Tihanyban is járt a japán császári hercegnő

Kako japán császári hercegnő magyarországi látogatása során a vasárnapi napon tekintette meg a Tihanyi Apátságot és a Herendi Porcelánmanufaktúrát.

Az idén májusban trónra lépett Naruhito császár öccse, Akisino koronaherceg másodszülött gyermeke, a szépséges hercegnő annak apropóján látogatott hazánkba, hogy idén ünnepeljük a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulóját.

 

Kako hercegnőt Mihályi Jeromos, tihanyi perjel fogadta az apátság előtt, majd a templomban Kővári Péter, az apátság zenei igazgatója a Cseresznyevirágzás című japán népdalból való dallamokkal köszöntötte orgonán. A perjel bemutatta a barokk templomot, a szerzetesek életét, beszélt arról, hogy iskolát is működtetnek, amely különösen felkeltette a hercegnő figyelmét.

A hercegnő látogatást tett a sekrestyébe, majd megnézte negyedik Károly király szobáját, azután pedig az altemplomban első András király sírját, és az alapítólevél másolatát. Később a hercegnő és kísérete a sétányon a balatoni panorámában gyönyörködött, ahol a tihanyi perjel megjegyezte, a magyar emberek szívesen jönnek a tóhoz pihenni, felüdülni. Mihályi Jeromos a látogatásról elmondta, a hercegnő barátságos, érdeklődő, különös tekintettel a magyar történelemre, az itteni emlékekre, a szerzetesek életére. A császári vendég elsőként írt a látogatás alkalmából megnyitott vendégkönyvbe, majd levendulaszörppel és apátsági teával kínálták Tihanyban.

 

A félszigetre a Herendi Porcelánmanufaktúrától érkezett a császári vendég, az ottani a látogatásról Simon Attila, a manufaktúra vezérigazgatója elmondta, a hercegnő a belső díszudvarban tett séta után megtekintette a bemutatóteremben a közel 10 ezer darab herendi porcelánt, majd a porcelán készítését is.

 

 

Forrás: veol.hu   Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kapcsolódó

Balatonszárszó idén online versekkel ünnepel

A balatonszárszói József Attila emlékház versek posztolására invitálja a költészet kedvelőit a virtuális té...

Elolvasom

Flashmobbal jelentkezik a Pannon Egyetem

Összetartás flashmobbal indított a Pannon Egyetemen márciusban megalakult CoolLaunch önkéntes ifjúsági sze...

Elolvasom

A kishajó kikötő egyelőre zárva marad Zamárdiban

A város polgármestere nem adta az áldását az önkormányzat által üzemeltetett kishajó kikötő április 15-ei m...

Elolvasom