Szobrászművész készít csodaszép cserépkályhákat a Balaton-felvidéken

Már nyakunkon a fűtési szezon, mi pedig imádjuk a hagyományos fatüzelésű kályhákat, kandallókat; hátha még az egy gyönyörű, mázas műremek, aminek a peremére oda lehet kuporodni. Mayer István szobrászművész Balaton-felvidéki műhelyében olyan cserépkályhák készülnek, melyek még hűen őrzik a magyar népi kultúra emlékét.

 

Mayer István szobrászművész célja a hagyományőrzés és az értékmentés, melyhez elhivatottan ragaszkodik évtizedek óta. Kályhacsempéi a Népi Iparművészeti Tanács által elfogadott népi iparművészeti terméknek minősülnek.

 

A szobrászművész műhelye egy gyönyörű Balaton-felvidéki faluban, Kővágóőrsön található. A műhelybe lépve különös atmoszféra fogad minket. Egy valódi időutazásban lehet részünk, hiszen szemünk előtt kel életre az ősi kályhamesterség. Itt a munkafolyamatok épp úgy őrzik őseink módszereit, mint a kályha formavilága, felépítése, díszítése. A szobrászművész az agyagot mezítláb tapossa, mint a régi kézművesek, a gipszformákba préselt csempéket kézzel festi, melyeket a saját kezűleg épített, nyitott tüzű fás kemencéjében égeti ki.

 

 

„Minden kályhát egyedi tervezés előz meg – mondja István. – Ha tehetem, megnézem a helyszínt és egyeztetek a megrendelővel. Közösen beszéljük meg, hogy milyen stílus, forma, színvilág és díszítés illik bele az adott környezetbe. Így készülnek el a tervek – folytatja. – Van, aki ragaszkodik a hagyományos szemeskályhához, sokan kedvelik a két világháború között elterjedt keskenyebb, felfelé törekvő formát, legtöbben azonban teljesen egyedi formatervezést kérnek.”  Az összes szempont figyelembevételével készülnek el a tervrajzok, a rajzok alapján a csempék. Minden cserépkályha egyedi iparművészeti alkotás.

 

A műhely területén egy bemutatóterem is található, ahol a különféle színű és mintájú cserépkályhacsempék mini tárlata tárul a szemünk elé. Az állványokon egymás mellett sorakoznak a kézzel díszített, színes, mázas, illetve a még kiégetésre váró kályhacsempék sokasága.

 

 

Minden más információt a remekművekkel és az alkotóval kapcsolatban MEGTALÁLTOK ITT!

 

 

Forrás: impressmagazin.hu    Fotó: Mayer István

 

Kapcsolódó

Reziben Pajtamúzeum nyílt

A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával nyitott meg a Pajtamúzeum Reziben. A régi falusi élet iránt ér
Elolvasom
Hirdetés

Családi delikát nyílik Szigligeten!

Vincze Peti és édesanyja, Marcsi a balatoni vendéglátás híres anya-fia párosa, most úgy gondolták, betölten
Elolvasom

A Balatonról írt a CNN

A CNN hosszas cikket jelentetett meg, amiben a Balaton jelentőségét taglalja a régi, szocialista rezsim ide
Elolvasom