Tihanyban is járt a japán császári hercegnő

Tihanyban is járt a japán császári hercegnő

Kako japán császári hercegnő magyarországi látogatása során a vasárnapi napon tekintette meg a Tihanyi Apátságot és a Herendi Porcelánmanufaktúrát.

Az idén májusban trónra lépett Naruhito császár öccse, Akisino koronaherceg másodszülött gyermeke, a szépséges hercegnő annak apropóján látogatott hazánkba, hogy idén ünnepeljük a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulóját.

 

Kako hercegnőt Mihályi Jeromos, tihanyi perjel fogadta az apátság előtt, majd a templomban Kővári Péter, az apátság zenei igazgatója a Cseresznyevirágzás című japán népdalból való dallamokkal köszöntötte orgonán. A perjel bemutatta a barokk templomot, a szerzetesek életét, beszélt arról, hogy iskolát is működtetnek, amely különösen felkeltette a hercegnő figyelmét.

A hercegnő látogatást tett a sekrestyébe, majd megnézte negyedik Károly király szobáját, azután pedig az altemplomban első András király sírját, és az alapítólevél másolatát. Később a hercegnő és kísérete a sétányon a balatoni panorámában gyönyörködött, ahol a tihanyi perjel megjegyezte, a magyar emberek szívesen jönnek a tóhoz pihenni, felüdülni. Mihályi Jeromos a látogatásról elmondta, a hercegnő barátságos, érdeklődő, különös tekintettel a magyar történelemre, az itteni emlékekre, a szerzetesek életére. A császári vendég elsőként írt a látogatás alkalmából megnyitott vendégkönyvbe, majd levendulaszörppel és apátsági teával kínálták Tihanyban.

 

A félszigetre a Herendi Porcelánmanufaktúrától érkezett a császári vendég, az ottani a látogatásról Simon Attila, a manufaktúra vezérigazgatója elmondta, a hercegnő a belső díszudvarban tett séta után megtekintette a bemutatóteremben a közel 10 ezer darab herendi porcelánt, majd a porcelán készítését is.

 

 

Forrás: veol.hu   Fotó: Pesthy Márton/Napló

Hirdetés

Kapcsolódó

Ötezren költöztek a Balaton mellé

Szembeötlően gyorsult fel 2020-ban a legnagyobb magyar városok populációjának csökkenése, ugyanekkor viszon
Elolvasom

Hirdetés

Az ország legvirágosabb kis faluja a déli parton tündököl

Buzsák, a déli part pincesorral is rendelkező kis ékköve olyan csinosításon esett át az utóbbi évek során,
Elolvasom

Mikor lesz vége? Újabb giga-lakóparkot terveznek Zamárdiba, a helyiek petíciót indítottak

A komplexum látványtervei a partneri véleményezésre szánt tervezetben tűntek fel először, ám a tervek meg
Elolvasom