Szobrászművész készít csodaszép cserépkályhákat a Balaton-felvidéken

Szobrászművész készít csodaszép cserépkályhákat a Balaton-felvidéken

Már nyakunkon a fűtési szezon, mi pedig imádjuk a hagyományos fatüzelésű kályhákat, kandallókat; hátha még az egy gyönyörű, mázas műremek, aminek a peremére oda lehet kuporodni. Mayer István szobrászművész Balaton-felvidéki műhelyében olyan cserépkályhák készülnek, melyek még hűen őrzik a magyar népi kultúra emlékét.

 

Mayer István szobrászművész célja a hagyományőrzés és az értékmentés, melyhez elhivatottan ragaszkodik évtizedek óta. Kályhacsempéi a Népi Iparművészeti Tanács által elfogadott népi iparművészeti terméknek minősülnek.

 

A szobrászművész műhelye egy gyönyörű Balaton-felvidéki faluban, Kővágóőrsön található. A műhelybe lépve különös atmoszféra fogad minket. Egy valódi időutazásban lehet részünk, hiszen szemünk előtt kel életre az ősi kályhamesterség. Itt a munkafolyamatok épp úgy őrzik őseink módszereit, mint a kályha formavilága, felépítése, díszítése. A szobrászművész az agyagot mezítláb tapossa, mint a régi kézművesek, a gipszformákba préselt csempéket kézzel festi, melyeket a saját kezűleg épített, nyitott tüzű fás kemencéjében égeti ki.

 

 

„Minden kályhát egyedi tervezés előz meg – mondja István. – Ha tehetem, megnézem a helyszínt és egyeztetek a megrendelővel. Közösen beszéljük meg, hogy milyen stílus, forma, színvilág és díszítés illik bele az adott környezetbe. Így készülnek el a tervek – folytatja. – Van, aki ragaszkodik a hagyományos szemeskályhához, sokan kedvelik a két világháború között elterjedt keskenyebb, felfelé törekvő formát, legtöbben azonban teljesen egyedi formatervezést kérnek.”  Az összes szempont figyelembevételével készülnek el a tervrajzok, a rajzok alapján a csempék. Minden cserépkályha egyedi iparművészeti alkotás.

 

A műhely területén egy bemutatóterem is található, ahol a különféle színű és mintájú cserépkályhacsempék mini tárlata tárul a szemünk elé. Az állványokon egymás mellett sorakoznak a kézzel díszített, színes, mázas, illetve a még kiégetésre váró kályhacsempék sokasága.

 

 

Minden más információt a remekművekkel és az alkotóval kapcsolatban MEGTALÁLTOK ITT!

 

 

Forrás: impressmagazin.hu    Fotó: Mayer István

 

Hirdetés

Kapcsolódó

Jelentős szállodafejlesztéssel készül Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programjaira

Csaknem egyharmadával bővülő, jó minőségű, új szállodaszoba várja Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosá
Elolvasom

Hirdetés

Ki hitte volna? Jöhet az új lakópark a balatongyöröki golfpálya helyén

A panorámás golfpályát osztrák tulajdonosai, mint beépíthető telket árulják a világhálón, míg a helyiek a k
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom