Sepsiszentgyörgy is részese lesz a Veszprém-Balaton 2023 EKF programsorozatnak

Sepsiszentgyörgy is részese lesz a Veszprém-Balaton 2023 EKF programsorozatnak

A székelyföldi Sepsiszentgyörgy is bekapcsolódik a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozatba. Az erről szóló megállapodást csütörtökön írták alá a virtuális térben a harminc éve testvérvárosi kapcsolatokat ápoló két megyeszékhely elöljárói.

A megállapodás apropója a két település testvérvárosi kapcsolatának harminc éves jubileuma, amely az európai kultúrák sokszínűségének megóvása és előmozdítása, valamint a magyarság közös kulturális identitásának megerősítése. Az egyezményt Porga Gyula Veszprém polgármestere, Dr. Navracsics Tibor az Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa, valamint Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere és Hegedüs Csilla az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke írta alá csütörtökön.

„Büszkék vagyunk rá, hogy testvérvárosi kapcsolatunk Sepsiszentgyörggyel nem csupán szimbolikus együttműködés. Az immáron 30 éven átívelő kötelék a Tamási Áron Színház és a Veszprémi Petőfi Színház együttműködésén alapul. Ez az együttműködés segítette elő, hogy kulturális intézményeink, turisztikai, ifjúsági szervezeteink és sport egyesületeink valós és közös értékeken alapuló kapcsolatot ápoljanak egymással.”-mondta Porga Gyula Veszprém polgármestere.

A csütörtökön, hibrid módon, online kapcsolat segítségével aláírt megállapodás a 2023-as évre vonatkozik és kiterjed minden az Európa Kulturális Fővárosa program által érintett hatásterületre. Az egyezmény értelmében a városok intézményei közös, határokon átívelő programokat és művészeti aktivitásokat szervezhetnek, melyek tovább gazdagíthatják a 2023-as év kulturális programjait és nemzetközi dimenzióit.

“Alapítása óta az Európa Kulturális Fővárosa program lényegi eleme, hogy a kultúra hídként kösse össze Európa városait, illetve közösségeit. Különös öröm, amikor ez két testvérváros már meglévő együttműködésének szorosabbá válását szolgálja. Az a célunk, hogy 2023-ban Veszprémmel együtt egy kicsit Sepsiszentgyörgy is Európa Kulturális Fővárosa lehessen.“-zárta a tájékoztatót Navracsics Tibor a program kormánybiztosa.

Hirdetés

Kapcsolódó

Jelentős szállodafejlesztéssel készül Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programjaira

Csaknem egyharmadával bővülő, jó minőségű, új szállodaszoba várja Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosá
Elolvasom

Hirdetés

Ki hitte volna? Jöhet az új lakópark a balatongyöröki golfpálya helyén

A panorámás golfpályát osztrák tulajdonosai, mint beépíthető telket árulják a világhálón, míg a helyiek a k
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom