kisajátítása ellen a balatonvilágosi Club Aliga övezetében. A partszakasz bárki által történő megközelíthetőségét szeretné megőrizni az akciót szervező Aligai Fürdőegyesület, mert a 47 hektáros üdülőkomplexumra vonatkozó törvényeket egy új kormányrendelet nemrég érvénytelenné tette – olvasható a hirbalaton.hu-n

A petíció szövege:

1. A Club Aliga Balaton-partja maradjon megközelíthető minden magyar állampolgár számára!
2. Követeljük, hogy a Club Aliga területére vonatkozó kiemelő kormányrendeletet vonják vissza!
3. A településrendezési eszközökben kijelölt vízparti közterületek (közutak, parti sétány, közpark, kikötő, móló) maradjanak közterületek, és jegyezzék be őket az ingatlan-nyilvántartásba!
4. Az érvényes szerződések alapján, a kijelölt hét hektár közterület kerüljön önkormányzati tulajdonba!
5. A magas partról levezető lejárót ne szüntessék meg!
6. A strand területét ne lehessen sok kis építési telekre parcellázni, maradjon strandterület!
7. A helyi védelem alatt álló épületeket ne bontsák el!
8. A Club Aliga 10 milliárd Ft támogatást kapott a Kisfaludy programból. Követeljük a támogatás kifizetésének felfüggesztését, ameddig a fejlesztési koncepció semmibe veszi a szakmai előírásokat és a helyi közérdeket!

Aláírásommal segíteni akarom az Aligai Fürdőegyesületet, és az aligai Balaton-part megmentése érdekében folyó küzdelmét.

Miért fontos?

Balatonaliga Balatonvilágos település része. Páratlan szépségét már a kilencszázas évek elején felfedezték: magántulajdonosok üdülőtelepet hoztak létre, gyönyörű villákkal. 1947-ben azután Rákosi Mátyásnak is megtetszett. A területet és a villaépületeket kártalanítás nélkül elvették a tulajdonosoktól, az MSZMP Központi Bizottsága saját használatú zárt üdülőteleppé nyilvánította, amit közönséges földi halandó csak a kerítésen kívülről nézhetett.

A rendszerváltás után megnyílt a lehetősége annak, hogy visszakapjuk a vízpartunkat, Mindezt sikerült elérnünk 2004-ben azzal, hogy a Club Aligában 7 hektárt közterületként jelöljenek ki törvényi szinten: az utak, a Balaton-parti közpark és a sétányok is közterületi státuszt kaptak.

Ezzel a terület nyitottá vált, biztosítva minden magyar polgár számára az aligai Balaton part közterületen való szabad megközelítését.

2007-ben a Club Aliga 37 hektáros területét az izraeli tulajdonosi háttérrel rendelkező Pro-Mot Kft. vette meg a Magyar Államtól. Ugyanekkor megszerezte a 10 hektár állami tulajdonban maradt terület vagyonkezelési jogát is 49 évre. Az állami területen 7 hektár közterületet jelöltek ki törvényi szinten.

A Pro-Mot Kft. együttműködött az Önkormányzattal és a civilekkel, figyelembe vette a helyi igényeket és támogatta a 7 hektár közterület önkormányzati tulajdonba kerülését.

2018-ban azonban minden megváltozott, magyar tulajdonosok vették meg a Pro-Mot Kft-t. Az új tulajdonos csak az önkormányzattal tárgyal — titokban.

2020. augusztusában a kiemelő kormányrendelet a harminc éves civil munkánk összes eredményét semmivé tette. A rendelet szerint a Club Aliga területén nincsenek többé közterületek és közhasználat, a magántulajdonos, illetve vagyonkezelő ugyanúgy elzárhatja a Balaton-partot, mint hajdan az MSZMP Központi Bizottsága. A Fejlesztőnek nem kell betartani a Balaton-parti építkezéseket szabályozó törvényi előírásokat, akár 6-8 emeletes monstrumokat is építhet a partra.

Az aligai titkosított beruházás koncepciója se írásos, se más formában nem került nyilvánosságra, ezáltal a tartalma nem ismert. Ennek következtében nem megítélhető a beruházás össztársadalmi hasznossága. A helyi közösség a koncepciót partnerségben kívánja kialakítani a beruházóval, a két fél elképzeléseinek összehangolásával.

Követeljük a kiemelő kormányrendelet hatályon kívül helyezését!
Szeretnénk továbbra is használni a tíz hektár állami tulajdonú területet, és nem mondunk le az ezen belül lévő hét hektár közterületről sem! – szól a petíció.Hirdetés

Kapcsolódó

Napos-felhős péntek után havas eső lesz jellemző a hétvégén

Pénteken egyre többfelé süthet ki a nap. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban -2, +4, na
Elolvasom

Hirdetés

Ez lesz Ördög Nóráék következő nagy dobása Balatonakarattyán

Újdonságba vágja a fejszéjét Ördög Nóra és Nánási Pál Balatonakarattyán december 4-én. A bejelentéshez a há
Elolvasom

A szocialista építészet gyöngyszemei a Balaton parton

Vagy szereted vagy irtózol tőle, de tény, hogy a szocializmus építészeti esztétikája nyomokban a mai Magyar
Elolvasom