Szombaton hallhatóvá válik a Balaton-felvidék domborzata Veszprémben

Szombaton hallhatóvá válik a Balaton-felvidék domborzata Veszprémben

A Hybridart és MONOTON/MONOKROM kiállításán végigsétálva egy QR kód segítségével egyszerre hallgatható és látható a Balaton-felvidék domborzata.

December 2-án 15:30-tól a látogatók élőben hallhatják a Bakonyi régió útvonalának zenei anyagát. A jelenlévőkkel egy 20 perces kötött improvizáció során audiovizuálisan bejárjuk régiónk egyik kiemelkedő szépségű és jellegzetes földtörténeti szakaszát. Az elméleti háttér bemutatása és a hanganyag élő megismerése után a résztvevők új kontextusban kapcsolódhatnak ahhoz a regionális tájegységhez, amelyben élnek.

Utazásunk Zircről indul, tartsatok velünk!

De mi is az az adatvizualizáció és mit keres a Veszprém-Balaton régióban?
Sós Gergő művészete igen egyedi értéket képvisel, kutatási témája a sematikus domborzati és mederalakulati formák monokróm megjelenítése. Alkotásainak formai alapját a Balaton-felvidék domborzati mintázata adja, a felszíni formák csipkézetét kétdimenziós metszeti képekként kezeli és ezt a mintát, formakultúrát sematizálja és redukálja.

Az általa kidolgozott rendszer fő célja, hogy ezek a vizuális előadási megjegyzések hangzóvá is váljanak drone zenével. Egy helyszín GPS koordinátái konvertálhatók frekvenciatartományra, ezáltal az adott hang domborzati mintázat szerint torzítva megadja az adott hely monoton/monokrom lenyomatát.

“Két alapvető, meghatározó élményem volt, ezek a minimalizmus és az improvizált zene. Mind a kettő alapvetően változtatta meg a tapasztalásomat a kép és a hang viszonyában. A forma és a tartalom kapcsolata kezdett el foglalkoztatni. A minimalizmus mint esztétikai törekvés vált érdekessé, a festészetben, építészetben és a forma kultúrában, hogy egy adott gondolatot vagy funkcionális célt, hogy lehet elérni a lehető legkevesebb vizuális gesztussal” – mutatta be alkotói tevékenységét Gergő.

A látogatók egyszerre hallgathatják és láthatják a Balaton-felvidék domborzatát.

A kiállítás az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretein belül valósult meg a Hybridart szakmai támogatásával és december 4-ig látogatható.


Kapcsolódó

Augusztusban hömbölög az első Telek fesztivál Veszprém határában

Nagy fába vágta a fejszéjét a veszprémi Terem bár csapata és (szub)kulturális holdudvara. Augusztus 8 és 11
Elolvasom

A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

Megnyitotta kapuit a saját kikötővel, partszakasszal és stranddal megálmodott Kenese Bay Garden Resort &
Elolvasom

Lakatos Márk idén is Fashion Show-val készül a Soundra

A divattervező ismét divatshowkkal készül a Heineken Balaton Soundra, de idén, a kifutón felvonuló márkákk
Elolvasom