Sepsiszentgyörgy is részese lesz a Veszprém-Balaton 2023 EKF programsorozatnak

Sepsiszentgyörgy is részese lesz a Veszprém-Balaton 2023 EKF programsorozatnak

A székelyföldi Sepsiszentgyörgy is bekapcsolódik a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozatba. Az erről szóló megállapodást csütörtökön írták alá a virtuális térben a harminc éve testvérvárosi kapcsolatokat ápoló két megyeszékhely elöljárói.

A megállapodás apropója a két település testvérvárosi kapcsolatának harminc éves jubileuma, amely az európai kultúrák sokszínűségének megóvása és előmozdítása, valamint a magyarság közös kulturális identitásának megerősítése. Az egyezményt Porga Gyula Veszprém polgármestere, Dr. Navracsics Tibor az Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa, valamint Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere és Hegedüs Csilla az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke írta alá csütörtökön.

„Büszkék vagyunk rá, hogy testvérvárosi kapcsolatunk Sepsiszentgyörggyel nem csupán szimbolikus együttműködés. Az immáron 30 éven átívelő kötelék a Tamási Áron Színház és a Veszprémi Petőfi Színház együttműködésén alapul. Ez az együttműködés segítette elő, hogy kulturális intézményeink, turisztikai, ifjúsági szervezeteink és sport egyesületeink valós és közös értékeken alapuló kapcsolatot ápoljanak egymással.”-mondta Porga Gyula Veszprém polgármestere.

A csütörtökön, hibrid módon, online kapcsolat segítségével aláírt megállapodás a 2023-as évre vonatkozik és kiterjed minden az Európa Kulturális Fővárosa program által érintett hatásterületre. Az egyezmény értelmében a városok intézményei közös, határokon átívelő programokat és művészeti aktivitásokat szervezhetnek, melyek tovább gazdagíthatják a 2023-as év kulturális programjait és nemzetközi dimenzióit.

“Alapítása óta az Európa Kulturális Fővárosa program lényegi eleme, hogy a kultúra hídként kösse össze Európa városait, illetve közösségeit. Különös öröm, amikor ez két testvérváros már meglévő együttműködésének szorosabbá válását szolgálja. Az a célunk, hogy 2023-ban Veszprémmel együtt egy kicsit Sepsiszentgyörgy is Európa Kulturális Fővárosa lehessen.“-zárta a tájékoztatót Navracsics Tibor a program kormánybiztosa.

Hirdetés

Kapcsolódó

Átadták az észak-balatoni vasútvonal villamosított szakaszát

Átadták az észak-balatoni vasútvonal mintegy 24 milliárd forintból villamosított, Szabadbattyán és Bal
Elolvasom

Pop-up dzsungel a Balatonon

Három napos Plante. pop-up nyílik a káptalantóti Káli Cool-ban. Több mint százféle szoba- és kültéri növénn
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tátika-vár, Zalaszántó

A Keszthelyi-fennsík egyik bazalthegyén, 413 méteres magasságban fekszik a meglehetősen szövevényes történe
Elolvasom