Szakmai konferencia kezdődött a lelki egészség világnapja alkalmából Balatonfüreden

Szakmai konferencia kezdődött a lelki egészség világnapja alkalmából Balatonfüreden pénteken.

 A szombaton záródó rendezvény megnyitóján a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy a szorongó fiatalok közül sokan nem nyílnak meg, nem fordulnak segítségért.
    

Nagy-Vargha Zsófia hangsúlyozta: egyre gyakoribb a fiatalok körében a mentális zavar, a szorongás, az étkezési probléma.
    

A tárca a lelki egészséget támogató roadshow-t indít október közepén Ajkán, Ózdon, Dombóváron és Balassagyarmaton. A fiatalok online bántalmazást bemutató színházi előadást tekintenek meg, majd szakértőkkel dolgozzák fel a látottakat – mondta.
    

Ahogyan a Kösz, jól vagyok! Tényleg? elnevezésű roadshow, úgy a balatonfüredi konferencia küldetése is az, hogy a fiatalok képesek legyenek segítséget kérni krízis esetén – emelte ki.
    

A balatonfüredi konferencián szó lesz egyebek mellett a lelki egészségről, a depresszióról és a droglegalizáció veszélyeiről.     

Bóka István, Balatonfüred polgármestere (FIDESZ-KDNP) nehéz, de felemelő munkának nevezte a telefonos lelkisegélyszolgálat munkatársainak tevékenységét. Mint mondta, ők olyanoknak tudnak segíteni, akiken már talán senki más.
    

Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) elnöke felidézte, hogy a szövetség 1970 óta működik. Mint mondta, alapelvük az anonimitás, az önkéntesség és a titoktartás, céljuk az öngyilkosság megelőzése, a krízisek kezelése és a mentálhigiénés prevenció.
    

Közölte: összesen 1700 óra ügyeletet tartanak hetente, 500 önkéntes dolgozik a szolgálatoknál, évente 200 ezer hívást fogadnak, 27 tagszolgálat működik a Kárpát-medencében, közülük hét a határon túl.

Forrás: mti.hu

Kapcsolódó

Valóságos programdömpinggel indítja az idei szezont Siófok

A 2023-as adatok alapján a déli parti város volt a legnépszerűbb turisztikai célpont belföldön. A város vez
Elolvasom

Horogvégre akadt az év első balatoni gigapontya

Kifogták az első húsz kilo feletti pontyot a Balatonból - írja a pecaverzum.hu. - - A vérbeli pontyhor
Elolvasom

Újra csobog a víz Tapolca híres patakjában

A Viszló-patak valóságos horgászparadicsom volt egykor. - - A csapadékos időjárás következtében újra
Elolvasom