Tihanyban is járt a japán császári hercegnő

Kako japán császári hercegnő magyarországi látogatása során a vasárnapi napon tekintette meg a Tihanyi Apátságot és a Herendi Porcelánmanufaktúrát.

Az idén májusban trónra lépett Naruhito császár öccse, Akisino koronaherceg másodszülött gyermeke, a szépséges hercegnő annak apropóján látogatott hazánkba, hogy idén ünnepeljük a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulóját.

 

Kako hercegnőt Mihályi Jeromos, tihanyi perjel fogadta az apátság előtt, majd a templomban Kővári Péter, az apátság zenei igazgatója a Cseresznyevirágzás című japán népdalból való dallamokkal köszöntötte orgonán. A perjel bemutatta a barokk templomot, a szerzetesek életét, beszélt arról, hogy iskolát is működtetnek, amely különösen felkeltette a hercegnő figyelmét.

A hercegnő látogatást tett a sekrestyébe, majd megnézte negyedik Károly király szobáját, azután pedig az altemplomban első András király sírját, és az alapítólevél másolatát. Később a hercegnő és kísérete a sétányon a balatoni panorámában gyönyörködött, ahol a tihanyi perjel megjegyezte, a magyar emberek szívesen jönnek a tóhoz pihenni, felüdülni. Mihályi Jeromos a látogatásról elmondta, a hercegnő barátságos, érdeklődő, különös tekintettel a magyar történelemre, az itteni emlékekre, a szerzetesek életére. A császári vendég elsőként írt a látogatás alkalmából megnyitott vendégkönyvbe, majd levendulaszörppel és apátsági teával kínálták Tihanyban.

 

A félszigetre a Herendi Porcelánmanufaktúrától érkezett a császári vendég, az ottani a látogatásról Simon Attila, a manufaktúra vezérigazgatója elmondta, a hercegnő a belső díszudvarban tett séta után megtekintette a bemutatóteremben a közel 10 ezer darab herendi porcelánt, majd a porcelán készítését is.

 

 

Forrás: veol.hu   Fotó: Pesthy Márton/Napló

Legfrissebbek

Idén is megválasztják az év balatoni strandját és házát

A koronavírus-járvány miatt kis csúszással, a héten meghirdetik a balatoni Kék hullám zászló strandmin...

Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A vörösberényi erődített református templom

Balatonalmádi tárháza a látnivalóknak, főleg nyaranta. A turisztikai gócpontok mellett akad azonban meganny...

Elolvasom

Időjárás a Balatonon – Június 5-7.

Pénteken az erős, viharos déli szél mellett többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Jégesővel, f...

Elolvasom